Fazer Experience on Vaaralan uusi maamerkki, joka poikkeaa silmiinpistävästi alueen normaalista rakennuskannasta.

Luovuuden lähteillä

Arkkitehtitoimisto K2S Oy:n visiona on luoda paikkasidonnaista ja tunteita herättävää nykyarkkitehtuuria, joka hyödyntää rakentamisen perintöä uutta ja vanhaa yhdistelemällä.

Arkkitehtitoimisto K2S Oy:n taidonnäytteet tunteva tietää omistajakolmikko Mikko Summasen, Kimmo Lintulan ja Niko Sirolan onnistuneen visiossaan täydellisesti. Yhteisen arkkitehtitoimiston lisäksi visionäärikolmikko jakaa professuurin Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksella. Summanen kertoo professuurin antaneen paljon sekä arkkitehdeille itselleen että opiskelijoille.

– Emme ole vain opettajia, vaan työskentelemme arkkitehtuurin parissa joka päivä. Sen ansiosta voimme viedä opiskelijoita mielenkiintoisten hankkeiden työmaille ja näyttää, mitä arkkitehdin arki todellisuudessa on, Summanen sanoo.

Parempia opettajia arkkitehtiopiskelijat tuskin voisivat toivoa. Arkkitehtitoimisto K2S Oy:n suunnittelemat maamerkit kohtaavat mestareiden vision täydellisesti, mistä kielii myös menestys lukuisissa suunnittelukilpailuissa.

Teräsrakentamisen taidonnäyte

Yksi uusimmista mestariteoksista on Vantaan Vaaralaan nopealla aikataululla noussut Fazerin uusi vierailukeskus, joka kantaa nimeä Fazer Experience. Arkkitehtuurikilpailun voittaja julkistettiin huhtikuussa 2015, ja työmaa käynnistyi maanrakennustöillä jo heinäkuussa. Syyskuussa 2016 avautunut teräs- ja lasirakentamisen taidonnäyte ansaitsi Vuoden Teräsrakenne 2016 -palkinnon.

Summanen kuvailee hanketta erityiseksi, sillä vierailukeskuksen lisäksi projekti piti sisällään Fazerin pääkonttorin peruskorjauksen ja uudisrakennukset sekä vierailukeskukseen kiinteästi liittyvän uuden kokouskeskuksen.

– Fazer Experience on Vaaralan uusi maamerkki, joka poikkeaa silmiinpistävästi alueen normaalista rakennuskannasta. Houkuttelevan rakennuksen arkkitehtuuria hallitsevat suuret lasiseinät, moderni muotoilu ja kaunis puuverhoilu niin ulko- kuin sisäpinnoissa, Summanen kuvailee.

Raaka-aineiden läsnäolo ilmentää Fazerin syvintä olemusta. Vierailukeskukseen saavutaan läpi raaka-ainepuutarhan, jolla on paitsi tunnelmaa luova myös opetuksellinen vaikutus. Rakennuksen sydän on trooppinen puutarha, jossa kasvavat kaakaopuut, vaniljaköynnökset, pippurit ja paprikat sulassa sovussa suomalaisista olosuhteista huolimatta.

Rakennuksilla monitahoinen merkitys

Vaikuttavista rakennuksista puhuttaessa ei Kampin kappelia voi sivuuttaa. Helsingin Narinkkatorin upea maamerkki on Arkkitehtitoimisto K2S:n tunnetuin teos. Vilkkaan ja keskeisen sijaintinsa lisäksi vuonna 2012 valmistuneesta sakraalirakennuksesta tekee erityisen sen käyttötarkoitus.

– Kampin kappeli on paitsi kristillinen rakennus, siellä sijaitsevat myös Helsingin kaupungin sosiaaliviraston tilat. Kappelissa käydään sen arkkitehtuurin vuoksi, mutta sinne mennään myös hiljentymään ja hakemaan apua, Summanen kertoo.

Ensimmäisen neljän vuoden aikana Kampin kappelissa vieraili yli miljoona kävijää.

”Monipuolisuus on rikkaus”

Helsingin seudulla työn alla olevista mielenkiintoisista kohteista Summanen mainitsee olympiastadionin peruskorjauksen ja laajennuksen. Olympiastadionilla on arkkitehtitoimistolle erityinen merkitys, sillä sen parissa on työskennelty yrityksen alkuajoista lähtien.

– Vuonna 2003 voitimme suunnitelmallamme itäkatsomon kattamisprojektin, joka valmistui vuoden 2005 MM-kisoihin. Tällä erää käynnissä on suurempi hanke, joka pitää sisällään kokonaan uusia logistiikka-, urheilu- ja yleisötiloja sekä etelä- ja pohjoiskatsomoiden kattamisen.

Kiinnostava hanke on myös Pohjois-Helsinkiin juuri valmistunut Maunula-talo, jossa samassa rakennuksessa palvelevat niin kirjasto, nuorisotalo kuin työväenopistokin. Ainutlaatuisen hankkeesta tekee asukasyhteisön aktiivinen osallistuminen rakennuskokonaisuuden suunnitteluun.

Vaikka arkkitehtitoimiston fokus onkin pääkaupunkiseudulla, on meneillään useita hankkeita myös muualla, muun muassa Vaasassa ja Turun seudulla. Summanen kertoo kokevansa monipuolisuuden rikkautena.

– On kunnia päästä osaksi erilaisia projekteja sen sijaan, että olisimme erikoistuneet esimerkiksi pelkkien asuinrakennusten suunnitteluun. Bulkkitekemiseen emme halua sortua, vaan haluamme keskittyä korkeatasoiseen ja tunteita herättävään nykyarkkitehtuuriin, hän summaa.

– Koemme olevamme äärimmäisen onnellisessa asemassa, kun saamme työskennellä monipuolisten ja mielenkiintoisten hankkeiden parissa.