Lounais-Suomessa toimiva L-S Asbestgroup Oy on asbestin purkutöihin erikoistunut asiantuntijayritys. Omistajakaksikko Jari Kallionpää ja Petteri Isotalo ovat kumpikin pitkän linjan ammattilaisia. Vuoden alussa voimaan astuneet lakimuutokset ovat tuoneet haasteita kokeneimmankin tekijän arkeen. Uusi asbestilaki lisäsi vaatimuksia muun muassa purettavan tilan ilmanlaadun mittaukseen sekä työssä käytettävien laitteiden huoltoon liittyen. Mittaustulokset ja huoltokirjat on voitava esittää valvontaviranomaisen pyynnöstä. – Työn tilaajalle lakimuutos näkyy urakan aikataulussa ja hinnassa, Kallionpää toteaa. – Tiukentuneet säädökset tuovat lisäkustannuksia, jotka on siirrettävä työn hintaan. Se on haasteistamme suurin. Painetta on myös työntekijöiden palkoissa, sillä luotettavia ammattilaisia on vaikea löytää. Hyvä tiimi on tässä työssä arvokas voimavara, joten haluamme pitää osaavat miehemme tyytyväisinä. Muutosten mukana paljon hyvää Kustannuksista huolimatta Kallionpää pitää lakimuutosta positiivisena. – Työ on nyt entistä tarkempaa. Me työskentelemme keuhkoihin varastoituvan, syöpää aiheuttavan asbestipölyn kanssa, ja huonot laitteet tai puutteellinen ammattitaito luo riskin jokaiselle, joka tilassa käy. On ensiarvoisen tärkeää, että työn tekee koulutettu ammattilainen, hän muistuttaa. Asbestia käytettiin rakennusmateriaaleissa 90-luvun alkuun asti. Sen käyttöönotto kiellettiin kuitenkin vasta 1994. Tätä vanhemmilta kiinteistöiltä vaaditaan aina asbestikartoitus ennen remontin aloittamista. Asbestia on käytetty niin putkien eristeenä, lattioissa, katoissa kuin liimoissa, maaleissa ja tasoitteissa. Rakenteissa oleva asbesti ei aiheuta terveysriskiä, vaan vaara piilee purkamisen yhteydessä syntyvässä pölyssä, joka läpäisee hengityselinten suojamekanismit. – Siksi asbestipurku vaatii voimassa olevat luvat, koulutuksen ja tarkan valvonnan. Asbestia on kunnioitettava – työ on tehtävä huolella ja harkiten, mieluummin hitaasti kuin hutiloiden, jotta purkutyöstä ei aiheudu haittaa itselle eikä muille, Kallionpää korostaa. Aiemmin lupa asbestipurkuun oli pysyvä. Nyt luvat voidaan ottaa yritykseltä pois, jos virheitä tapahtuu. – Suomessa toimii yhä yrityksiä, jotka haluavat homman hätäisesti pois alta, jolloin työn laatu kärsii. Kallionpää vannoo ammattiylpeyden sekä luotettavan ja asiansa osaavan tiimin nimeen. – Laitteiden on oltava kunnossa, ja niitä on osattava käyttää. Valvonnalla varmistetaan, että urakka sujuu kuten on sovittu. Jos yksi lenkki pettää, koko homma on vaarassa kaatua. Laadusta ei tingitä missään tilanteessa, hän tiivistää.

Purkutyötä terveyden tähden

www.asbestgroup.fi

 

Asbestin purkaminen on Suomessa luvanvaraista toimintaa. On jokaisen etu, että terveydelle haitallisen asbestipölyn kanssa on tekemisissä ainoastaan kokenut alan ammattilainen.

Lounais-Suomessa toimiva L-S Asbestgroup Oy on asbestin purkutöihin erikoistunut asiantuntijayritys. Omistajakaksikko Jari Kallionpää ja Petteri Isotalo ovat kumpikin pitkän linjan ammattilaisia. Vuoden alussa voimaan astuneet lakimuutokset ovat tuoneet haasteita kokeneimmankin tekijän arkeen.

Uusi asbestilaki lisäsi vaatimuksia muun muassa purettavan tilan ilmanlaadun mittaukseen sekä työssä käytettävien laitteiden huoltoon liittyen. Mittaustulokset ja huoltokirjat on voitava esittää valvontaviranomaisen pyynnöstä. – Työn tilaajalle lakimuutos näkyy urakan aikataulussa ja hinnassa, Kallionpää toteaa.
– Tiukentuneet säädökset tuovat lisäkustannuksia, jotka on siirrettävä työn hintaan. Se on haasteistamme suurin. Painetta on myös työntekijöiden palkoissa, sillä luotettavia ammattilaisia on vaikea löytää. Hyvä tiimi on tässä työssä arvokas voimavara, joten haluamme pitää osaavat miehemme tyytyväisinä.

Muutosten mukana paljon hyvää

Kustannuksista huolimatta Kallionpää pitää lakimuutosta positiivisena. – Työ on nyt entistä tarkempaa. Me työskentelemme keuhkoihin varastoituvan, syöpää aiheuttavan asbestipölyn kanssa, ja huonot laitteet tai puutteellinen ammattitaito luo riskin jokaiselle, joka tilassa käy. On ensiarvoisen tärkeää, että työn tekee koulutettu ammattilainen, hän muistuttaa.

Asbestia käytettiin rakennusmateriaaleissa 90-luvun alkuun asti. Sen käyttöönotto kiellettiin kuitenkin vasta 1994. Tätä vanhemmilta kiinteistöiltä vaaditaan aina asbestikartoitus ennen remontin aloittamista. Asbestia on käytetty niin putkien eristeenä, lattioissa, katoissa kuin liimoissa, maaleissa ja tasoitteissa. Rakenteissa oleva asbesti ei aiheuta terveysriskiä, vaan vaara piilee purkamisen yhteydessä syntyvässä pölyssä, joka läpäisee hengityselinten suojamekanismit. – Siksi asbestipurku vaatii voimassa olevat luvat, koulutuksen ja tarkan valvonnan. Asbestia on kunnioitettava – työ on tehtävä huolella ja harkiten, mieluummin hitaasti kuin hutiloiden, jotta purkutyöstä ei aiheudu haittaa itselle eikä muille, Kallionpää korostaa.

Aiemmin lupa asbestipurkuun oli pysyvä. Nyt luvat voidaan ottaa yritykseltä pois, jos virheitä tapahtuu. – Suomessa toimii yhä yrityksiä, jotka haluavat homman hätäisesti pois alta, jolloin työn laatu kärsii. Kallionpää vannoo ammattiylpeyden sekä luotettavan ja asiansa osaavan tiimin nimeen. – Laitteiden on oltava kunnossa, ja niitä on osattava käyttää. Valvonnalla varmistetaan, että urakka sujuu kuten on sovittu. Jos yksi lenkki pettää, koko homma on vaarassa kaatua. Laadusta ei tingitä missään tilanteessa, hän tiivistää.