ma_14_PuukuokkaU_Hires_5

Puurakentamisen uranuurtaja

Lakea Oy on vuosien päämäärätietoisella työllä vienyt puurakentamista eteenpäin. Rakennuttamisen, isännöinnin ja vuokra-asumisen aloilla toimiva Lakea Oy on yhdessä Stora Enson kanssa kehittänyt CLT-puulevyjen käyttöön perustuvan tilaelementtiratkaisun. Ensimmäiset hankkeet vuodelta 2010 olivat yksikerroksisia puurakennuksia, ja vuonna 2013 yritys rakennutti Seinäjoelle ensimmäisen puukerrostalon. Sen jälkeen monikerroksisia tilaelementtitaloja on rakennettu mm. Turkuun ja vuonna 2014 Jyväskylään.

– Puurakentamisen suurin etu on teollinen tuotanto. Asunto tehdään sisätiloissa, suojaisassa hallissa. Siellä on logistiikka paremmin hallittavissa, ei ole ulkopuolisia säärasitteita. Siellä tehdään asunnot täysin valmiiksi, muovitetaan ja siirretään rakennuspaikalle, jossa varsinainen rakennustyö on erittäin nopeaa, toimitusjohtaja Timo Mantila kertoo. Puukerrostalot on otettu myös asukkaiden taholta hyvin vastaan. Kentältä on tullut positiivista palautetta mm. asumisen hiljaisuudesta sekä paremmasta ilmanlaadusta. – Tarvittaisiin enemmän ihmisiä, jotka olisivat valmiita omistamaan asuntoja. Mitä enemmän puurakentamisen alalla on asiakkaita, sitä paremmin puurakentamisen tuotanto lähtee käyntiin, Mantila toivoo.

Yrityksen vuonna 2014 Jyväskylään rakennuttama Puukuokka-kerrostalokohde voitti Vuoden 2015 puupalkinnon. Sama kohde on palkittu myös vastaavalla kanadalaisella puupalkinnolla sekä arkkitehtuurin Finlandialla. Jyväskylän Puukuokka on Lakean Omaksi-kohde. Tämä monelle kohderyhmälle sopiva rahoitusmuoto perustuu valtiontakaukseen.