HELLA_solid-House_300_CMYK

Led tuo kotiin valoa ja tunnelmaa

Led on tällä hetkellä valaistusmarkkinoiden ylivoimaisesti energiatehokkain vaihtoehto, eikä kilpailevaa tekniikkaa ole näköpiirissä. 

Hella Lighting Finland Oy on perinteinen led-valaisimien valmistaja, joka tunnetaan erityisesti ajoneuvopuolella. Vuodesta 2009 lähtien yritys on tarjonnut led-tuotteita myös kotivalaistukseen. – Ensimmäisinä vuosinaan ledit kehittyivät huimin harppauksin. Tähän päivään mennessä suurimmat kehitysharppaukset on jo tehty ja tekniikassa saavutettu tietty taso, joten kuluttajien kannalta nyt on varma hetki ostaa led-valaisimia, vakuuttaa Hella Lighting Finland Oy:n markkinointipäällikkö Mari Siviranta.

Led-valaisinten kiistattomat edut

Energiatehokasta ja pitkäikäistä valaisinvaihtoehtoa etsivän kannattaa ehdottomasti suunnata katseensa ledeihin. – Siinä missä perinteisen halogeenin käyttöikä on 1500-3000h, laadukas led kestää vähintään 50 000h. Käytännössä tämä tarkoittaa noin 25 vuoden käyttöikää kotikäytössä, kertoo Hella Lighting Finland Oy:n myyntijohtaja Juha Päivärinta.

Mikäli ledin astetta korkeampi hinta mietityttää ostohetkellä, on hyvä pitää mielessä valaisimen elinkaarikustannukset. – Energiansäästö on jopa 80–90 % halogeenin verrattuna, Päivärinta vahvistaa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä enemmän led-valaisinta käyttää, sitä nopeammin se maksaa itsensä takaisin. Tämän vuoksi ledejä kannattaa asentaa ainakin keittiön ja olohuoneen kaltaisiin tiloihin, joissa käyttötunteja kertyy paljon.

Ledin valoteho riittää mainiosti myös suurten ja korkeiden tilojen valaistukseen. – Nykyrakentamisessa suositaan jopa 4-6 metrin huonekorkeuksia, ja näissä tapauksissa led on ehdoton valinta. Kukapa haluaisi kiivetä puolen vuoden välein vaihtamaan polttimoita niinkin huimiin korkeuksiin? Päivärinta kysyy.

Lukemattomia sytytyskertoja kestävä ja välittömästi täydellä teholla toimiva led on omiaan myös valaisinautomatiikkaan, jonka suosio kasvaa päivä päivältä maamme kotitalouksissakin.

Värilämpötiloissa on valinnanvaraa

Led-valaistus miellettiin pitkään sinivalkoiseksi, kylmäksi ja kliiniseksi, mutta tänä päivänä ledien värilämpötila-skaala on jo hyvinkin laaja. – Kotivalaistuksessa yleisimmät valinnat ovat 3000 kelvinin lämmin valkoinen tai 4000 kelvinin neutraali valkoinen, Päivärinta kertoo.

Led-valaistuksen värilämpötilaa mietittäessä kannattaa kuitenkin pohtia tarkkaan, mitä valaistukseltaan toivoo. Onko tarkoitus pitää pinnat täysin valkoisina vai luoda niihin lämpöä valaistuksen avulla? Myös valon vaikutus vireystilaan on hyvä huomioida kotioloissakin. – Tutkimukset ovat osoittaneet, että mitä kylmempi valo, sitä vireämpänä ihminen pysyy. Siksi esimerkiksi toimistoissa ja tuotantolaitoksissa suositaan lähes poikkeuksetta 4000–6500 kelvinin värilämpötilaa, Päivärinta summaa.

Hella Lighting Finland Oy:n led-valaisimista löytyy haluttaessa kaksi toimintoa – perusvalaistus ja tunnelmavalo. – Teholtaan noin puoli wattinen tunnelmavalo voidaan jättää palamaan yöksi vaikkapa käytävään, portaikkoon tai vessaan. Valomäärä on silloin riittävä kulkemiseen, muttei niin kirkas, että se aktivoisi ihmistä yöaikaan, Päivärinta kertoo.

Toimiva led-valaistus syntyy ammattilaisen avulla

Led-valaistukseen investoiminen on tietyllä tapaa iso päätös, sillä sen hankintakustannukset ovat perinteistä halogeenia korkeammat ja hukkainvestoinnin kanssa puolestaan joutuu ledin pitkäikäisyyden vuoksi elämään kauan. – Kannattaakin perehtyä tarkkaan siihen, mitä on hankkimassa, jotta saa mitä haluaa, Siviranta korostaa.

Ammattilaisen apu ei ole koskaan pahitteeksi, sillä hänen kanssaan pääsee konkreettisesti tutustumaan led-valaisimeen ja kaikkiin sen ominaisuuksiin. Tarvittaessa neuvoja saa myös oikean värimaailman valintaan.

Hella Lighting Finland Oy on luotettava kumppani laatutietoiselle led-valaisimen hankkijalle. – Olemme toimineet led-tekniikan kanssa jo kauan ja tulemme kehittämään sitä jatkossa yhä edelleen. Yrityksen pitkä historia takaa laadukkuuden ja luotettavuuden, Siviranta toteaa. – Lisäksi kaikki tuotteemme ovat alusta loppuun saakka kotimaisia, sillä sekä suunnittelu että valmistus tapahtuu Suomessa, Päivärinta lisää.