Pintoksen raudat ja Okarian muovituotteet ovat jo pitkään elelleet kumppaneina rakennusten betonirakenteissa.

Pintoksesta tuli Okarian uusi koti

PINTOS_160www.pintos.fi

 

Pintoksen raudat ja Okarian muovituotteet ovat jo pitkään elelleet kumppaneina rakennusten betonirakenteissa. Nyt yhteistyölle saatiin lopullinen sinetti, kun Pintos Oy osti Okaria Oy:n osaksi itseään.

Kuinka sattuikaan, sopivasti Suomi 100 -juhlavuoden hengessä yritysfuusiossa Pintokseen saatiin 40 vuotta lisää rakennusalan työkokemusta, joten nyt takataskussa on yhteensä vuosisata osaamista.

Okaria tuli osaksi betonirakentamisen ryhmää, ja nyt meillä on selkeä konsepti sekä kiinnikepuolelle että betonirakentamisen palveluihin, toimitusjohtaja Tuomas Pere kertoo.

Nyt yhtiön vuosittainen liikevaihto nousee 55 miljoonaan euroon, ja henkilöstömäärä ylittää 140 henkeä. Toimipaikkoja ovat Okarian Kaarinan pisteen lisäksi Pintoksen pääkonttori Eurassa, tuotantolaitokset Eurassa ja Rauman Lapissa sekä myyntikonttori Ruotsin Värnamossa. Okarian pääomistaja Terhi Nyman on siirtynyt Pintoksen palvelukseen, ja muu Okarian väki on jatkanut Okarian palveluksessa.

Yhdistymisessä eniten voitti asiakas

– Rakentaminen menee harppauksin eteenpäin; vaaditaan uusia rakentamisen ratkaisuja ja halutaan laadukasta asumista. Tähän haluamme omalta osaltamme vastata, Pere luonnehtii, ja näkee yhdistymisen ennen muuta asiakkaan etuna.

– Asiakas saa nyt yhdellä yhteydenotolla tarvitsemansa tuotteet. Haluamme myös edelleen kehittää tuotteita, jotta niistä tulee vieläkin helpompia asentaa, mikä nopeuttaa rakentamista. Okaria on osoitus siitä, että eteenpäin mennään, ja haluamme palvella asiakkaita aina vain paremmin, Pere muistuttaa, ja luonnostelee yhtiön mission seuraavasti: – Haluamme olla mukana tekemässä parempaa, kestävän kehityksen mukaista rakentamista. Nopeus, tehokkuus, sekä ennen kaikkea työturvallisuus ovat avainasemassa.

Pintosta voi kuvailla perinteiseksi suomalaiseksi teollisuusyritykseksi, joka on rekrytoinut paljon viime vuosina ja kehittänyt vahvasti organisaatiotaan. Uudistuminen on elinvoimaisen yrityksen eräs kulmakivi, sillä staattisilla toimintamalleilla on nykyään hyvin vaikea menestyä kilpailluilla markkinoilla.

Pintoksen päätuoteryhmä on raudoitusverkot, jossa se on markkinajohtaja. Okarialla puolestaan on laaja rakentamisen tuotteiden valikoima, johon lukeutuvat esimerkiksi Pintoksen raudoitusverkkoihin sopivat raudoitusvälikkeet.

Pintos aloitti naulojen valmistuksella

Tuomas Pere näkee yhtiön menestyksen tärkeäksi avaintekijäksi nimenomaan henkilöstön.

– Meillä on sopivasti nuoria, innokkaita ihmisiä sekä kokeneita, vahvan ammattitaidon omaavia työntekijöitä. Olemme onnistuneet aina löytämään sopivia henkilöitä tehtäviin.

Pintoksen taival alkoi vuonna 1956 naulojen valmistuksella. Siihen aikaan rakennustyömailla nauloja suoristettiin uutta käyttöä varten, sillä muutama vuosi sotakorvausten maksamisesta oli vasta kulunut, ja yhdestä jos toisestakin asiasta oli vielä pulaa. Ei tuhlattu.

Kun ajattelee nykyistä yltäkylläisyyden aikaa, on vaikea hahmottaa sitä perspektiiviä, jossa rakentaminenkin on kulkenut Suomessa matkansa tähän päivään. Tulevaisuus näyttää valoisalta, ala kehittyy koko ajan, yritykset pyrkivät kohti ekologista rakentamista ja kestävää kehitystä.

– Näen paljon mahdollisuuksia betonirakentamisessa, ja näkymät ovat kaiken kaikkiaan valoisat, Tuomas Pere kiteyttää lopuksi.