SKNRCK_005_300_CMYK

Remontoi koti rohkeasti

Ahdas tuulikaappi, käytävämäinen eteinen, aikansa eläneet kaakelit ja epäkäytännöllinen keittiö. Mikä neuvoksi jos tuleva remontti ahdistaa? Sisustussuunnittelija Aino Rajasuon ja Tiia Turkin neuvoilla voit päästä hieman vähemmällä.

Aino Rajasuo ja Tiia Turkki luotsaavat Koto sisustussuunnittelutoimistoa Vantaan Petikossa. Aino on tehnyt työkseen mm. visuaalista suunnittelua ja ajautunut omien sanojensa mukaan sitkeästi luovan työn pariin. Viimeisimmän koulutuksen ja pätevyyden hän on hankkinut sisustussuunnittelusta (AJK) ja rakennuspiirtämisestä (RATO). Tiian tie sisustuksen maailmaan ja sisustussuunnittelijaksi on kulkenut vaatesuunnitteluopintojen (Vestonomi AMK) sekä puvustus- ja lavastustöiden kautta. Molemmat ovat yrityksensä kautta päässeet toteuttamaan monipuolisia ja mielenkiintoisia sisustuskohteita. Laajemmalle yleisölle Ainon ja Tiian kädenjälki tuli tutuksi viime kesänä Vantaan asuntomessujen loft-kohteissa. Aino ja Tiia stailaavat myös paljon pääkaupunkiseudulla myynnissä olevia asuntoja.

Kodin remonttiin uusin silmin

Ainon ja Tiian mielestä kodin remontti tarkoittaa useimmille sitä, että vanhat kaakelit ja lattiapinnat revitään uuden tieltä, jolloin edessä oleva remontti voi tuntua ylitsepääsemättömältä. – Huojentava uutinen kodin remonttia suunnittelevalle on se, että markkinoilla on nyt tarjolla todella mielenkiintoisia vaihtoehtoja, joiden avulla vanha asunto päivittyy näppärästi tähän päivään. Suomalaiset ovat lähtökohtaisesti melko käytännönläheisiä sisustajia, mikä näkyy perinteisinä materiaalivalintoina. Entäpä jos kodin remonttiin suhtautuisikin uusin silmin ja tarkastelisi myös muiden vaihtoehtojen tuomia mahdollisuuksia? Voi olla, että remontti ei olekaan niin työläs projekti – ja lopputuloskin saattaa yllättää. Kodin kohennusta suunnittelevan kannattaa myös muistaa, että yksi pieni toimenpide johtaa usein toiseen. Siksi remonttia kannattaakin tarkastella aina kokonaisuutena, Aino ja Tiia vinkkaavat.

Oak-Kinda_300_CMYK
Vanhasta kuin uusi

Näillä Ainon ja Tiian vinkeillä voit päästä kodin remontoinnissa hieman vähemmällä ja saada vanhaan asuntoon täysin uuden ilmeen.

Tuulikaappi pois!

Vanhoille asunnoille tyypillinen tuulikaappi tekee sisäänkäynnistä ahtaan sumpun. Tuulikaapin purkaminen on järkevää, mutta silloin myös ulko-ovi on syytä päivittää uuteen. Uudet ulko-ovet ovat onneksi tänä päivänä jo niin kehittyneitä, että ne pitävät hyvin kylmää. Kun tuulikaappi puretaan, kattoon jää ikävä rako, jolloin myös eteisen katto kaipaa päivitystä. Kun taas vanha kattomateriaali puretaan, tulee tilaisuus eteisen valaistuksen päivittämiseen. Usein vanhojen valaistusjärjestelmien korvaaminen led-tekniikalla mahdollistaa alaslaskettujen kattojen korottamisen ja näin eteiseen saadaan lisää avaruutta ja tilantuntua.

Vähemmän aukeavia ovia

Eteistila on usein pitkä, käytävämäinen tila, joka on täynnä aukeavia ovia. Liukuovi on käytännöllinen vaihtoehto ahtaaseen tilaan ja sen voi tehdä myös seinän sisään ns. Pocket Doorina. Liukuovi tuo kaivattua lisätilaa myös ahtaaseen makuuhuoneeseen, jonka yhteydessä on vaate- tai kylpyhuone.

Pinnoittamalla uutta pintaa

Aina ei ole pakko purkaa vanhaa, sillä pinnoittamalla voi luoda kotiin helposti uuden ilmeen. Lähtökohtana pinnoituksessa on tosin tasainen vanha pinta. Kosteissa tiloissa on myös syytä tarkastaa huolellisesti, että vesieristeet ovat moitteettomassa kunnossa.

Pinnoitukseen on olemassa monia mahdollisuuksia. Vanhan lattian päälle voi asentaa ohutpuuparketin, keittiön työtasoihin tai kylpyhuoneen seiniin saa trendikkään betonipinnan mikrosementillä. Vanhoja portaitakaan ei ole pakko purkaa, sillä kuluneiden askelmien päälle voi liimata uudet askelmalevyt. Keittiön välitila saa upean ilmeen kun vanhan kaakelipinnan päälle asentaa ohuen, kivipintaisen levyn. Ohutmateriaalin avulla uusi pinta ei tule myöskään liian lähelle hanoja ja liesitasoa.

Uudet sisuskalut keittiöön

Jos vanhat keittiön rungot ovat hyvässä kunnossa, voi keittiön päivityksen tehdä hieman keveämmin vaihtamalla vanhoihin runkoihin uudet ovet. Keittiön toiminnallisuutta kannattaa parantaa samalla vaihtamalla hyllyjen tilalle vetolaatikkomekanismit ja teettämällä uudet ovet vetolaatikoille. Näin uusittu keittiö on myös ergonominen ja käytännöllinen.  Samalla kannattaa myös harkita, josko yläkaappeja voisi karsia, jolloin keittiöstä tulee entistä ilmavampi.

Mukavuutta jalan alle

Kokolattiamatot are back! Moni karsastaa niitä, mutta uudet kokolattiamateriaalit ovat aivan eri luokkaa vanhoihin verrattuna. Vanhempien makuuhuoneesta saa ihanan ylellisen kun sama lattiamateriaali jatkuu saumattomasti pukeutumistilaan. Kokolattiamatto on käytännöllinen myös lastenhuoneessa, jossa peuhataan ja leikitään. Kokolattiamatto vaimentaa kolinat. Se on myös turvallinen kun leikin tiimellyksessä ei kompastuta matonreunoihin.