Viime vuosina toimintaansa kasvattanut Parmarine Oy valmistaa kylpyhuone-elementit pohjoismaisille markkinoille.

Kylpyhuone-elementtien käyttö kasvaa

1970-luvulta lähtien kylpyhuone-elementtejä valmistanut Parmarine Oy on viime vuosien aikana kasvattanut toimintaansa tasaiseen tahtiin. Yritys työllistää Forssan toimipisteellä 330 työntekijää, joista noin sata on palkattu reilun vuoden sisään. Parmarine Oy:n toimitusjohtaja Jussi Raunio uskoo elementtien käytön kasvavan vielä entisestään, sillä sen edut rakennusalalla ovat kiistattomat.

− Rakennusliikkeet ovat muuttuneet projektiorganisaatioiksi. Käytännössä kaikki tehdään tänä päivänä alihankintana, Raunio taustoittaa ja jatkaa: − Moduulit valmistetaan sisätiloissa ja tuotantoa testataan jatkuvasti. Lisäksi kun työ on pilkottu osiin, joista jokaisella on oma tekijänsä, laatu on tasaisempaa kuin paikan päällä rakennetuissa kylpyhuoneissa, hän toteaa. Rakennusliikkeet suosivat moduulirakentamista myös kustannussyistä.

Parmarine Oy:n tuotannosta noin puolet menee vientiin Ruotsiin ja Norjaan. Suomessa elementtejä menee eniten kasvukeskuksiin ja kerrostalokohteisiin. Sarjatuotantomaisuutensa takia kylpyhuone-elementit eivät sovellu pientaloihin tai rivitaloihin. Vaikka Parmarine Oy:n valmistamien kylpyhuone-elementtien perusrakenne on pysynyt samana, itse tuote on luonnollisesti kehittynyt vastaamaan ajan vaatimuksia.

− Tekniikka on kehittynyt. Kylpyhuoneisiin liitetään tänä päivänä talotekniikkaa, kuten talon koko nousuputket, lämmön talteenottolaitteet, sähköpääkeskus ja vesimittarit. Annamme kahden vuoden takuun kotimaassa ja Ruotsissa. Takuu kattaa kaiken, mitä kylpyhuoneessa on, Raunio sanoo.

Kokeneen elementtirakentajan silmissä tulevaisuus näyttää valoisalta. Suunnitteilla on muun muassa laajentaa tuotantotiloja sekä hankkia uutta konekantaa.

− Elementtien käytön kasvaessa myös meidän täytyy kasvaa mukana ja pyrkiä vastaamaan kysyntään. Aina voi kehittyä ja oppia lisää, Raunio hymyilee.