AsOySäästösammal

Panosta suunnitteluun

Vesikatto- ja vedeneristystöitä tekevän Katto 2000 Oy:n kotipaikka on Helsinki, mutta toimialue koko eteläinen Suomi. Yrityksen asiakaskunta koostuu asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöistä. Omia pitkäaikaisia työntekijöitä Katto 2000 Oy:llä on tällä hetkellä reilu parikymmentä, ja lähestulkoon kaikilla heistä on takanaan liki 20 vuoden kokemus alalta. Suurin osa Katto 2000 Oy:n toiminnasta keskittyy saneerauskohteisiin.

Työ alkaa usein vanhojen rakenteiden purkamisella ja uuden yläpohjarakenteen tekemisellä. Joissain kohteissa yläpohjan lämmön­eristävyyttä myös parannetaan. Kohteiden koko vaihtelee muutamasta sadasta jopa useamman tuhannen neliön hankkeisiin. Mikäli purettava kohde on vaativa, joudutaan työ suorittamaan usein sääsuojan alla. Purkutöiden jälkeen katolle asennetaan uudet rakenteet esim. räystäät, lämmöneristeet ja uuden bitumikatteen alusta.

Onnistunut hanke lähtee hyvistä suunnitelmista ja on tärkeää, että korjaussuunnitelman taso ottaa huomioon rakennuksen käyttöiän sekä rakenteille asetetut laatuvaatimukset. Yli- tai alikorjaamisen määrittäminen onkin kokeneen suunnittelijan ammattitaidon näyte. – Tilaajan kannattaa panostaa suunnittelun tasoon ja valita avukseen konsultit, joilta löytyy näyttöä aiemmista kohteista, neuvoo Katto 2000 Oy:n toimitusjohtaja ja osaomistaja Anssi Havve.

Kiinteistöjen korjausvelka on viime vuosina kasvanut, joten töitä ja laskettavia urakoita riittää myös Katto 2000 Oy:ssä. Ammattitaitoisen työvoiman löytäminen tuo alalle silti omat haasteensa, etenkin pääkaupunkiseudulla. – Nuoret eivät halua alalle, koska työ on likaista ja raskasta, Havve tietää. Katto 2000 Oy:n omaa pitkäaikaista joukkoa pyritään joka vuosi täydentämään. Alalla on ollut keskustelua löytyisikö maahanmuuttovirran myötä potentiaalista työvoimaa, jos kattoalan yrityksiin koulutettaisiin rakennusalalla aiemminkin työskennelleitä ulkomaisia työntekijöitä. – Ammattitaidon ohella vaadimme, että työmaakielenä on suomi. On tärkeää, että kaikki toimii yhteisymmärryksessä, hyvällä ammattitaidolla ja työntekijä pystyy kommunikoimaan myös tilaajan kanssa, Havve sanoo.