Hella_solidhouse_300_CMYK

Led-tekniikka on monipuolistanut valaistuksen käyttömahdollisuuksia

Led-tekniikka jatkaa kehityskulkuaan ja on tänä päivänä usein paras mahdollinen vaihtoehto niin kodin, työpaikan kuin myymäläympäristöjenkin valaisemiseen.

Hella Lighting Finland Oy on toiminut jo yli sadan vuoden ajan ajoneuvovalaistuksen ja elektroniikan parissa. Siksi onkin aivan luonnollista, että osaaminen myös uuden aluevaltauksen, eli sisävalaistuksen ja led-tekniikan saralla on yrityksessä huippuluokkaa. –Yrityksestämme löytyy kaikki se osaaminen, jonka avulla hyvästä led-komponentista osataan rakentaa laadukas valaisin erinomaisin ominaisuuksin, toteaa Hellan myynti-insinööri Erno Granroth.

Tämän päivän led-valaisimissa mennään hyvin syvälle tekniikan maailmaan ja erilaatuisia komponentteja löytyy mielin määrin. Valaisimista annetaan myös lukuisia erilaisia tietoja, jotta sähkö- ja valaistussuunnittelijat pystyisivät vertailemaan tuotteita keskenään. Kun tavallinen kuluttaja sitten astelee marketin valaisinosastolle, kohtaa hän usein valtavan massan valaisimia, joiden joukosta oikean tuotteen valinta voi olla vaikeaa. – Hellan kanssa asioidessaan asiakkaan sen sijaan tarvitsee vain kertoa meille tarpeensa, ja me hoidamme tuotteen valinnan hänen puolestaan, lupaa yrityksen avainasiakaspäällikkö Marika Jääskeläinen.

Led-tekniikka on jo arkipäivää

Hella Lighting Finland Oy tekee paljon yhteistyötä sähkö- ja valaistussuunnittelijoiden kanssa. Olipa kohde mikä tahansa, käydään led-vaihtoehto vähintäänkin läpi – niin arkinen ja käytettävissä oleva teknologia se jo on. – Led-valaisimet alkoivat yleistymään sisävalaistuksessa enemmän vajaa kymmenen vuotta sitten. Tekniikka on kuitenkin kehittynyt lyhyessä ajassa paljon eteenpäin, ja se mitä led on nyt 2016, on jo huimasti edistyneempää kuin vaikkapa vuonna 2008, Granroth toteaa.

Tänä päivänä asiakkaat hakevat kestäviä, energiatehokkaita ja vihreitä ratkaisuja, ja niissä kaikissa led on huomattavasti parempi kuin moni perinteinen vaihtoehto.
– Nykypäivän asiakkaat vaativat, että valaistusta suunniteltaessa laskelmia tehdään pitkällä aikavälillä ja takaisinmaksuaikaa miettien, Jääskeläinen tietää. – Ratkaisua täytyy silti aina jollain tapaa perustella ja silloin mietitään nimenomaan elinkaarikustannuksia. Laadukkaan led-valaisimen toimintaan voidaan luottaa useiksi vuosiksi eteenpäin, joten valaisinten tai pelkän valonlähteen vaihtoväli pienenee huomattavasti perinteisiin valonlähteisiin verrattaessa, Granroth lisää.

Hyvä vaihtoehto myös julkisiin tiloihin ja myymälöihin

Hella Lighting Finland Oy:n tavoite on tuoda led-tekniikkaa yhä enemmän myös myymälöihin ja julkisiin tiloihin. – Esimerkiksi ostoskeskuksissa halutaan, että asiakkaat tulevat ja viihtyvät. Jos liikkeet on valaistu hyvin, ovat ne jo ulkoapäinkin katsottuna houkuttelevan näköisiä, Jääskeläinen tietää.

Tuotteita tai tiettyä aluetta valaistuksen avulla esille tuomalla voidaan siis jossain määrin jopa ohjailla asiakkaiden liikkeitä. – Led-tekniikka on monipuolistanut valaistuksen käyttömahdollisuuksia. Led-valaisimilla ja niiden ohjauksella pystytään luomaan älykkäitä valaistusratkaisuja ja erilaisia valaistustilanteita, Granroth kertoo.

Pienemmät huoltokustannukset ja energiansäästö puhuvat ledien puolesta etenkin ostoskeskuksissa, joissa valaisimia on paljon. Valaistusta suunnittelevien on hyvä ottaa huomioon myös talotekniset ratkaisut, sillä led voi parhaimmillaan säästää esimerkiksi jäähdytyskuluissa. – Perinteiset monimetallivalaisimet lämmittävät myymäläympäristöä todella paljon, jolloin tarvitaan myös tehokasta jäähdytystä. Led-valaisin sen sijaan ei lämpösäteile alaspäin asiakastiloihin, Jääskeläinen toteaa.

Valaistusratkaisu tilan ja tarpeen mukaan

Led-valaisimissa on tarjolla useita eri värilämpötilakategorioita aina kylmästä valkoisesta lämpimään kynttilämäiseen valoon. Ohjauksen ja päivänvaloantureiden avulla valaistusta voidaan myös muuttaa tilanteen ja vuorokauden ajan mukaan.
– Perussääntö on, että aamupäivällä valon pitäisi olla sinertävämpää ja iltaa kohden taas keltaisempaa, Jääskeläinen kertoo.

Valaisimen valinnassa täytyy ottaa huomioon myös tilan käyttötarkoitus. Kouluissa ja työpaikoilla valaistuksen täytyy piristää, myymälöissä tuoda esille tuotteita ja ravintoloissa puolestaan luoda tunnelmaa. Led-tekniikan avulla tällaisten seikkojen huomioiminen on huomattavasti helpompaa kuin ennen.