laterakenteet

Liimapuuyrityksen juuret löytyvät sotakorvausteollisuudesta

Late-Rakenteet Oy:n juuret juontavat pitkälle Turun ja Suomen historiaan. Yrityksen tarina alkoi vuonna 1945, kun Oy Laivateollisuus Ab perustettiin rakentamaan puisia aluksia, joita vietiin sotakorvauksina Neuvostoliittoon. Yhteistyöstä itänaapurin kanssa koitui myös paljon positiivista myöhemmin. Teollisuus kehittyi ja vaikka sotakorvaukset olikin jo maksettu, tilat, tekniikka ja osaaminen säilyivät Turussa. Tosin telakka jatkoi edelleen toimintaansa teräslaivojen parissa. Sotakorvausaluksissa hyödynnetty liimapuutekniikka ei sekään painunut unholaan, vaan sille löydettiin uusia käyttötarkoituksia rakennusten runkorakenteissa. Pitkällisen kehitystyön, vaiherikkaiden vuosien ja useiden yrityskauppojen jälkeen liimapuuhun keskittyneen yrityksen ostivat lopulta sen nykyiset osakkaat Veijo Lehtonen ja Antero Järvenpää. Nimeksi vakiintui Late-Rakenteet Oy ja vielä tänäkin päivänä sen toiminta perustuu erikoisrakenteisiin ja niiden materiaalina käytettävään liimapuuhun.

laterakenteet2Liimapuun avulla voidaan luoda erityisesti isoja ja kaarevia rakenteita huomattavasti helpommin kuin esimerkiksi teräksellä tai betonilla. Puu on myös materiaalina hyvin ekologinen ja sillä on pieni hiilijalanjälki. Tuotteen palokestävyys ja keveys suhteessa kantokykyyn ovat ylivertaiset kilpaileviin ratkaisuihin verrattuina. Lukuisten positiivisten ominaisuuksiensa vuoksi liimapuuta käytetään paljon mm. liike-, teollisuus-, urheilu- ja maatalousrakennuksissa.

Late-Rakenteet Oy toimii myös vahvasti korjausrakentamisen parissa. Heidän liikevaihdosta viidennes muodostuu vakiopalkkien myynnistä. Yritys valmistaa palkit 24metrisiksi kangiksi varastoon ja tästä johtuen palkit on mahdollista toimittaa asiakkaalle määrämittaan sahattuna vuorokauden sisällä. Vakiopalkkeja käytetään mm. pientalo- sekä erityisesti korjausrakentamisessa, joissa nopea toimitus nousee ensiarvoisen tärkeäksi.