Sastamalan seudulla toimiva LVI-Tamminen Oy on oikea LVI-alan moniottelija.

Kustannukset kuriin ammattilaisvinkein

www.lvi-tamminen.fi

 

Sastamalan seudulla toimiva LVI-Tamminen Oy on oikea LVI-alan moniottelija. Toisen polven toimitusjohtaja Pasi Tamminen neuvoo, kuinka ennakoivalla putkiremontilla päästään uskomattoman suuriin säästöihin.

Kunnioitettavaan 60 vuoden ikään päässyt perheyritys on palvellut Sastamalan seudun kotitalouksia, taloyhtiöitä, yrityksiä ja julkista sektoria putkistojen, lämmityksen ja ilmanvaihdon ongelmissa luotettavasti jo 50-luvulta lähtien. LVI-alan monitoimiyritys hoitaa suunnittelusta alkaen kaikki alan työt pienistä kylpyhuoneaskareista isoihin kokonaisurakoihin. Isänsä elämäntyötä jatkava Pasi Tamminen nauttii, kun pääsee ratkaisemaan putkiverkoston syövereistä löytyviä ongelmia aivot raksuttaen.

Perinteitä kunnioittaen – myös työmaalla

Tamminen vannoo perinteisen putkiremontin nimeen. – Vain vanhat putket uusiin vaihtamalla voidaan olla täysin varmoja työn laadusta. Perinteinen menetelmä on myös asentajaystävällinen tapa tehdä putkiremontti, hän toteaa. Tamminen kertoo vieroksuvansa eri pinnoitusmenetelmiä suureksi osaksi työmailla havaittujen asennusvirheiden vuoksi, joita LVI-Tamminen on kutsuttu korjaamaan. – Sukituksen ja pinnoittamisen lopputulos on aina asentajasta kiinni, ei niinkään urakoitsijasta. Työnjohto on harvoin paikalla valvomassa jokaisen työmiehen toimintaa. Perinteisen putkiremontin yhteydessä tapahtuu huomattavasti vähemmän virheitä ja virhearviointeja.

Suurin syy perinteisen menetelmän takana seisomiselle on kuitenkin Tammisen halu päästä toteuttamaan itseään. – Nautin työstä eniten silloin, kun pääsen ratkomaan todellisia ongelmia. En varmaankaan pärjäisi niin sanotussa liukuhihnatyössä, hän naurahtaa. – Iäkkään taloyhtiön linjasaneerauksessa vastaan tulee usein pulma poikineen. Hankalia ja haastavia tilanteita, joissa todella pääsen miettimään, mitä kautta putket viedään ja miten. Ongelmien ratkaiseminen on minulla verissä, mutta nautinnollisinta työ on silloin, kun pääsen työskentelemään myös päälläni.

Ennakoivalla remontilla rahanarvoisia etuja

Tamminen suosittelee panostamaan käyttövesiputkien saneeraukseen hyvissä ajoin. – Vesijohdoista puhuttaessa 25 vuotta on aika, jolloin ollaan varmalla pohjalla kuparin syöpymisen suhteen, hän huomauttaa. – Valitettavan monessa taloyhtiössä odotetaan yhtä tai kahta vesivahinkoa ennen kuin ollaan valmiita toimimaan. Todellisuudessa putkien uusiminen ajoissa säästää aikaa, rahaa ja hermoja, sillä putken pamahtaessa poikki on asunto väistämättä veden vallassa.

Tamminen muistuttaa, ettei remonttilainan kuukausierään vaikuta se, uusitaanko putket 25 vai 35 vuoden jälkeen. Ennakoivalle remontoijalle hänellä on takataskussaan rahanarvoinen neuvo. – Omakotitaloasujan on mahdollista saada jopa 300 euron kevennys vakuutusmaksuihin, jos 25-vuotiaat putket vaihdetaan uusiin. Automaattisesti kevennystä ei tule, vaan se vaatii asukkaalta oma-aloitteisuutta ja yhteydenottoa vakuutusyhtiöön. Kannattaakin kilpailuttaa vakuutusyhtiöt heti putkiremontin jälkeen, hän vinkkaa ja muistuttaa samalla kotitalousvähennyksen hyödyntämisestä. – 4 000–5 000 euron putkiremontista kotitalousvähennyksen osuus on noin 1 500 euroa. Tähän kun lisää vakuutussäästön, ei jäljelle jäävä kustannus päätä huimaa.

Hybridiratkaisulla toimintavarmuutta

Lämmitys- ja ilmanvaihtoratkaisuja pohditaan Tammisen mukaan selvästi enemmän kuin ennen, mutta vain harvassa kotitaloudessa lähdetään kokonaisvaltaiseen ilmanvaihtosaneeraukseen korkeiden remonttikustannusten vuoksi. Huonoon sisäilmaan tottunut asukas ei yleensä itse edes huomaa oman kodin ilmanvaihto-ongelmia. – Ulkopuolinen huomaa huonon sisäilman heti, mutta harva vieras kehtaa huomauttaa asunnon omistajalle tunkkaisesta ilmasta. Asukas itse ymmärtää tilanteen vasta, kun on ollut pitkään poissa kotoa, Tamminen kertoo kokemuksesta.

Pitkän linjan ammattilaisella on vinkkinsä myös lämmitysratkaisujen parissa painivalle. – Hybridilämmitysmuodot ovat erittäin tehokas tapa säästää lämmityskustannuksissa ja saada taloon toimintavarma lämmitysjärjestelmä. Eri lämmitysmuotoja, kuten maalämpöä ja sähköä/öljyä yhdistelemällä saadaan paras hyötysuhde, eikä silloin olla vain yhden järjestelmän varassa. Jos maalämpöpumppu jostain syystä pettää pimeänä ja kylmänä perjantai-iltana, sähkö/öljy pitää lämpimänä kunnes huoltomies saadaan tulevina arkipäivinä paikalle.