iloxair

Parempaa ilmanvaihtoa

Kotimainen ilmanvaihtolaitteiden valmistaja on pyrkinyt kehittämään asiakaskunnalleen mahdollisimman huomaamattoman ratkaisun, joka teknisesti edustaa huippuluokkaa. Paranna ilmanvaihtoa ja säästä samalla energiaa.

Harry Hiltunen on ilmanvaihdon ammattilainen ja tuotekehityksen alueella kokenut konkari. Yhdessä kolmen kumppanin kanssa hän ryhtyi kehittämään teknisesti laadukkaita, mutta helppokäyttöisiä sekä energiaa säästäviä ilmanvaihtoratkaisuja. Näin syntyi Iloxair Oy, jonka toiminta koostuu lämmöntalteenotto- ja ilmanvaihtokoneiden valmistamisesta sekä kehittämisestä. Yrityksen lippulaiva on Ilox 89 Optima, joka sai A-luokituksen ensimmäisenä vastavirta periaatteella toimivalla ilmanvaihtolaitteista. Toimintaan liitettiin myöhemmin myös kuvut ja äänenvaimentimet. Tänään yrityksen liikevaihto on kuusi miljoonaa euroa.
Ilmanvaihtopalveluita tarjotaan omakoti-, rivi- ja kerrostaloihin. Nykyisten energiansäästötavoitteiden tähden on tärkeää, että hyötysuhde ilmanvaihdon kannalta on järkevä. Lämmön talteenotossa hyötysuhde on noin 80 % ja vuositasolla 70 %. Mitä parempi hyötysuhde on, sen parempi energiansäästö.

iloxair2Miten järjestelmä käytännössä toimii?

Jos poistoilma esimerkiksi on 23 astetta, siitä otetaan lämpö talteen ja siirretään tuloilmaan. Tällöin ulkoilma lämmitetään tuloilmaksi ja kun hyötysuhde on hyvä, jälkilämmitystarve on huomattavasti pienempi eikä lisäenergiaa tarvitse käyttää siihen, Hiltunen vastaa.

Olemme panostaneet erittäin paljon järjestelmien äänenvaimennukseen, jotta ilmanvaihto olisi riittävän hiljainen. Paras palaute meille on se, että asiakas ei huomaa koko ilmanvaihtojärjestelmää, sillä silloin ilmanvaihto on kunnossa ja kone hiljainen.

Voiko järjestelmän asentaa jälkikäteen, esimerkiksi vanhan talon saneerauksen yhteydessä?

Ilman muuta, se on suorastaan suotavaa. On tärkeää, että ilmanvaihto hoidetaan kuntoon samalla kun kohde saneerataan tiiviiksi ja energiatehokkaaksi. Kun ilmanvaihto ei toimi, kosteus ei poistu ilmasta ja tulos nähdään homeen muodossa. Esimerkiksi passiivitalot ovat erittäin tiiviitä, joten ilmanvaihdon kanssa on oltava tarkka.
Ruotsissa on herätty tähän jo aikoja sitten ja vastaavien yrityksien päätoimi on kohdistunut saneerauskohteisiin. Siellä noin 70 % töistä suoritetaan saneerauksien yhteydessä, meillä vastaava määrä on 10 % ja muut työt toteutetaan uudisrakentamisen puolella.