110514_Kuovintie11_01

Paritaloja Tuusulaan

Mallirakennus Oy:ssä rakentamiseen suhtaudutaan suurella intohimolla. Tulokset ovat nähtävissä tyytyväisinä asiakkaina.

Mallirakennus Oy on perustettu 1997, mutta Janne Alakoski aloitti osakkaana vanhempiensa kanssa 2003. Yritys on toiminut sekä saneerauksen että uudisrakentamisen parissa, mutta nyt pääpaino on lähinnä omassa asuntotuotannossa. Kankaanpäästä oleva rakennusliike on tunnettu ja arvostettu tekijä etenkin Tuusulan Hyrylässä, jonne se on rakentanut paritaloja vuodesta 2003 alkaen. – Tuusula on paikkana vetovoimainen ja sen ympäristössä on paljon ihmisiä ja asunnontarvetta, Alakoski kertoo.

Paritaloille on kysyntää

Paritaloihin Mallirakennus Oy on päätynyt huomattuaan, että ihmiset haluavat asua pientaloissa ja että niiden tekeminen on rakennusteknisesti kompaktimpaa kuin esimerkiksi rivitalon. – Olemme kehittäneet ratkaisun, jossa lämpimät varastot rakennetaan talojen väliin mikäli tontti ja neliöt sen vain sallivat. Silloin asunnot saadaan erotettua täysin toisistaan, mitä asiakkaat arvostavat, Alakoski kertoo.

Hiljattain Mallirakennus Oy alkoi rakentaa uutta 1400m² kohdetta aivan lähelle Hyrylän keskustaa. Jouluun mennessä valmistumassa on yhteensä kuusi paritaloa, joista löytyy 81-106m² kokoisia asuntoja. – Kohteesta on tulossa mahtava ja odotan sen valmistumista innolla. Meillä on myös kaksi muuta 1200m² laajuista tonttia odottamassa, joten rakennamme tulevan vuoden aikana samalle alueelle yhteensä 36 asuntoa, Alakoski kertoo. Yhden tontin rakentaminen kestää Alakosken mukaan suunnilleen puoli vuotta ja myös myynti etenee sykleittäin. – Välillä tulee muutaman kuukauden mittaisia hiljaisempia jaksoja, mutta puoleen vuoteen mahtuu silti aina myös yksi myyntikausi. Asunnontarve ei katoa minnekään, vaan patoutuu ja sitten taas purkautuu, hän toteaa.

 

Yksinkertaista ja toimivaa

Alakoski suunnittelee kaikki Mallirakennus Oy:n omat kohteet itse. – Selkeys ja yksikerroksisuus tulevat suunnittelussa ykkösenä, sillä ne purevat aina. Yksinkertaisempi on usein kauniimpaa ja muodoille täytyy olla jokin syy. Vaaleita pintoja ja harmaan eri sävyjä yhdistelemällä saadaan rauhallisia ja helppoja kokonaisuuksia, joita ostajat arvostavat. Neliömäärät päätetään kysynnän mukaan, mikä tarkoittaa käytännössä 80-120m², Alakoski kertoo. – Myös neliöiden tehokkuus ja toimivuus on tärkeää, eivätkä asunnot siksikään saa olla sokkeloisia. Suunnitellessa mietin usein jo valmiiksi, miten esimerkiksi huonekaluja voisi sijoittaa valmiiseen tilaan, hän jatkaa. Varsinaisen talon lisäksi myös oma piha ja autopaikka ovat pientalon ostajille tärkeitä kriteerejä asuntoa valittaessa. Alakoski kannustaa etenkin perheellisiä kodinostajia investoimaan mieluummin uuteen kuin vanhaan taloon – Uusi talo on toimiva, turvallinen ja huoltovapaa vuosiksi eteenpäin. Rakentaminen ja sen säädökset ovat muuttuneet todella paljon viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana, eikä 2000-luvun alussa tehtyjä taloja voi edes verrata uusiin. Pelkästään energiamääräykset ovat muuttuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana kolme kertaa, yrittäjä sanoo.

Positiivisin mielin

Energia-asia pohdituttaa myös kokenutta yrittäjää. – Ennen tehtiin paljon sähkölämmitteisiä taloja ja ne toimivat aina. Sitten Suomen valtio laati energiatodistuksen, joka käytännössä estää sähkölämmitteisten talojen rakentamisen. Se harmittaa, sillä sähkö olisi asiakkaalle helpoin, halvin ja toimintavarmin ratkaisu, Alakoski pohtii. Ajoittaisista haasteista huolimatta Mallirakennus Oy:ssä on aina suhtauduttu tulevaisuuteen positiivisin mielin. – Meitä on alusta asti ohjannut ammattiylpeys ja seisomme vahvasti tekemisemme takana. Olemme saaneet paljon huippupalautetta, ja moni saattaa jopa soittaa kysyäkseen, minne rakennamme seuraavaksi. Kehitämme toimintaamme koko ajan eteenpäin ja pyrimme reagoimaan asiakkailta saatuun palautteeseen, sillä heille tätä tehdään, ei itsellemme, Alakoski sanoo. Rakentaminen on ollut lähellä yrittäjän sydäntä pienestä saakka ja sama into näkyy myös Mallirakennus Oy:n työntekijöissä. – Meillä on paljon satakuntalaisia tekijöitä, joiden kanssa olemme toimineet alusta saakka. Porukka on hitsautunut yhteen ja luotan heihin yhtä paljon kuin asiakkaat luottavat meihin, Alakoski tiivistää.