Maanrakennus Laatukaivuu Oy:n toimialue on varsin laaja, perustuksien rakentamisesta piha- ja vihertöihin.

Laatua kaivuutöihin

www.laatukaivuu.fi

 

Pääkaupunkiseudulla toimiva maanrakennusliike on ollut mukana monessa ja saavuttanut asiakkaiden keskuudessa hyvän ja luotettavan yrityksen maineen.

Kaupunkirata, Eduskunnan lisärakennuksen pohjatyöt, Kehärata, Länsimetrohanke ja YIT:n Tripla – Maanrakennus Laatukaivuu Oy:n referenssilista tuskin voisi olla enää vaikuttavampi. – On ollut hienoa olla mukana isoissa ja merkittävissä hankkeissa ja seurata niiden etenemistä alusta loppuun saakka, vahvistaa yrittäjä Jari Niittynen.

Alihankintaa ja omia kohteita

Niittynen perusti Maanrakennus Laatukaivuun Loimaalle vuonna 1999, mutta siirtyi vielä samana vuonna pääkaupunkiseudulle. – Lähdin Helsinkiin yhden koneen ja perämiehen kanssa tarkoituksenani tulla keikkatöihin, mutta sillä tiellä ollaan edelleen, mies naurahtaa. Tällä hetkellä konekantaa on jo huomattavasti enemmän ja henkilöstöäkin tilanteesta riippuen noin kymmenkunta. Yrityksen toimialue on varsin laaja, perustuksien rakentamisesta piha- ja vihertöihin. Kasvavana osa-alueena on putki- ja salaojasaneeraukset, joihin yrityksellä on vakaa kokemus ja ammattitaito. Hankalat paikat eivät yritystä pelota vaan pikemminkin vetävät puoleensa. Kantakaupunki ei ole yritykselle vieras, ja siellä haasteita riittää erityisesti maanalaisten johtojen ja liikenteen takia.

”Haluamme tarjota asiakkaillemme kattavan paketin palveluista. Ja se on onnistunut hyvin kattavan yhteistyöverkoston myötä.”

– Olemme panostaneet kaivinkoneiden 3D-ohjaukseen. Niistä on paljon hyötyä varsinkin uudiskohteissa ja katuprojekteilla. 3D-ohjauksella vältämme turhien maamassojen siirtoa, ja mittaustyö maastossa helpottuu. Moni tilaaja vaatii mittalaitteiden käyttöä.

Suurin osa Maanrakennus Laatukaivuun asiakaskunnasta koostuu yrityksistä – niin rakennusliikkeistä kuin taloyhtiöistäkin. Yritys palvelee myös yksityisasiakkaita ja omakotirakentajia – Olemme tehneet paljon alihankintaa, ja haluamme säilyttää siitä edelleen tietyn osuuden, mutta myös kasvaa oman kokonaisurakoinnin puolella, Niittynen kertoo.

Maanrakentaminen on vaativa laji

Rakennusalalla suhdanteet vaihtelevat rajusti, ja etenkin maanrakennus on kilpailtu bisnes. Jotta yrittäjänä pärjää, täytyy työhönsä suhtautua määrätynlaisella innolla ja palolla. – Normityöpäivä ei useinkaan riitä, ja nykyään joudumme tekemään hommia usein myös viikonloppuisin ja öisin.

Aikataulut tiukkenevat jatkuvasti, ja usein maan­rakentajan niskaan hengittävät muut rakentajat

Kausi- ja suhdannevaihtelut tuovat mukanaan myös omat haasteensa, mutta Maanrakennus Laatukaivuu Oy on selvinnyt kunnialla läpi hiljaisempienkin vuosien. – Saneerausta riittää aina, oli lama tai ei, ja sitä puolta olen pyrkinyt kasvattamaan koko ajan. On täytynyt olla aktiivinen ja miettiä varasuunnitelmia, mutta onneksemme olemme pystyneet keskittymään koko ajan ydinosaamiseemme eli maanrakennukseen ja pitämään vakimiehityksen töissä aika lailla läpi vuoden, Niittynen sanoo.

Viime aikoina rakennusala tuntuu tosin jälleen piristyneen. – Ainakin pääkaupunkiseudulla on taas melko vilkasta, ja tänä kesänä on tullut paljon tarjouspyyntöjä, joiden ansiosta tilauskirjassa näyttää hyvältä aika pitkälle eteenpäin. Yrittäjän näkökulmasta katsottuna myös hintatasossa on tapahtunut parannusta vuoden takaiseen verrattuna, Niittynen kertoo.

Tärkeintä on luottamus

Pitkä historia ja vaikuttavat referenssit saavat asiakkaat luottamaan Maanrakennus Laatukaivuu Oy:n palveluihin yhä uudelleen. – Maan alle olisi periaatteessa mahdollista piilottaa lähes mitä tahansa, joten asiakkaan kannalta kysymys on ennen kaikkea luottamuksesta yritystä kohtaan. Meidän maineemme on muodostunut vuosien saatossa niin hyväksi, ettei sitä ole varaa menettää. Emme siis mene sieltä mistä aita on matalin, vaan takaamme, että työ tehdään aina kunnolla, Niittynen tiivistää.

Kenties tärkein tekijä laadun ylläpitämisessä on Maanrakennus Laatukaivuu Oy:n hyvä ja motivoitunut työporukka. – Meillä on hyvä henki ja kaikilla sama hyvä asenne työtä kohtaan. Olemme saaneet myös asiakkailta paljon positiivista palautetta siitä, että pidämme työmaalla paikat siisteinä, teemme hommat usein jopa hieman aikataulua nopeammin valmiiksi ja että meidän kanssa on helppo keskustella urakan etenemisestä, Niittynen sanoo.

Yrityksessä vallitsee positiivinen ja reipas ilmapiiri, ja hommat hoituvat niin kuin on sovittu.