Oma pienvoimala on kannattava investointi

Vuonna 2009 perustetun SW Energia Oy:n alkuperäinen toimintaidea oli helpottaa mökkielämää tarjoamalla asiakkaille erilaisia sähköistyksen mahdollistavia omavoimaloita. Tähän päivään tultaessa aurinkopaneeleiden jatkuvasti halventuneet hinnat ovat kasvattaneet järjestelmien kokoa, ja ihmisten on nyt entistä kannattavampaa hankkia myös verkkoon liitettäviä laitteistoja.

Myös SW Energia Oy on alkanut markkinoida asiakkailleen auringolla toimivia on-grid-voimaloita, jotka voidaan mökkien ohella asentaa myös esimerkiksi omakotitaloihin tai rivitalo-osakkeisiin. Yhtenä esimerkkinä järkevästä energiasuunnittelusta on Sipoossa toteutettu Eero Lehden edustushuvila. SW Energia Oy varusti kohteen kolmivaiheisella voimalalla, johon liitettiin 16 aurinkopaneelia. Optimaalisella säällä laite syöttää jopa 4kw kiinteistön sähköverkkoon. – Verkkoon liitettävän järjestelmän etu on se, että jollei kaikkea laitteiston tuottamaa sähköä käytä itse, voidaan se myydä edelleen sähkölaitoksen verkkoon, kertoo toimitusjohtaja Jari Holmberg.

Laitteiston valintaan vaikuttaa kulutus, kattopinta-ala sekä se, paljonko järjestelmään on valmis sijoittamaan. Holmberg kuitenkin muistuttaa, että ihmisten tulisi luopua ajatuksesta takaisinmaksuajoista ja ajatella omaa aurinkovoimalaa sen sijaan investointina. – Jos hankit 5000 € järjestelmän, nostaa se talosi arvoa pysyvästi saman verran, hän toteaa. Suuria investointikulujakaan ei aurinkovoimaan sijoittaessa kannata pelätä, sillä järjestelmien hinnat ovat pudonneet roimasti ja pyörivät tällä hetkellä noin 2500–6000 € välillä.

Holmberg uskoo aurinkovoiman tulevaisuuteen, sillä monet muutkin siihen liittyvät ennakkoluulot ovat viime vuosina kumoutuneet. – Viimein on huomattu esimerkiksi se, että aurinkotunteja on Suomessa yllättävänkin paljon. Jopa maaliskuulta saadaan huimia tuottoja kesän valoisista kausista puhumattakaan, hän sanoo.