RYTKY_solidhouse_2_300_CMYK

Monipuolista osaamista korjaus- ja uudisrakentamisen saralla

Rakennusala on tulvillaan haasteita, jotka kuitenkin voi selättää hyvän asenteen ja työhönsä sitoutuneen henkilöstön avulla. Ja kun jälki on laadukasta, on myös asiakkaiden
tyytyväisyys taattu.

Vuonna 2003 yhden miehen yrityksenä taipaleensa aloittanut Rakennusliike J. Rytky Oy on kasvanut vuosien varrella monipuoliseksi uudisrakentamisen ja saneerauksen toimijaksi. Uudellamaalla vaikuttava perheyritys työllistää tänä päivänä yli 60 henkilöä.

Yrityksen toiminnasta pääosan muodostaa aliurakointi pääkaupunkiseudun isommille rakennusliikkeille. Työmaat koostuvat melko tasaisesti uudis- ja korjauskohteista niin toimitila- kuin asuntopuolellakin. Rakennusliikkeen toimintaa tukee mukavalla tavalla myös yrittäjä Jorma Rytkyn omistuksessa oleva Puuverstas Vaahtera Oy. – Rakennuksilla tulee usein vastaan tilanteita, joissa tarvitaan puusepän taitoa. Esimerkiksi päiväkotityömailla olemme kirvesmiestöiden ohessa pystyneet palvelemaan asiakastamme myös puusepäntuotteiden osalta, kertoo Jorma Rytky.

Mielenkiintoisia referenssikohteita

Rakennusliike J. Rytky Oy:n monipuolinen osaaminen paljastuu jo pelkästään yrityksen referenssilistaa vilkaisemalla. Erikoisosaamista vaativia kohteita siellä edustavat mm. lukuisat päiväkodit ja palvelutalot.
– Yksi vaativimmista projekteista sillä saralla lienee Kauklahden palvelutalo, jossa SRV toimi pääurakoitsijana ja me toteutimme monenlaisia rakennusteknisiä töitä koko urakan ajan, Rytky kertoo.

Myös korjauspuoli on työllistänyt Rakennusliike J. Rytky Oy:tä varsin mielenkiintoisin urakoin. Esimerkkinä mainittakoon Erottajalla sijaitsevan Helsingin keskuspaloaseman saneeraus. – Kohde oli todella vaativa, mutta mielenkiintoinen. Haasteita toi ennen kaikkea paloasemalle tuleva tekniikka ja sen sijoittaminen historialliseen rakennukseen. Suunnitelmat muuttuivat koko ajan ja kohde vaati ongelmanratkaisua, mutta projekti eteni mallikkaasti hyvän työmaanjohto-organisaation ansiosta, Rytky kiittelee.

Tiukat aikataulut ovat alan suurin haaste

Yllätyksellisyys ja suunnitelmien jatkuva muuttuminen on varsin tyypillistä saneerauskohteissa. – Esimerkiksi Helsingin taidehallissa, jossa Museovirasto oli mukana valvomassa työtä, jouduimme palaveeraamaan useaan otteeseen siitä, miten hommaa tulee jatkaa, Rytky muistelee. Haasteita löytyy myös asuntopuolelta, sillä uuden tekniikan asentaminen 1960–70-luvuilla rakennettuihin taloihin ei ole aina aivan yksinkertaista.

Suurin ongelma tämän päivän rakennuksilla on Rytkyn mukaan kuitenkin kilpajuoksu ajan ja rahan kanssa. – Aikataulut ovat aivan liian tiukkoja ja aiheuttavat ongelmia kuivumisen ja laadun suhteen. Töitä joudutaan tekemään jopa öisin ja viikonloppuisin, jotta aikataulussa pysytään, hän toteaa. Yrittäjä näkee selkeän muutoksen verratessaan nykypäivän rakentamista muutaman kymmenen vuoden takaiseen aikaan. – 1980-luvun lopulla rakentaminen oli vielä leppoisampaa ja kaikki tunsivat toisensa. Nyt samalla työmaalla saattaa toimia jopa kymmeniä eri aliurakoitsijoita ja ala on muuttunut kaikin puolin hätäisemmäksi, tunnottomammaksi ja raadollisemmaksi, hän toteaa. Tulevaisuuden suhteen Rytkyllä onkin yksi selkeä toivomus: että alalla hellitettäisiin kiirettä ja panostettaisiin taas enemmän laatuun. – Tiedän, ettei hyvä laatu tule aikatauluja kiristämällä, hän toteaa.

Hyvä porukka on ollut avain menestykseen

Vaikka ala on tunnetusti haavoittuvainen, toivoo yrittäjä rakentamista riittävän tasaiseen tahtiin. – Minun on vaikea kirjoittaa kenellekään lomautuslappua, varsinkaan silloin, kun kyseessä on tunnollisia kavereita, joilla on halu tehdä ja asenne kohdillaan. Se vie yöunet, sillä tiedän ihmisten tarvitsevan töitä ja rahaa elämiseen, Rytky sanoo. – Firmamme ei ole vain minä, sillä yksin en olisi saanut tätä aikaiseksi. Täytyy nostaa hattua hyvälle porukalle, joka on ollut mukana jo vuosia ja halunnut antaa oman panoksensa, yrittäjä jatkaa.

Osaava henkilöstö onkin ollut suuri tekijä siinä, että Rakennusliike J. Rytky Oy tunnetaan laajalti laadukkaasta työjäljestään.
– Tulemme paikalle silloin kun lupaamme ja teemme hyvin sen minkä lupaamme. Sen olen oppinut, että jokainen arpa ei voita ja joskus urakoissa tulee takkiin, mutta silti emme tingi laadusta, sillä puskaradio on meille paras mahdollinen mainoskanava, Rytky tiivistää.