DSC03676

Rakennusliikkeen taival ollut mielenkiintoinen ja vaiherikas

Euralainen rakennusliike on toiminut alalla pitkään ja menestyksekkäästi, ja siksi yrittäjä harmittelee, ettei työlle ole löytynyt jatkajaa.

Rakennusliike Veljet Koivisto Oy:llä on takanaan pitkä taipale. Yrittäjäveljekset kasvoivat euralaiseen muurariperheeseen ja päätyivät samoihin hommiin myös itse. Oman rakennusalan yrityksen perustamiseen ajoi vuonna 1978 muuraustöiden sesonkiluontoisuus ja pitkät työmatkat. Vuosien saatossa toiminta laajeni ja parhaimmillaan Rakennusliike Veljet Koiviston palveluksessa on ollut jopa 40–50 miestä. Nyt toiminta pyörii kuitenkin enää vain oman porukan ja muutaman toiminimen voimin.

Lähes neljään­kymmeneen vuoteen mahtuu paljon

Rakennusliike Veljet Koivisto Oy on toiminut hyvin erilaisten kohteiden parissa niin saneeraus- kuin uudispuolellakin. Oma tuotanto on kulkenut mukana aivan alusta saakka, ja yrittäjä Rauno Koivisto arvioi, että vuosien aikana uusia asuntoja on rakennettu noin 700–1000. – Kun tässäkin pitäjässä kuljeskelee, näkee ympärillään kaikenlaista mitä olemme tehneet, hän toteaa.

Rakentaminen on kuitenkin myös ehtinyt muuttua vuosien saatossa. – Kun aloitimme, tehtiin kaikki vielä pitkästä tavarasta. Sitten tulivat talotehtaat ja -paketit, eikä enää oikein löydy tekijöitä, jotka osaisivat rakentaa omakotitalon alusta loppuun itse, Koivisto pohtii. Viimevuodet ovat tuoneet mukanaan myös paljon paperitöitä ja uutta tietotekniikkaa yritystoimintaa tukemaan. – Mekin olemme ostaneet käyttöömme esimerkiksi laskentaohjelmia, mutta varsinkin alussa en osannut luottaa niihin ollenkaan, vaan tein tarkistuslaskelmia aina kynän ja paperin kanssa, yrittäjä naurahtaa.

Työtä riittää loppuun saakka

Viimeisimpiä Rakennusliike Veljet Koivisto Oy:n projekteja ovat olleet esimerkiksi palvelutalourakka Kokemäellä sekä rivitalosaneeraus Huittisissa. Eura on ollut toimintapaikkana hyvä, koska sieltä on helppo liikkua töiden perässä myös Raumalle tai toiseen suuntaan Huittisiin ja Harjavaltaan. – Olemme luoneet hyvän maineemme kuitenkin ennen kaikkea Eurassa. Täällä on ollut hyvä rakentaa ja kunnan puoleltakin kaikki on pelannut, Koivisto kertoo. – Kun 1980-luvulla Eurassa laitettiin esimerkiksi rivitalo ennakkomyyntiin, menivät kaikki asunnot nopeasti. Nyt tilanne on vähän toinen, eikä pienessä pitäjässä ole enää niin paljon kysyntää, yrittäjä kuitenkin miettii.

Rakentaminen olisi Koivistosta silti yhä edelleen mielenkiintoista puuhaa. Mies harmittelee, ettei yritykselle oikein ole löytynyt jatkajaa. – Tällä hetkellä käynnissä on vielä rivitalosaneeraustyömaa ja hiljattain rakensimme myös pari Kastelli-taloa. Kaavoitettua tonttimaata olisi vieläkin jäljellä, joten toivoisin että joku ostaisi sekä ne että keskeneräiset projektimme, Koivisto kertoo.