Putkistot kaipaavat selkeitä määräyksiä ja standardeja

Maan alla piilossa olevat putkistot eivät välttämättä saa huomiota energian maksajalta. Oikea putkisto voi säästää suuria summia. RauHeat on työskennellyt systemaattisesti tehdäkseen muutoksen asiaan, paremman energiatalouden puolesta.

RauHeat on toiminut vuodesta 1999 asti, jolloin yrityksen päätuotteina toimivat eristetyt putkistot, joita käytetään lämpimän veden siirtämiseen paikasta toiseen lämmitykseen ja normaaliin käyttöveteen. Yritys eli kymmenen vuotta saman omistajan alla, kunnes Petri Peltomaa ja hänen kollegansa tekivät tarjouksen ja ryhtyivät suureen uudistukseen. Yrityksen koko myyntiorganisaatio rakennettiin alusta uudelleen ja omat aluemyyntikonttorit perustettiin valtakunnallisesti etelään, länteen, pohjoiseen ja itään. Uudistus on osoittautunut tuottavaksi, sillä liikevaihto on kasvanut 500 000 eurosta neljään miljoonaan.

Yrityskaupan myötä Peltomaa halusi myös laajentaa valikoimaa, varsinkin maalämmön nostaessaan päätä alalla. RauHeatin maalämmön siirtoputkistot ja kokoomakaivot ovat lämmitysmuodon kovan nousun ansiosta edistäneet yrityskasvua. Tuotevalikoimaan kuuluu myös vesikiertoinen lattialämmitysjärjestelmä, jota myydään avaimet käteen -periaatteella Satakunnan alueella, ja tavaratoimituksena muualle Suomeen.

Putkistot vailla standardeja

Peltomaan mukaan RauHeatin ehdoton kilpailuvaltti on energiatehokkuus. – Isommassa rivitalossa voi putkiston elinkaaren aikana säästää 300 000-400 000 euroa, ja omakotitalon säästöt voivat 50 vuoden aikana kivuta 50 000 euroon. Kyse on siis merkittävästä säästöstä, jonka kiinteistössä asuva energian loppukäyttäjä ja maksaja varmasti vaatisi kotiinsa, hän kertoo. Putkistoilla ei kuitenkaan ole standardeja eikä määräyksiä, jotka määrittelisivät kuinka paljon ja millaista eristettä niissä tulisi käyttää. Tällä hetkellä LVI-urakoitsijat päättävät itse, kenen putkistoja asennetaan kohteisiin, vaikka ne eivät välttämättä ole niitä energiatehokkaimpia. – Olemme kovasti pyrkineet vaikuttamaan siihen, että putkistoille luotaisiin määritteet, jolloin lopullinen päätös ei olisi urakoitsijan käsissä. Muutos olisi eduksi meille, sillä tuotteemme on energiataloudellisesti ylivoimaisesti parasta, mitä markkinoilta saa.

Tukkuliike on viestinyt tuotteestaan ja sen eduista hyvin aktiivisesti niin LVI-suunnittelijoille kuin urakoitsijoillekin, ja suuri osa on osoittanut vastuullisuutta käyttämällä RauHeatin putkistoja. – Olemme systemaattisesti vieneet asiaamme läpi ja sillä tavalla onnistuneet kasvattamaan liikevaihtoa.

Paljon muutakin kuin energiatehokas

RauHeatin putkistot ovat paitsi taloudellisia myös monilta muilta osin järkevä ratkaisu. Putkiston polyuretaanieriste ei salli lämpöhukkaa, ja koska se on vaahdotettu kiinni, virtausputki ei pääse liikkumaan niin kuin monien muiden tuotteissa. – Kun virtausputki on irrallaan, kuuma vesi venyttää muoviputkea. Jos lämmöt katkeavat, putki jäähtyy ja kutistuu, mikä rasittaa liitoksia. Eristeen ansiosta vettä ei myöskään pääse elementin sisälle vaikka suojakuoreen tulisikin reikä.

Peltomaa kertoo yrityksen toimineen hieman muista vastavirtaan, sillä samalla kun varastojen supistaminen on ollut suuri trendi alalla, RauHeat on panostanut suureen varastokapasiteettiin. – Meillä on mielettömät varastotilat, voimme toimittaa mitä vain ja nopeasti. Kun meille soittaa, voi aina olla varma siitä, että tavaraa on heti saatavilla.