Kylmä kausi lähenee – näin säästät energiaa!

Kovilla pakkasilla energiankäyttö kasvaa, kun lämmitystä tarvitaan enemmän. Energiaa voi ja kannattaa käyttää pakkasillakin järkevästi ja tehokkaasti. Kokosimme muutamia vinkkejä, kuinka voit säästää energiakustannuksissa syksyn ja talven mittaan.

Talviajan energiankulutusta kasvattavat kylmä ja pimeä vuodenaika, jolloin sähköä tarvitaan sekä lämmitykseen että valaistukseen. Tästä syystä laskut ovatkin talvella suurempia kuin kesällä. Toisaalta sähkön säästötoimet ja sähkönkäytön muutoksetkin näkyvät sähkölaskussa.

Huolehdi laitteiden toimivuus jo hyvissä ajoin kuntoon

Hyvin hoidettu rakennus oikein mitoitettuine ja säädettyine järjestelmineen toimii tarkoituksenmukaisesti myös pakkasilla. Hyvin hoidetussa rakennuksessa on myös miellyttävä ja terveellinen sisäilma, eikä se tuhlaa energiaa. Asiat kannattaakin hoitaa kuntoon jo hyvissä ajoin ennen lämmityskauden alkua, joten tarkista jo hyvissä ajoin syksyllä, että kodin laitteet ja säädöt ovat kunnossa.

Lämpömittarilla oikea huonelämpötila

Helpoin tapa seurata sisälämpötilaa on hankkia kunnon lämpömittari. Se kannattaa sijoittaa huoneiden väliselle sisäseinälle, eikä ulkoseinälle, jossa veto voi vaikuttaa siihen. Sopiva huonelämpötila on 19-22 °C. Vähempi on aina parempi.

Alenna huonelämpötilaa niissä tiloissa, joissa ei oleskella

Tiloissa, joissa ei oleskella, kuten varastoissa, ylimääräisissä huoneissa ja porraskäytävissä voi sisälämpötilan säätää matalammaksi. Tällaisten tilojen lämpötilaksi riittää 7-12 astetta.

Jos olet kotoa pois useamman päivän ajan, kannattaa kaikkien asuintilojen lämpötilaa alentaa muutamilla asteilla. Ilmanvaihtokin kannattaa säätää silloin pienemmälle.

Puu on hyvä lisälämmönlähde

Jos kotona on varaava takka tai leivinuuni, lämmitä sitä kovimpien pakkasten aikana jo hieman etukäteen, jotta asunnon muun lämmittämisen tarve vähenee. Erityisesti sähkölämmitteisessä talossa varaava takka vähentää sähkötehon tarvetta. Yksi pinokuutiometri tuottaa 1000 kWh nettolämpöä.

Älä käytä ilmalämpöpumppua kovimmilla pakkasilla

Lämpöpumpun lämpökerroin laskee nopeasti ulkolämpötilan laskiessa: pumppu tuottaa kovalla pakkasella lämpöä vain saman verran kuin se kuluttaa sähköä. Lämpöpumppujen toimintakyvyssä kovilla pakkasilla on suuria eroja, joten toimi laitetoimittajan ohjeen mukaan ja sammuta ilmalämpöpumppu, kun pakkanen kiristyy noin 15-20 asteen tienoille. Lämpöpumpun voi käynnistää uudestaan kun pakkanen on lauhtunut noin 10 asteeseen. Kovimmilla pakkasilla tukilämmönlähteenä kannattaa käyttää mieluummin takkaa.

Asteen lasku voi säästää satasen

Jos kotonasi on sähkölämmitys, saattaa sähkönkulutuksesta peräti puolet kulua lämmitykseen. Huonelämpötilan yhden asteen lasku voi säästää jopa 5 % lämmityskuluissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi 2 000 euron vuosittaisessa sähkölaskussa sadan euron säästöä. Asteen pudotukseen tottuu pian. Aloita asteen pudotuksella makuuhuoneessa, sillä viileässä nukkuu paremmin.

Sopiva lämpö varpaille ja kukkarolle

Lattialämmityksen lämpötilan tuntee paitsi varpaissa myös sähkölaskussa. Kylpyhuoneen ja muiden pesutilojen lämmitys voi olla kodin suurimpia sähkösyöppöjä. Tarkista, etteivät lattialämmitykset ole kotona säädetty turhan korkeiksi.

Led-valaisin säästää energiaa

Valitse valaisimiin energiatehokkaat led- tai energiansäästölamput.Ledilamput käyttävät sähköä erittäin vähän, syttyvät heti ja kestävät jopa 15000 tuntia. Saunaan sopii parhaiten halogeenilamppu. Jos aiot hankkia ulos koristevaloja, valitse niihinkin ledivalosarjoja.

Sammuta valot ja sähkölaitteet

Sammuta aina tarpeettomat valot. Pihan koristevalot kannattaa säätää sammumaan ajastimella yöksi ja valoisan päivän ajaksi. Kynttilä luo kaunista ja lämmintä tunnelmaa talvi-iltoihin sisällä ja ulkona lyhdyn sisällä. Tietokoneet, televisiot ja muut kodinlaitteet kannattaa sulkea virtakytkimestä, jotta myös valmiustilan saa pois päältä. Muutoinkaan laitteita ei kannata pitää päällä silloin, kun niitä ei käytetä. Pidä sähkösauna päällä vain lämmityksen ja käytön ajan. Kiukaan ylilämmitys on tarpeetonta sähkönkäyttöä.

Ilmanvaihto

Säädä koneellista ilmanvaihtoa tarpeen mukaan: poissa ollessa riittää puhaltimen minimiasento. Pienennä painovoimaisen ilmanvaihdon venttiileitä talvella, mutta älä sulje niitä kokonaan. Säädä tuloilman jälkilämmityksen asetusarvo mahdollisimman alhaiseksi, kuitenkin niin, ettei tule vedon tunnetta.

Pikaisella tuuletuksella säästyy lämpöhukkaa

Kodin tuuletus raittiilla ilmalla on hyvä idea. Talvella liian pitkä tuuletus lennättää lämmöt harakoille ja vaikuttaa lämmityskuluihin. Jos kotona on sähköpatterit, sulje ne tuuletuksen ajaksi. Tuuletus kannattaa hoitaa nopeasti ristivedolla avaamalla ikkunat tai ovet vastakkaisilta puolilta kotia. Hetki riittää raikastamaan ilman, sillä pitkä tuuletus on sähkösyöppö.

Tiivistä ikkunat ja ovet

Ikkunoiden ja ovien tiivistys kannattaa tarkistaa, sillä noin kolmannes kodin lämmöstä karkaa ikkunoiden kautta. Näin säästät energiaa, vähennät vedon tunnetta sekä ikkuna- ja ovirakenteiden kunnossapitotarvetta.

Nauti luonnonvalosta avaamalla verhot

Silloin kun aurinko paistaa, siitä kannattaa nauttia. Hyödynnä luonnonvalo ja auringon tarjoama ilmainen lämmitysenergia avaamalla verhot tai kaihtimet. Säästö näkyy mukavasti myös pienempänä sähkölaskuna.

Tiesitkö?

Kodin energiankäytöstä jopa puolet kuluu lämmitykseen. Vedenlämmityksen osuus on viidennes. Viimeinen kolmannes kuluu sähkölaitteisiin ja valaistukseen. Kerrostalossakin noin 40 prosenttia vastikkeesta kuuluu energiaan ja veteen.

Terveellinen ja energia­­­taloudellinen sisälämpötila

Sisäilmastotutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä, kun oleskelutilojen huonelämpötila on keskimäärin 21 °C. Sitä pidetään myös terveellisenä ja energia­taloudellisena lämpötilana.

Kodin tilojen suositeltavat lämpötilat:

Oleskelutilat 20-21 ºC • Makuuhuoneet 18-20 ºC • Kerrostalojen porrashuoneet 17-18 °C • Varasto 12 ºC • Autotalli 5 ºC

Pudota kodin lämpötilaa asteella

Noin puolet kodin energiasta kuluu lämmitykseen. Huonelämpötilan yhden asteen lasku voi säästää jopa 5 % lämmityskuluissa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi 2 000 euron vuosittaisessa sähkölaskussa sadan euron säästöä.

Käytä ilmalämpöpumppua energiatehokkaasti

Jos kotonasi on ilmalämpöpumppu, kannattaa pattereiden termostaatit säätää 2-4 astetta kylmemmälle kuin ilmalämpöpumpun lämpötila-asetus. Ilmalämpöpumppu on hyvä sijoittaa siten, että sen puhaltama ja liikuttama ilma pääsee leviämään mahdollisimman tasaisesti koko asuntoon. Älä sulje huoneiden ovia. Pidä ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodatin puhtaana imuroimalla se useita kertoja vuodessa ja tarkista, että ulkoyksikkö on talvella vapaana jäästä ja lumesta.