Lämpöpumput säästävät jopa 50 prosenttia

Paras säästö ilmalämpöpumpuilla saavutetaan omakoti- ja rivitaloissa, joissa on suora sähkölämmitys. – Leutona talvena ilmalämpöpumpun avulla voidaan säästää jopa 50–60 % ja kovemmillakin pakkasilla 40–50 % lämmityssähköstä, kertoo yrittäjä Erkki Liehu Tapiolan Lämpöpumpusta.

Jotta säästöpotentiaali saavutetaan, täytyy lämpöpumppua kuitenkin osata käyttää oikein. – Mikäli asunnossa on ilmalämpöpumppu, ei pattereita välttämättä tarvitse pitää päällä ollenkaan ennen kuin pakkasta on -20 °C. Pumpun edessä pitäisi olla myös mahdollisimman paljon suoraa tilaa, eikä puhallinta saa pitää liian pienellä, jottei lämmin ilma jää pyörimään pelkästään sisäyksikön lähelle, Liehu neuvoo.

Huolellinen asennus, riittävä käytönopastus sekä säännölliset huoltotoimenpiteet auttavat myös saamaan ilmalämpöpusta irti kaiken mahdollisen hyödyn. – Suodattimet on helppo putsata vähintään kerran kuussa ja myös sisäyksikön kenno tulisi imuroida pari kertaa vuodessa. Lisäksi talvella täytyy muistaa pitää huoli siitä, ettei vesi jäädy liiaksi ulkoyksiön alle ja riko kennoa, Liehu muistuttaa.

Suomesta löytyy Liehun mukaan jo noin 600 000 lämpöpumppua, mutta myyjät ja asentajat eivät aina muista neuvoa asiakkaitaan tarpeeksi laitteiston oikeasta käytöstä. – Minulle saa soittaa aina kun ongelmia ilmaantuu – oli viikonpäivä mikä tahansa, asiakaspalveluun vahvasti panostava Liehu lupaa. Tapiolan Lämpöpumppu tarjoaa huoltoa kaikille merkeille, mutta myy ja asentaa pääasiassa Mitsubishin ja Panasonicin ilmalämpöpumppuja.