Lattiat kiiltämään

www.parkettijuha.fi

 

Rytkösten perheyritys on remontoinut suomalaisten lattioita yli neljä vuosikymmentä. Mico Rytkönen on jo kolmannen polven parkettimies.

Kun parkettiala 1960–70 luvun vaihteessa lähti nousuun, perusti myös Juha Rytkösen isä oman parkettiliikkeen. Rytkönen kulki pienestä pitäen isänsä mukana työmailla, ja vuonna 1996 Parketti Juha Oy siirtyi kokonaan hänen hallintaansa. Tänä päivänä Juha Rytkösen rinnalla parkettihommia tekee myös hänen oma poikansa, Mico Rytkönen. – Olen tykännyt olla näissä hommissa ja opin isän avustuksella koko ajan uutta. Työ on toki fyysisesti raskasta, mutta siihenkin tottuu, 19-vuotias Mico Rytkönen kertoo.

Lattioista pidetään hyvää huolta

Rytkösten perheyritys on pysynyt voimissaan jo vuosikymmenten ajan etenkin monipuolisuutensa ansiosta. – Pystymme tekemään mitä tahansa asiakas vain toivoo – myös erikoiskuvioita. Teemme sekä uudet parketit että kunnostamme vanhat, ja koska olemme keskittyneet vain yhteen alaan, olemme siinä hyviä ja nopeita, Juha Rytkönen summaa.

Parketti täytyy hioa ja kunnostaa 10–15 vuoden välein. Noin 50m² laajuisen parketin kunnostus tulee valmiiksi päivässä, ja hinta on 23€ per neliö pitäen sisällään sekä työn, aineet että matkakustannukset. – Ihmiset pitävät lattioistaan yllättävänkin hyvää huolta ja saattavat olla huolissaan jopa pienistä koloista tai naarmuista. Isälläni oli tapana sanoa, ettei lattia ole sama kuin flyygelin kansi – yksi pieni kolo ei haittaa, sillä sellaiset ovat vain elämisen jälkiä. Huopatossut jalassa ei siis parketillakaan tarvitse kävellä, Juha Rytkönen naurahtaa.

Parketti on myös ympäristöystävällinen valinta

Viime aikoina parkettien rinnalle on tullut muita materiaaleja, kuten laminaatteja ja vinyylilattioita. Vaikka puu ei kestäkään kosteutta yhtä hyvin kuin kumiset vinyylilattiat, on sen suosio silti säilynyt tasaisena. – Suomalaiset suosivat puuta edelleen paljon, sillä se on kaunis ja aito materiaali sekä mukava paljaallekin jalalle, Juha Rytkönen sanoo.

Laminaatti on vaihtoehtona parkettia edullisempi, mutta myös lyhytikäisempi. – Parketin pystyy hiomaan ja lakkaamaan aina uudelleen, minkä jälkeen se on jälleen kuin uusi. Myös pienet kolhut voidaan paikata helposti. Pitkäikäisyys ja huollettavuus tekevätkin parketista myös ympäristöystävällisen valinnan.

Siinä missä parketit ennen pelkästään lakattiin, halutaan niihin tänä päivänä yhä useammin myös väriä. – Liki puolet yksityisasuntojen parketeista värjätään. 2000-luvun alussa toivottiin tummia sävyjä, mutta nyt valkoinen ja harmaa ovat suositumpia vaihtoehtoja, Juha Rytkönen kertoo.