jaatimet_solidhouse_300_CMYK

Oman alansa edelläkävijä

Somerolainen teräsrakentamisen ammattilainen panostaa tuotteisiinsa aina suunnittelusta lähtien. Räätälöidysti valmistetut ovet ja lasijulkisivut koristavatkin monia erikoisia kohteita.

Koko Suomen alueella toimiva Jaatimet Oy on palvellut rakennusliikkeitä ja tehnyt projektitöitä jo yli 20 vuoden ajan. Neljä vuotta sitten yrityksen johdossa tehtiin sukupolvenvaihdos, kun perustaja Teuvo Vaittinen siirtyi eläkkeelle ja toimitusjohtajaksi nousi hänen poikansa Jari Vaittinen.

Yritys on tunnettu aktiivisesta tuotekehitystyöstään ja on toiminut siten vuosia edelläkävijänä teräsovialalla. Tuoteryhmät ovat pysyneet kutakuinkin samoina yrityksen perustamisvuodesta 1994 lähtien. Jaatimet Oy valmistaa räätälöidysti palo-ovia ja -ikkunoita, teräsovia ja lasijulkisivuja.

Omaa tuotekehittelyä

Koska teräsovien valmistaminen on erikoisala, Suomessa ovivalmistajia on vain muutamia. Erityisesti palo-ovien tyyppihyväksyntä on raskas projekti, johon pienet valmistajat eivät pysty. Jaatimet Oy:llä tyyppihyväksynnät ovat kuitenkin kunnossa. – Palo-oville on odotettu CE-merkintää jo 15 vuotta, ja sitä lykätään viranomaisten taholta jatkuvasti. Meillä on omat tyyppihyväksynnät ja valmistamme itse kaikki tuotteet Suomessa, Jari Vaittinen kertoo.

Yrityksellä on pitkän linjan kokemus omasta tuotekehityksestä, jota se tekee yhteistyönä testaus- ja tutkimuslaitosten kanssa. Oman tuotekehityksen tuloksena on syntynyt myös yrityksen tärkein tuote, ThermoFin-lämpökatko-ovi, jonka yritys on patentoinut. Tehokkaasti lämpöä ja ääntä eristävä ThermoFin on myös muiden tuotteiden kantava voima. Yrityksen itse kehittämällä murtosuojaovella on sen sijaan tehty niin poliisitaloja kuin vankiloitakin. Murtosuojaovi on Finanssialan Keskusliiton hyväksymä ja tiukkojen standardien mukaisesti testattu. Turvallisuusvaatimusten edelleen kiristyessä tuotekehitys nousee Vaittisen mukaan yhä tärkeämpään asemaan: – Se on meidän tapamme vastata haasteisiin. Tulevaisuudessa ovet tulevat automatisoitumaan ja kulunvalvontaa lisätään, ja meidän on varauduttava siihen. Laadun on oltava kohdallaan aina suunnittelusta asennukseen asti. Laadusta tinkiminen kyllä näkyy heti lopputuotteessa.

Vahvuutena erikoiset projektit

Jaatimet Oy:n voimavara ovat ammattitaitoiset työntekijät, jotka yhdessä monipuolisen tuotevalikoiman kanssa pystyvät tekemään suuria ja erikoisiakin projekteja. Yritys on asentanut ja valmistanut räätälöidysti ovet esimerkiksi Eduskuntataloon sekä eri ministeriöihin. Helsingin Musiikkitaloon yritys valmisti 1 500 ääni- ja paloeristävää teräsovea ja lasiseinää. – Olemme tehneet paljon kohteita, jotka vaativat erityisvaatimuksia. Tällä hetkellä olemme tekemässä Länsimetroa, joka on mielenkiintoinen projekti. Tässä projektissa erityisvaatimuksena on paineenkesto. Onhan ovien kestettävä junan aiheuttamaa paineen vaihtelua vuosikymmenet, Vaittinen sanoo.

Kaikki tuotteet valmistetaan Jaatimet Oy:n tiloissa Somerolla oman henkilökunnan osaavissa käsissä. Jos jokin asia askarruttaa, yritys neuvoo mielellään: – Kun vaatimukset tänä päivänä ovat haastavia ja jatkuvasti muuttuvia, ei auta muu kuin kysyä. Autamme ilomielin arkkitehteja, suunnittelijoita, rakennusliikkeitä ja muita rakennusalan ammattilaisia, Vaittinen toteaa.