Pitkänlinjan yrittäjä nauttii työstään päivästä toiseen

Oman käden jäljen näkeminen ja kontaktit erilaisten ihmisten kanssa tekevät yrittämisestä niin mukavaa, etteivät pitkät työpäivätkään silloin haittaa.

Markku Laaksovirta on pitkän linjan yrittäjä, jonka luotsaama rakennusliike Rakennuspalvelu Markku Laaksovirta Oy on toiminut jo liki 35 vuoden ajan. Yrityksen väki on vuosien saatossa ehtinyt rakentaa lähestulkoon kaikkea mahdollista aina omakotitaloista rivitaloihin, palveluasuntoihin ja maatilarakennuksiin. Laaksovirta on pitkän uransa aikana nähnyt myös rakennusalan monet muutokset – pelkästään viimeisen kymmenen vuoden aikana aikataulut ovat kiristyneet ja työmailla on töissä yhä vähemmän miehiä. Yrittäjän into ja kiinnostus työtään kohtaan on säilynyt silti samanlaisena läpi vuosien.

Tämän hetken projekteja

Tällä hetkellä Rakennuspalvelu Markku Laaksovirta Oy:tä työllistävät muun muassa iso omakotitalokohde Säkylässä sekä rivitalotyömaat Nissilässä ja Yläneellä. Myös rakennusvalmiita tontteja on jo odottamassa nykyisten kohteiden päättymistä.

Yläneen rivitalokohde on siitä kiinnostava, että se rakennetaan aivan kuntaan hiljattain valmistuneen palvelutalon läheisyyteen. – Kohde edustaa nykyaikaista vanhustenhuoltoa. Vielä yksin toimeen tulevat ikäihmiset saavat pitää oman kodin ja itsenäisyytensä, mutta tarvittaessa apu on kuitenkin aivan lähellä, Laaksovirta kertoo. Vastaavanlaisille kohteille on väestön ikääntyessä selkeästi kysyntää myös muualla.

Yläneen rivitalokohteeseen tulee yhteensä kahdeksan 45 ja 61 m² kokoista asuntoa, joista kuusi on jo varattu. Rakentamisessa on huomioitu esteettömyys monella tapaa. – Kynnyksiä ei saa olla, pesuhuoneisiin, vessoihin ja parvekkeelle täytyy päästä kulkemaan pyörätuolilla, ovet ovat isoja ja helloista löytyy turvakatkaisut, Laaksovirta luettelee.

Ammattiylpeys on siirtynyt myös eteenpäin

Laaksovirta työllistää itsensä ohella kymmenkunta paikallista rakennusmiestä. Sen suurempaa henkilöstöä yrittäjä ei ole oikeastaan koskaan kaivannutkaan. – Kun työmiehiä on maksimissaan kymmenen, näen ja juttelen kaikkien heidän kanssaan päivittäin. Homma pysyy silloin hanskassa rahallisesti ja muutenkin. Jos työntekijöitä olisi yhtään enempää, joutuisin palkkaamaan myös rakennusmestareita ja konttorihenkilökuntaa, mies perustelee.

Toinen Laaksovirran motoista on jo pitkään ollut se, että nöyrä saa olla mutta ei nöyristellä. – Silloin kun asiakas on tyytyväinen, myös me olemme. Oman käden jälki on kiva nähdä ja tiettyä ammattiylpeyttä täytyy myös olla. Se on kasvanut vuosien saatossa niin itsellä kuin työmiehillänikin, mikä on mukava huomata, yrittäjä sanoo.

Kiinnostus rakentamiseen on periytynyt myös Laaksovirran pojalle, joka alkuperäisistä suunnitelmistaan huolimatta päätyi lopulta samalle alalle kuin isänsä. Rakennusalan ammattitutkinnon ja lukion käytyään poika jatkoi opintojaan vielä insinöörikoulussa. – Olemme keskustelleet pojan kanssa usein siitä, ettei koulutuksessa aina enää ymmärretä käytäntöä. Sellaisia insinöörejä ei ole nykyään paljon, jotka osaisivat oikeasti myös rakentaa, Laaksovirta pohtii.

Työn pitää olla ennen kaikkea mukavaa

Rakennusalaa leimaavat monet haasteet, joista yksi on jatkuvasti tiukentuva ulkopuolinen valvonta. Positiivisen asenteen omaava Laaksovirta on kuitenkin sitä mieltä, että työn pitää olla ensisijaisesti mukavaa, muuten sitä ei haluaisi tehdä. – Lähden töihin joka aamu kuuden aikaan ja palaan illalla kotiin tekemään paperihommia tai käyn asiakkaiden luona. Päivät ovat siis pitkiä, mutta poikien kanssa on kiva touhuta. Rakentamisen ohella tapaan työssäni myös paljon erilaisia ihmisiä – omia työntekijöitäni, muita urakoitsijoita, suunnittelijoita ja tietysti myös asiakkaita, Laaksovirta kertoo.

Yrittämisestä Laaksovirralla on muutenkin paljon positiivisia kokemuksia. – Moni moittii yrittämistä Suomessa, mutta minut ainakin on otettu aina hyvin vastaan. Takanani ovat olleet esimerkiksi hyvät pankit, mikä on tärkeää rahoituksen kannalta, mies kertoo. –Varsinkin täällä maakunnissa yrittäminen on vielä suhteellisen helppoa, koska byrokratiaa ei ole niin paljon. Ihmiset tuntevat toisensa ja toimistoihin voi puolin ja toisin tulla kysymään asioista ilman ajanvarauksiakin, Laaksovirta kiittelee.