r_joki-sipila_solid_house_300_CMYK

Puu on luonnonvara, jota tulisi hyödyntää yhä enemmän

Reijo Joki-Sipilä on kasvanut metsäalalle vietettyään aikaa isänsä työseurana. Metsässä oli vain jotain, mikä houkutteli, ja näin Joki-Sipilä on jatkanut isänsä yritystä toisessa sukupolvessa palvellen maanrakentajia, metsän isäntiä ja metsäalan yrityksiä. Toimikenttä on laaja käsittäen hakkuut, metsäistutukset ja tonttien siistimiset maanrakentajille. – Teemme kaikkea, mitä metsässä voi tehdä, mutta voimme yhtälailla tulla kaatamaan yksittäisen puun kotipihalta.

Joki-Sipilän mukaan puun arvostus on lisääntynyt Suomessa, varsinkin rakennusalalla. – Taloihin tehdään paljon puuverhousta, mutta vaikuttaa siltä kuin puutalot ovat nousemassa muotiin pitkän kivitalotrendin jälkeen. Yksi syy on varmaankin, että lainsäädäntö nykyään sallii puiset kerrostalot.
Puun kehittynyt käyttö näkyy myös lääkealalla, jossa Joki-Sipilä kertoo puun toimivan mm. kipsien valmistusmateriaalina. – Puulle yritetään jatkuvasti keksiä uutta käyttöä, mikä mielestäni on hienoa, sillä se on luonnonmukaisesti kasvava, uusiutuva luonnonvara. Suomessa kun ei esimerkiksi ole öljyä, niin kannattaa hyödyntää sitä mitä on.

Jotta luonnonvaraa kuitenkin voisi hyödyntää tehokkaasti, on metsistä huolehdittava. – Ammattilaisena haluaa tietysti, että metsät ovat kunnossa. Kun alue on hyvin hoidettu, myös puu on tervettä kestäen tauteja ja tuulta paremmin sekä ilmastoa hiilidioksidipäästöineen. Samoin kuin omaa kotiaan huoltaa ja remontoi, niin myös metsää tulisi remontoida varsinkin, kun sitä ei tarvitse tehdä itse, R. Joki-Sipilä hoitaa kaiken alusta loppuun.