maijasilvennoinen

Rakkaudesta Lappiin

Maija Silvennoinen on jo leikki-ikäisenä ollut kiinnostunut ruoan valmistamisesta. Nykyään ammatti­kokkina hän panostaa ensiluokkaisiin raaka-aineisiin ja on erityisen mieltynyt Lapin puhtaisiin raaka-aineisiin sekä kauniiseen luontoon.

Rakkauteni ruokaan heräsi jo ollessani kaksivuotias. Etsin kaikki mahdolliset kipot, jotka muistuttivat vähänkin kattilaa, ja kaikki kauhaa muistuttavat kepit leikkeihini. Ulkoa löytyi leikkiruoka-aineksiksi ensin hiekkaa ja multaa. Taitojen karttuessa löysin kotipihan tuntumasta lahonneita kantoja, sammalta, puiden lehtiä ja katajanmarjoja. Niistä vasta innostuin keittelemään.

Oikeisiin ruoka-aineksiin pääsin käsiksi vasta ollessani seitsenvuotias, ja lopputuloksena oli elämäni ensimmäinen oikea ruoka, silakkalaatikko. Voi sitä riemua minkä tunsin, kun perhe söi sitä ihmeissään, vaikka olin unohtanut siitä munamaidon. Onneksi pääsin jo viisitoistavuotiaana oikeaan ravintolakeittiöön töihin keittiöapulaiseksi. Tunsin heti sen maailman omakseni. Siitä alkoi ikuinen opiskeluni, joka toivottavasti jatkuu vielä pitkään. Siinä vaiheessa kun tuntuu, ettei ole mitään opittavaa, lupaan lopettaa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, ettei keksi enää mitään uutta.

Ruokaa valmistettaessa ei voi sanoa yhtä ainoaa oikeaa tapaa tehdä sitä. Siksi pidän ruoanvalmistusta tietynlaisena taiteenlajina. Ehkä siinä on syy, joka tekee siitä niin mielenkiintoisen. Yksi tärkeimmistä seikoista ruokaa valmistettaessa on kuitenkin ensiluokkaiset raaka-aineet. Ilman niitä et voi saada hyvää, maukasta ruokaa.

lihaannosLappi lautasella on 22. keittokirjani

Lappilainen keittiö ja ruokakulttuuri ovat kehittyneet herkkusuiden arvostamaksi.
Lapin ruokakulttuuri kattaa erittäin laajan alueen, jonka perinteisiä antimia yhdistävät puhtaus ja raaka-aineiden ainutlaatuisuus. Poro käristyksenä tai vaikka ilmakuivattuna, riistalinnut, hirvi, Lapin marja eli hilla, Lapin puikulaperuna, Tenon lohi ja Inarijärven siika ovat aitoja makuja Lapin luonnosta, jotka maistuvat niin suomalaisille kuin kansainvälisillekin matkailijoille.

Aidot alueen raaka-aineet ovat puhtaita ja maukkaita. Lapin makumatkan voidaan hyvällä syyllä sanoa kulkevan tuntureilta pohjoisen Jäämeren aalloille. Perinteisten liha- ja riista ruokien lisäksi tarjolla on todellisia kala- ja äyriäisherkkuja kuten Jäämeren kuningasrapuja, unohtamatta Lapin monipuolista sieni- ja luonnonmarjasatoa.

Lappilainen keittiö lienee maamme perinteisistä ruokakulttuureista tunnetuimpia. Perinne elää yhä ja tästä perinteen vaalimisesta kiitos kuuluu kaikille Lapin keittiöiden ammattitaitoisille mestareille, jotka työnsä kautta vaalivat ja kehittävät nykyistä Lappilaista ruokaperinnettä.
Kaunis luonto on myös osa kokonaisvaltaista elämystä. Sielusi lepää Lapin kauniissa ja eksoottisessa luonnossa jokaisena vuodenaikana.
Tämä kirja on syntynyt rakkaudestani Lappiin ja sen ainutkertaisiin puhtaisiin raaka-aineisiin sekä kauniiseen luontoon.