Elektro-Valo toteuttaa valaisinratkaisuita monenlaisiin kohteisiin: toimistoihin, kouluihin, kauppakeskuksiin ja kotikäyttöön

Led-valo villitsee

Elektro-Valolla uskotaan perinteisten valaisimien katoavan lähitulevaisuudessa. Vuodesta 1981 toiminut asiantuntijayritys tietää mistä puhuu, koska se on yksi johtavista led-valmistajista Suomessa.

Uusikaupunkilainen Elektro-Valo on harvinaisuus valaisinmarkkinoilla. Sen lisäksi, että yrityksellä on kattava historia erilaisten valaisinratkaisuiden valmistuksesta ja suunnittelusta, on yritys yksi neljästä alan toimijasta, jotka valmistavat led-valoja. Elektro-Valon toimitusjohtaja Jere Flemming on seurannut led-valojen voimakasta tulemista viimeiset vuodet.

– Markkinoilla on ollut paljon led-valmistajia, jotka ovat toimineet vain ledin varassa ja he ovat pudonneet pois. Meidän vahvuutenamme on pitkä vanhan tekniikan historia, mutta myös se, että tarjontaa löytyy aina perinteisestä kuristinversiosta lediin.

Elektro-Valo toteuttaa valaisinratkaisuita monenlaisiin kohteisiin: toimistoihin, kouluihin, kauppakeskuksiin, mutta myös kotikäyttöön. Vastikään yritys on ollut kunnostamassa vanhoja Alvar Aallon valaisimia Eduskunnan peruskorjauksen yhteydessä.

Led valtaa markkinoita

Led-valojen suosio kasvaa koko ajan, ja niiden myynti on vallannut nyt jo 90 prosenttia Elektro-Valon valaisinmenekistä. Ledistä villiintyneet suomalaiset ovat selkeästi ajan hermolla, koska led-valossa on paljon positiivisia ominaisuuksia perinteiseen valaisimeen verrattuna.

– Ledissä on pitkä käyttöikä ja se on huoltovapaa. Se mahdollistaa myös uusia innovaatioita. Me olemme tehneet paljon vanhoja valaisimia, jotka on niin sanotusti ledistetty, mutta toki tarjonnassamme on myös uusia malleja. Led on erittäin energiatehokas ratkaisu, mutta se vaatii hyvälaatuisen ledin, jossa käyttöikä on minimissään 50 000 tuntia, Flemming kertoo.

Led-valo on erinomainen tuote kuluttajalle, mutta valmistajalle se tuo myös haasteita. Led-valon markkinat nimittäin kehittyvät niin kovaa vauhtia.

– Tämä tarkoittaa sitä, että valmistajan täytyy osata ennustaa etukäteen minkälaisia komponentteja hän ostaa tai muuten ne jäävät varastoon. Tällä hetkellä ledeihin tulee uusi sukupolvi 3-4 kuukauden välein, jotta ne olisivat vielä tehokkaampia, Flemming valaisee.

Led-valon monet mahdollisuudet

Tällä hetkellä led-valoista ovat intoutuneet erityisesti yksityiset kuluttajat, mutta tuote tarjoaisi lukemattomia valaistusmahdollisuuksia myös yrityksille.

– Esimerkiksi ruokakaupat eivät osaa vielä hyödyntää ledien värien toisto-ominaisuuksia. On olemassa täysin omat led-valaistuksensa muun muassa leiville, lihoille ja kasviksille. Tämä ominaisuus on yhtä vähän käytetty kuin säätöominaisuuskin, Flemming kertoo viittaamalla liikkeen tunnistavaan led-valoon.

Led-valoja on mahdollista asentaa niin, että valaisimet syttyvät ja sammuvat henkilön liikkuessa kohteessa tai auringonvalon osuessa tilaan. Esiasetukset ovat määriteltävissä, ja käyttöön voi ottaa myös kaukosäätimet. Flemming suosittelee ledejä lämpimästi myös isoihin työtiloihin, jolloin jokainen työntekijä voidaan huomioida valon suhteen yksilöllisesti.

– Työntekijöiden valaisintarpeet voivat olla hyvin vaihtelevia: jotkut haluavat himmeämpää valoa, ja joillakin migreeni saattaa vaatia enemmän valonsäätelyä. Ledeillä saadaan työskentelymukavuutta tilaan, mutta säästetään myös energiaa.