Veskunpora_solid_house_300_CMYK

Kutsumuksena louhinta-ala

Kun yrittäjä Vesa Sipponen 1980-luvulla aloitti alalla, olivat ajat toisenlaiset. Ennen oli jokamiehen osto-oikeus räjähteisiin, mikä on poistunut. Nyt kaikki toiminta räjähdepuolella on luvanvaraista ja tarkkaan seurattua. Osto-oikeutta on rajoitettu ja turvallisuuspuolta kiristetään tänä vuonna entisestään. Louhintatarvikkeita myyvän Veskun Pora Oy:n valikoimasta löytyy kuitenkin myös yksityishenkilöiden käyttöön soveltuva nk. etanadynamiitti. Tällä kaikille luvallisella menetelmällä onnistuu turvallisesti vaikkapa häiritsevien pihakivien rikottaminen.

Yrityksen valikoimasta löytyy kaikki alalla tarvittavat tuotteet räjäytysaineita ja porakalustoa myöten. Lisäksi yritys vuokraa urakoitsijoille lainmukaisia ja vartioituja varastotiloja räjähdysaineiden säilyttämiseen. Pienenä yrityksenä Veskun Pora pystyy tarjoamaan yksilöllistä palvelua myös työmailla. Kun tiedossa on kohteen koko ja aikataulut, yritys valitsee urakoitsijan kanssa kohteelle sopivan louhintamenetelmän ja toimittaa paikalle räjähdysaineet. Työn tilaajan ei tarvitse huolehtia yli jäävistä räjähdysaineista, yritys toimittaa aineet lainmukaisiin tiloihin.

Sipposen mukaan suomalaisen kiven vientimarkkinat ovat tällä hetkellä heikot. – Vienti on täysin jäissä. Maailma ei vedä kivipuolella, hän kertoo. Vaikka ajat ovatkin kehnonlaiset, Sipponen toivoo että yrittäjät eivät vaipuisi epätoivoon. Itse hän nauttii suunnattomasti työstään ja muistelee lämmöllä projektejaan. – Usein tulee ihailtua teiden varsilla olevia kallioreunoja, joiden tekemisessä on saanut olla mukana.