Juha_nurminen_solid-House_5_300_CMYK

Positiivinen asenne kantaa putkialan yrittäjää

Tutustu yritykseen www.putkiliikenurminen.fi

Putkiliike Juha Nurminen Oy:n ripeäliikkeisellä yrittäjältä löytyy aikaa kaikille. Varsinaisten töidensä ohella mies harrastaa monenmoista ja ehtii aina myös jutustelemaan asiakkaidensa kanssa.

Yrittäjä Juha Nurminen on täynnä positiivista energiaa. Virtaa miehellä riittää, vaikka kesälomapäiviä ei ehtinyt tänäkään vuona kertyä kolmea enempää. – Seitsemän vuotta olen jo aikonut lomailla, katsotaan sitten ensi vuonna uudelleen, Nurminen naurahtaa.

Energisyyden taustalla vaikuttaa varmasti Nurmisen maanläheinen ja rento suhtautuminen asioihin. Vaikka oma putkiliike menestyy ja töitä riittää, on yrittäjällä silti aina aikaa myös istuskella kahvikupin ääressä ja pohtia elämän menoa yhdessä asiakkaidensa kanssa. Vastapainoa työhön tuovat myös putkimiehen moninaiset harrastukset moottoripyöräilystä kirpputorikierroksiin ja politiikan seuraamiseen.

Esikuvana vanhan ajan kaupat

Putkiliike Juha Nurminen Oy:n Raumalla sijaitsevasta myymälästä on vuosien saatossa tullut eräänlainen kohtauspaikka. – Alueen ihmiset tuntevat meidät jo aika hyvin ja sanovat, että liikkeessämme on aivan omanlaisensa tunnelma, Nurminen kertoo. – Täällä ei tärkeillä vaan jokainen saa tulla sellaisena kuin on, jatkaa yrittäjä, joka itsekin viihtyy puvun sijaan mieluummin työhaalarit päällä.

Ostosten tekokaan ei ole mikään pakollinen velvoite myymälässä vierailtaessa.– Pidän esikuvanani vanhan ajan kauppoja, joissa otettiin jakkara alle ja kahvikuppi käteen, istuttiin ja puheltiin muiden kanssa, Nurminen kertoo. – En halua tuputtaa ihmisille mitään väkisin, koska joskus se saattaa karkottaa asiakkaat kokonaan. Monet tulevatkin meille ensisijaisesti luonnonläheisen ja hyvän hengen vuoksi, mies jatkaa.

Kiinnostus koneisiin heräsi isän opeissa

Historiaa arvostava Nurminen luottaa monessa muussakin asiassa perinteisiin ja on oppinut esimerkiksi tulkitsemaan luonnon merkkejä. Ensi talvesta putkimies povaa kovaa. – Olen hieman huolissani, sillä leutojen talvien aikana ihmiset usein unohtavat vanhat opit pakkasista selviytymiseen, hän pohdiskelee. Eräänkin kerran Nurminen on joutunut sulattelemaan pitkiä pätkiä jäätyneitä vesijohtoja – itse rakentamansa laitteiston avulla tosin. – Olen tottunut teknisiin laitteisiin pikkupojasta asti ja siksi erilaisten koneiden rakentelu sujuu edelleen, yrittäjä kertoo. Oppi ja innostus ovat peräisin Nurmisen isältä, joka autokorjaajan uransa ohella kunnosti milloin vaimonsa rannekelloja, milloin urkuja. – Isä oli varmasti yksi maailman parhaimmista korjausmiehistä ja hän opetti kaiken tarpeellisen tekniikasta myös minulle, Nurminen muistelee.

Putkimiehen vinkit

Nurmiselta löytyy kansanomaiset vinkit toki myös siihen, miten kovaan talveen sitten tulisi varautua. – Kun ensimmäiset pakkaset tulevat, pitäisi laittaa kissanluukut kiinni ja avata ne vasta sitten, kun räystäät taas tippuvat, neuvoo mies pilke silmäkulmassa.

Jatkuvat pakkaset eivät Nurmisen mukaan ole kuitenkaan yhtä paha kuin suuret lämpötilaerot. – Kun ilma lämpenee yhtäkkiä pakkasen jälkeen, painuu routa koko ajan syvemmälle. Jos putket on rakennettu väärin, pääsee se helposti myös läpi seinien ja kivijalan, yrittäjä kertoo. Perinteinen ohje veden valutuksesta ei hänen mukaansa kuitenkaan ole kaikkein paras keino ratkaista kyseinen ongelma. – Kylmään viemäriin hitaasti valuva vesi vain jäätyy sinne ja tulee pian sisälle, Nurminen tietää.

Ongelmien välttämiseksi olisi kaikkein tärkeintä huolehtia putkien kunnosta hyvissä ajoin. Siihen liittyen Nurminen siirtää vastuuta myös vakuutusyhtiöiden puolelle. – Vakuutusyhtiöt voisivat säästää huimia summia, jos ne kannustaisivat ihmisiä uusimaan putkensa tarjoamalla heille esimerkiksi pieniä bonuksia, mies arvioi.

Toiveissa laman loppuminen

Politiikkaa seuraavalla Nurmisella on ajatuksensa myös talouslamasta nousemiseen.

– Ulkomaan vientiä tarvittaisiin enemmän. Varsinkin Venäjän kauppa pitäisi mielestäni herättää, se on ennenkin nostanut Suomen nousuun, yrittäjä pohtii.

Nurminen itse perusti putkiliikkeensä aivan nykyisen laman aattona ja on siitä asti toivonut, että taantuma vaihtuisi jälleen nousukauteen. – Toisaalta sellaista elämä on; välillä rämmitään suossa, välillä mennään peltoja pitkin, toteaa yrittäjä, jonka työkirja lamasta huolimatta on aina kiitettävän täynnä.