Hanra Oy on täyden palvelun maanrakennusliike Porissa.

Maanrakennusalan arjen sankari

Jo 5-vuotiaana maatilan töihin oppinut Tuomas Hannula tiesi varhain, että hänestä tulisi vanhempiensa tavoin maanviljelijä. Kohtalo päätti kuitenkin toisin.

Maataloustoiminta jouduttiin lopettamaan 90-luvulle tultaessa, kun Hannula oli vasta 10 vuoden ikäinen. Pikkupojan haaveet perhetilan toiminnan jatkamisesta oli haudattava. Koneet olivat kiinnostaneet Hannulaa koko nuoren iän ajan, ja jo 15-vuotiaana hän kulkeutui maanrakennustöiden pariin.

Opinpolku vei lukiosta Satakunnan ammattikorkeakouluun opiskelemaan logistiikkaa ja sieltä edelleen autonkuljettajaksi. Ensimmäinen oma maanrakennusalan yritys Hanra Oy syntyi vuonna 2002 Hannulan ollessa vain 22-vuotias.

Syntynyt yrittäjäksi

Nuoren miehen sitoutuneisuus omaan tekemiseen ja omaan alaan sekä suunnitelmallinen ja omintakeinen toimintatapa työnsivät yrittäjänuran vauhdikkaasti käyntiin.

– Huomasin nopeasti alalla vallitsevan trendin tyhjistä lupauksista. Summamutikassa sovitut työt jäävät kirjaamatta muistiin ja sen myötä kokonaan hoitamatta. Järjestelmällisyys tuntui puuttuvan kokonaan, Hannula muistelee ensimmäisiä vuosiaan yrittäjänä.

– Meillä suunnitelmallisuus ja järjestelmällisyys ovat olleet etusijalla alusta alkaen, ja sen vuoksi meidän on tänä päivänä mahdollista hallita suuriakin urakoita. Kalenterimme saattaa olla täynnä sesongista riippuen 1–2 kuukaudeksi eteenpäin, mutta kun päivämäärä on kerran lyöty lukkoon, me tulemme hoitamaan työn 100 prosentin varmuudella, hän lupaa.

Ammattiylpeys ohjaa Hannulan työtä, eikä työn laadusta olla valmiita tinkimään.

– Toteutamme maanrakennustyöt mieluiten kokonaisurakkana alun suunnittelusta työn viimeistelyyn asti. Jokainen työkohteemme on meille käyntikortti, joten ihan pienimmänkin urakan huoliteltu viimeistely on elintärkeää. Sillä erotumme kasvavan kilpailun keskellä.

Kasvava yritysperhe

Hanra Oy hoitaa muun muassa Porin Energian ja Voimatelin sähköverkkojen rakentamiseen liittyviä maanrakennustöitä Porin talousalueella. Tämän lisäksi Länsi-Suomen alueella Carunan sähköverkkoon Hanra kaivaa maahan vuosittain yli 150 km. Kohteena saattaa olla vaikkapa 200 omakotitalon asuinalue, jonka jokaisella pihalla on suoritettava kaivuutöitä. Hanran vastuualueisiin kuuluu myös päivystys, mikä on Hannulan mukaan aivan oma maailmansa.

– Hälytys saattaa tulla keskellä yötä vaikkapa myrskytuhojen, auto-onnettomuuden, salamaniskun tai tulipalon vuoksi, hän luettelee.

Vuonna 2007 perustettu Hannula Oy tekee perinteistä maanrakennusta niin omakotipihoilla kuin teollisuustonteilla pohjarakentamisesta jätevesi- ja vesijohtoverkostojen rakentamiseen ja rantarakentamiseen. Yrityksen palveluihin kuuluvat myös maa-aineskuljetukset, lavettikuljetukset sekä nosturipalvelut.

– Toimintamme kattaa valtavan määrän palveluja, joista jokainen nojaa omaan tekemiseen. Sydämeni sykkii yhä maataloudelle, ja siihen liittyen ajamme neljä miljoonaa perunakiloa joka syksy. Teemme paljon yhteistyötä myös metsäalan yritysten, kuten Metsä Groupin kanssa, Hannula lisää.

Hannulan yritysperheen uusin jäsen on Noormarkun Murske. Tammikuussa toteutuneen yrityskaupan myötä Hanra Oy on nyt maa-ainesten suhteen täysin omavarainen. Tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu Porin seudulle syntyvä, joustavien aukioloaikojen maa-ainesterminaali, joka palvelee sekä alan yrityksiä että yksityisiä henkilöitä.

Hannulan yhtiöiden suuren konemäärän huolloista ja korjauksista vastaa oma raskaankaluston korjaamo Hannula Service Oy. – Voin olla erittäin tyytyväinen, että nykyään myös korjaamo on itsellämme. Se säästää kustannuksissa ja helpottaa kokonaisuuden hallintaa, sanoo Hannula

– Kaikki toiminta pyörii suunnitelmallisuudella, aina yksittäisistä työtilauksista koko yritysperheen kehittymiseen ja laajenemiseen, Hannula kuittaa.

Oppisopimuksella uusille urille

Hannula myöntää alan suurimman haasteen olevan ammattitaitoisen ja yrityksen arvoja kunnioittavan henkilöstön löytäminen. Hän vannoo oppisopimuskoulutuksen nimeen.

– Hyvä henkilöstö on kaikki kaikessa. Oma oikea käteni, työpäällikkönä jo pitkään toiminut Tero Elo on erinomainen esimerkki siitä, mihin oppisopimuskoulutuksella voi päästä. 29-vuotias Elo on työskennellyt meillä jo 14 vuoden ajan, ja hänen roolinsa on kasvanut samaa tahtia yrityksen kanssa. Nyt hän aloittaa Hannula-Yhtiöiden teknisenä johtajana, Hannula kertoo.

Haastavinta – toisinaan lähes mahdotonta – on Hannulan mukaan pätevien konekuljettajien löytäminen. Oppisopimuskoulutus on erinomainen polku moneen työtehtävään, mutta se on hidas projekti. Yrityksen kasvaessa myös tarve osaaville ammattilaisille kasvaa.

– Meillä on aina tilaa TET-harjoittelijoille, joten jos ala vähänkin kiinnostaa, aina kannattaa tulla kysymään. Potentiaalisille TET-harjoittelijoille on tiedossa kesätöitä, ja kesätöistä jatkamme hyvien tekijöiden kanssa mielellämme kohti oppisopimuskoulutusta ja lupaavaa uraa kehitysnäkymineen, Hannula vinkkaa.