akur_solid_house_300_3_CMYK

Luottamus & yhteistyö ovat onnistumisen avain

Turun Hirvensalossa sijaitseva kaupunkikartano Ruokoranta on vuoden kestäneen saneerauksen tulos. Remontin suorittaneelle rakennusliikkeelle projekti on ollut antoisa ja ikimuistoinen.

Korjausrakentamiseen suuntautunut turkulainen rakennusliike Akur Oy on toiminut alalla kolmisen vuotta. Siinä ajassa yritys on ehtinyt tehdä rivitalosaneerauksia ja kaikenkokoisia remontteja omakotitalokohteissa. Merkittävin referenssikohde on kuitenkin Turun Hirvensalossa sijaitseva 1960-luvun alussa rakennettu omakotitalo, jonka yritys saneerasi perinpohjaisesti. – Alun perin menimme tekemään sinne pientä pintaremonttia, mutta teimmekin kokonaisvaltaisen remontin. Suunnitelmat elivät tekemisen mukana, yrittäjä Tuomas Vuorensola kertoo.

Yhdistelmä perinnettä ja nykyaikaa

Kun Illoistenjärven rannalle sijaitsevan rakennuksen pihaan tulee, ei uskoisi kyseessä olevan saneerauskohde. Vaikka sisätilat ovat kokeneet melkoisesti muutoksia, rakennuksen alkuperäisen suunnittelijan, arkkitehti Dimitri Panzopoulosin, kädenjälkeen ei ole ulkopuolella kajottu. – Rakennus oli jo alkujaan ulkoapäin niin ajaton, että sen alkuperäistä arkkitehtuuria ei haluttu rikkoa. Sisätilat menivät sen sijaan lähes kokonaan uusiksi, lukuun ottamatta tärkeimpiä yksityiskohtia, jotka on säilytetty, kertoo rakennuttaja Riku Lehtinen. Sisätiloissa alkuperäisestä rakennuksesta muistuttavat luonnonvalaistus, lasipöytä ja mikrosementillä pinnoitettu lattia.

Talotekniikan puolesta kohde edustaa uusinta nykyaikaa. Kohteessa on käytetty uusimman tekniikan maalämpöä, ja siinä on koneellinen ilmanvaihto sekä jäähdyttävä ilmastointi. Sisä- ja ulkovalot ovat lediä, ja ne ovat ohjelmoitavissa hämäräkytkimillä sekä säädettävissä kelloilla. Valaistusta ohjataan DALIn valonohjausjärjestelmillä. – Halusin hätkähdyttävän yhdistelmän perinnettä ja nykyaikaa, Lehtinen sanoo.

Laadukasta rakentamista

Hirvensalon kohteessa rakennustyöt lähtivät liikkeelle purkutöillä, minkä jälkeen alkoi suunnitteluvaihe. Purkutöitä helpottivat vanhat piirustukset, jotka olivat säilyneet yllättävän hyvin. – Niistä pystyttiin selvittämään kantavat rakenteet, joten tiesimme mitä uskallamme purkaa. Vuotavat kattorakenteet toivat aluksi haasteita, mutta päädyimme aukaisemaan ne kaikki ja korjasimme perin juurin, Vuorensola kertoo. Nyt rakennuksessa on huopakatto. Sisäkatto sen sijaan on Kanadassa kasvatettua tammea, joka on työstetty Suomessa. – Materiaalit on valittu tarkoituksenmukaisuuden ja kustannusten perusteella, Lehtinen sanoo.

Lehtinen on tyytyväinen laadukkaaseen lopputulokseen. Remontoidussa rakennuksessa ei ole enää mitään peiteltävää: – Koko rakennuksessa on vain yksi lista. Se kertoo hyvin korkeasta työn laadusta! Lisäksi kaikki kiintokalusteet ovat varta vasten tänne räätälöity ja asennettu, Lehtinen kiittelee. Vaikka Akur Oy on kahden hengen yritys, laajan ja luotettavan yhteistyöverkoston ansiosta se tarjoaa asiakkailleen kokonaisvaltaista rakennuspalvelua. Myös Hirvensalon kohteessa alihankkijoista on ollut iso apu. Rakennesuunnittelun on tehnyt Insinööritoimisto Markku Haapanen Ky. Sisustussuunnitelmat ovat Akurin, Lehtisen ja alihankkijoiden yhdessä laatimat.

Lehtiselle idea hänen lapsuudenkotinsa tulevasta käyttötarkoituksesta jalostui purkuvaiheessa. Vaikka yrityssuunnittelijana toimiva Lehtinen aikoo käyttää tiloja myös omiin tarpeisiinsa, haluaa hän tarjota kaupunkikartanoa vuokrattavaksi myös muihin tarkoituksiin: – Vuokrattavana ovat laadukkaat kokous-, sauna- ja keittiötilat, sekä majoitustilat noin 10 henkilölle.

Haastavuudessaan oiva referenssi

Akur Oy:lle Hirvensalon kaupunkikartano on ollut haastava, mutta antoisa kohde. Yritys on päässyt kokeilemaan uusia tekniikoita ja materiaaleja, ja se on luonut itseluottamusta tulevaisuuteen. – Lattiaa laittaessa jouduimme selvittämään suoraan betonitehtaalta, mitä materiaalia voi käyttää minkäkin kanssa. Nyt kuitenkin tiedämme, että pystymme tekemään vaikka mitä, Vuorensola naurahtaa. Vaikka tulevaisuudessa myös uudiskohteet houkuttelevat, yritys ei aio vastaisuudessakaan kieltäytyä pienimmistäkään remonttitöistä.

Korjausrakentaminen vaatii luottamuksellista yhteistyötä

Akur Oy:n vahvuus on asiakkaan toiveiden kuunteleminen. Hirvensalon kohteessa yritykselle on annettu vapautta toteuttaa suunnitelmia, mutta Lehtinen on kiitollinen että hänet on tarvittaessa pyydetty paikan päälle neuvottelemaan ja tekemään päätöksiä. – Tätä tehdään asiakkaalle, ei itselle. Rehellisyys ja tiivis yhteistyö rakennuttajan kanssa ovat elementtejä, joiden kanssa päästään parhaaseen lopputulokseen, Vuorensola toteaa.