Pasilan miehet

www.maapojat.fi

 

Kaupunkien keskustoissa maanrakentajien työ vaatii tarkkuutta ja ammattitaitoa.

Maapojat Oy:n yrittäjät Ville Karapuu, Lauri Halonen, Kim Halonen ja Janne Salminen pitävät haasteista, ja niitä Helsingin keskustassa maanrakennustöitä tekevällä riittää. Kaivaminen tapahtuu useimmiten liikenteen keskellä, eikä koskaan voi olla varma, mitä maakerrokset alleen kätkevät.

Tällä hetkellä Maapoikien koneet kaivavat pohjaa esimerkiksi Lasipalatsin taakse rakentuvalle uudelle Amos Andersonin museolle. Erityisen hyvin Karapuun mieleen on kuitenkin jäänyt parin kesän takainen työmaa Ehrenströmintiellä aivan Olympiaterminaalin edustalla. – Paikka oli haastava, sillä liikenne kulki vierellä koko ajan lukuun ottamatta kuukauden verran poikki ollutta raitiovaunuliikennettä. Emme kuitenkaan saaneet ottaa kiskoja tai johdinlankoja pois. Kaivamisen edetessä yhä syvemmälle esille nousi yllättäen myös vanha kivetty katu reunakivineen, mies muistelee.

Kokemus kasvoi ammattilaisen opissa

Maapoikien viisihenkinen vakituinen porukka on muotoutunut pikku hiljaa, kun mukaan toimintaan on tullut maanrakennusalalla työskennelleitä lapsuusajan ystäviä. – Lähes koko firmamme on täältä Pasilasta lähtöisin, Karapuu naurahtaa.

Jotta keskustan haastavilla työmailla pärjää, täytyy koneiden ohjaamoissa istua kokenutta väkeä. Ville, Lauri ja Kim ovat kartuttaneet osaamistaan ennen oman yrityksen perustamista Skanskalla, jossa Kim sekä Lauri Halosen isä Kai Halonen opetti pojat työn saloihin. – Kai otti meidät aina mukaan työn suunnitteluun ja kertoi miten hommat etenevät. Oli hienoa saada imeä oppia mieheltä, joka osasi ottaa huomioon pienimmätkin työhön vaikuttavat asiat, Karapuu pohtii. Tänä päivänä Maapojat on itse se taho, jonka puoleen isommatkin rakennusliikkeet kääntyvät asiantuntijaneuvojen toivossa.

Töihin Maa­pojille?

Pasilan miehet kaipaavat joukkoihinsa myös uutta vahvistusta. Työntekijältä vaaditaan ammattitaitoa ja -ylpeyttä, sekä kykyä työskennellä itsenäisesti. Yritys puolestaan lupaa alaisilleen reilun palkan ohella mukavan ja joustavan työilmapiirin. – Maapojat on pidetty työnantaja. Teemme itsekin koko ajan samoja maanrakennustöitä, joten tiedämme todella, mitä sekä fyysisesti että henkisesti raskaassa työssä viihtyminen vaatii, toteaa Karapuu ja kehottaa innokkaita työnhakijoita ottamaan rohkeasti yhteyttä ja kertomaan itsestään.