0486-As-Oy-Turun-oiva_Perspektiivi160526

Lemminkäisen asuntotuotanto kehittää Kirkkotien aluetta

Vanhalle teollisuusalueelle rakentuu moderneja citykoteja, joiden suunnittelussa on otettu huomioon nykyihmisten muuttuneet tarpeet.

Lemminkäinen Talo Oy on tehnyt asuntorakentamista jo toistasataa vuotta, joten perinteet ovat pitkät. Yrityksen uusin hanke on Kirkkotien alueen kehittäminen Turun Nummessa, arvostetulla vanhalla asuinalueella lähellä kaupunkia. – Kaava on valmistunut, vanhat rakennukset purettu pois ja ensimmäiset uudet talot nousemassa kovaa vauhtia. Kaikkiaan alueelle tulee yksitoista kerrostaloa, joista seitsemän on Lemminkäisen rakentamia, kertoo aluejohtaja Jukka Lämsä.

Ensimmäiset Kirkkotien alueen talot valmistuvat kesällä 2017. – Tämän tyyppistä rakentamista on Nummessa jo odotettukin, joten asuntojen ennakkokysyntä on ollut kova, toteaa asuntomyynnin myyntineuvottelija Arto Ruohola.

Alueen historia näkyy yhtiöiden nimissä

Uusien asuntojen sijainti on suorastaan ensiluokkainen, sillä aivan lähietäisyydeltä löytyvät muun muassa Turun yliopisto, yliopistollinen keskussairaala ja monet itäisen keskustan työpaikat. – Ympäristö on perinteistä Turkua aivan Kupittaan kyljessä, joka on yksi kaupungin kehittyvistä painopistealueista, Lämsä kertoo. Rakentamisen on tarkoitus palvella ihmisiä, joiden elämä kietoutuu itäisen keskustan ympärille joko työn tai opiskelun merkeissä. Toisaalta Nummesta löytyy paljon vanhaa omakotitaloasutusta ja ikääntyviä ihmisiä, jotka ovat myös olleet kiinnostuneita uusista kerrostaloasunnoista.

Oman leimansa Kirkkotielle tuo myös sen pitkä historia turkulaisena teollisuusalueena. – Alueella on ollut teollisuutta 1900-luvun alusta alkaen, jolloin Kustaa E. Merilä perusti sinne Suomen ensimmäisen polkupyörätehtaan, Ruohola kertoo. – Myös uuden asuinalueen nimistöön on haettu inspiraatiota historiasta. Yhtiöiden nimissä tuodaan esille Merilän perustaman tehtaan valmistamia polkupyörämerkkejä, kuten Aino ja Oiva, myyntipäällikkö Ville Vehviläinen lisää.

Nykyaikaisia asuntoja

Ensimmäisessä vaiheessa valmistuvat asunnot tulevat olemaan kooltaan 26-50,5m², jatkossa rakentaminen määräytyy kysynnän mukaan. Materiaalivaihtoehdoissa löytyy valinnan varaa ja nykyihmisten muuttuneet toiveet on otettu muutoinkin huomioon. – Uudiskohteiden ostajat hakevat toimivaa ja tehokasta asuntoa. Keittiön, pesuhuoneen ja wc-tilojen odotetaan olevan suurempia ja käyttömukavampia kuin aiemmin, Ruohola kertoo. – Vallitseva trendi on, ettei etenkään pieniin asuntoihin haluta enää omaa saunaa neliöitä viemään. Huoneistosaunat onkin kohteissamme korvattu yhteissaunoilla, hän lisää.

Alueen kulkuyhteydet ovat hyvät, mutta toisaalta liikenteen tuottama melu on myös jouduttu ottamaan huomioon kohteen suunnittelussa.  Asunnot ja lasitetut parvekkeet avautuvat sisäpihalle päin ja talot itsessään muodostavat meluvallin, joten sisällä rakennuksessa tai pihan oleskelutilassa liikenteen äänet eivät häiritse.

Kirkkotie-kartta

Tärkeintä on vastata kysyntään

Ensimmäisessä vaiheessa valmistuvat asunnot ovat tarkoituksellisesti kooltaan pieniä citykoteja, sillä niiden kauppa käy tällä hetkellä parhaiten. – Etenkään nuori sukupolvi ei enää halua isoa omakotitaloa ja uskon, että tulevaisuudessa myös vapaarahoitteinen vuokra-asuminen tulee nousemaan, Vehviläinen pohtii. Lemminkäisen asuntotuotannossa tärkeintä onkin rakentaa kysyntää vastaavia laadukkaita kohteita, jotka sopivat sijaintiinsa. – Asuntorakentaminen on ennen kaikkea palvelubisnestä. Meidän täytyy olla jatkuvasti silmät ja korvat tarkkana, aistia missä mennään ja vastata mahdollisiin muutoksiin, Lämsä toteaa.  – Saamme palautetta päivittäin muun muassa asuntonäytöillä, ja asiakastyytyväisyys rohkaisee meitä jatkamaan eteenpäin, Ruohola tiivistää.

Julkisivut tiilestä

Kirkkotien kohteiden arkkitehtonisesta suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Haroma&Partners Oy, joka on ollut mukana myös alueen kaavoitusprosessissa. Julkisivumateriaaliksi on valittu puhtaaksi muurattu tiili. Autopaikat sijoitetaan maan alle. Sisäpiha avautuu valoisana ja vaaleana, kun taas Helsingintien puoleisesta julkisivusta tulee meluntorjunnasta johtuen muurimainen. Erilaiset pintamateriaalit ja massoittelu muodostavat kiinnostava suurkuvion.