Näin kuvailee ajatusmaailmaansa kansainvälisestikin tunnetun Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy:n Tom Cederqvist.

Ongelmanratkaisu on arkkitehdin työtä

Kokeneen arkkitehdin näkemys syntyy paikan ominaisuuksien ja asiakkaan tarpeiden pohjalta – julkisivun suunnittelu alkaa vasta, kun muut yksityis­kohdat sisätilojen toimivuutta myöten on mietittynä.

Menestyvältä arkkitehdilta vaaditaan Cederqvistin mukaan paitsi luovuutta, ennen kaikkea motivaatiota, ongelmanratkaisukykyä ja pitkäjänteisyyttä. Näin kuvailee ajatusmaailmaansa kansainvälisestikin tunnetun Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit Oy:n Tom Cederqvist. Suurissa projekteissa arkkitehdin ensimmäisestä hahmotelmasta on vuosien matka hetkeen, jona omien kätten työtä saa ihailla osana kaupunkisiluettia.

”Rakennuksen on jäätävä ihmisten mieleen”

Tälläkin hetkellä yli 30 osaajan arkkitehtitoimistolla on meneillään useita eri projekteja ympäri Suomea. Yksi mielenkiintoisimmista on Helsingin Ilmalaan nousevat, uuden ajan toimitilarakennukset. – Hanke on ollut alusta alkaen äärimmäisen haastava ja jännittävä, Cederqvist kertoo. – Kokonaisuus kattaa kaksi rakennusta, Ilmalan Aseman ja Ilmalan Torin, joista jälkimmäinen syntyy torille, jota ei vielä ole edes olemassa.

Lisähaasteita tuovat maaston mittavat korkeuserot, ohi kulkevat rautatie ja vilkasliikenteinen Hakaniementie sekä tieto siitä, että kohde tulee muodostamaan portin kaupunkimaiselle Helsingille Pasilan suunnasta lähestyttäessä. – Sen on jäätävä mieleen, Cederqvist täydentää.

Suunnitelman onnistumisesta kertoo, että työn tilaaja ja kohteen rakentava Hartela innostui ideasta niin, että yritys muuttaa pääkonttorinsa Ilmalan Asemaan sen valmistuttua. Korkeat pystyikkunat avaavat dynaamisen näkymän ympäristön tapahtumiin: alhaalla kulkeviin juniin ja autoihin, taivaalla lentäviin lintuihin ja lentokoneisiin sekä siintävään kaupunkihorisonttiin. Julkisivun päämateriaalina käytettävään valkobetoniin tuli idea Heikki Hartelalta itseltään. Vahvaa ja rehellistä valkobetonia tukevat sisäänkäyntejä kehystävä lämmin puu, visuaalisesti näyttävä alumiinikomposiittilevy sekä suoralta auringonpaisteelta toimitiloja suojaava siiveke. Ekologista rakennustapaa kunnioittavat aurinkopaneelit, viherkatto ja ainutlaatuinen talotekninen suunnittelu.

Menestystä arkkitehtikilpailujen myötä

Pääkaupunkiseudun ohessa Turku on arkkitehtitoimistolle tärkeää toimialuetta. Viimeaikaisiin meriitteihin kuuluu Logomon kävelysillan suunnittelukilpailun voitto. – Logomon silta on erinomainen esimerkki pitkäjänteisestä työstä. Olimme jo aikaisemmin tehneet viitesuunnitelman sillasta, mutta arkkitehtikilpailuun loimmekin kokonaan uuden ratkaisun, jonka myötä pääsimme entistä parempaan lopputulokseen. Onneksemme palkintolautakunta oli suunnitelmastamme samaa mieltä, Cederqvist iloitsee. Uusi silta luo yhteyden ratapihalle ja yhdistää Logomon kulttuurikeskuksen kantakaupunkiin, jonne ei aikaisemmin ole päässyt suoraan jalan.

Turun seudun kohteita ovat myös Arkkitehtiuutisten kansikuvaksikin valittu Kakolanrinne sekä Kaarinan keskustaan suunnitellut kerrostalot. Erityisen upea kokonaisuus valmistui hiljattain Lappeenrantaan, jossa kauppakeskus IsoKristiinan laajennuksen yhteydessä kaupunginteatteri tuotiin kauppakeskuksen kolmanteen kerrokseen keskelle kaupunkia ja ihmisiä.