Pukkila_solidhouse_300_CMYK

Rustiikki ja loft ovat jälleen pinnalla laatoissa

Laatasta on moneksi. Se sopii lähes tilaan kuin tilaan, ja omaa makuaan voi ilmentää lukuisin erilaisin värein, muodoin ja pinnoin. 

Pukkila Oy Ab on toimittanut suomalaisille laattoja jo yli 140 vuoden ajan. Siinä missä muut materiaalit tulevat ja menevät, on laatan suosio pysynyt aina vakaana. Ulkonäön ohella klassikossa viehättävät sekä kestävyys että helppohoitoisuus. – Lattiaan laitettu laatta on melkein ikuinen. 1200 asteessa poltetun tiiviin laatan vedenimukyky jää alle 0,5 %, minkä ansiosta se on myös helppo pitää puhtaana, kertoo Pukkilan markkinointivastaava Anna-Kaisa Tuomi.

Kevään trendit

Laattamaailman vaihteleviin trendeihin vaikuttavat mitä moninaisimmat seikat. – Usein on todettu, että mikäli taloudessa menee huonommin, haluavat ihmiset palata sisustuksessa turvallisiin sekä pehmeisiin muotoihin ja väreihin. Se on ollut havaittavissa myös viime aikoina, sillä rustiikkinen tyyli ja ruskean sävyt ovat tehneet taas selkeän paluun. Asiakkaat haluavat nyt pientä, kodikasta, jopa käsintehdyn näköistä pintaa, Tuomi toteaa.

Laattojen pitkäikäisyydestä johtuen trendit muuttuvat kuitenkin hiljalleen useamman vuoden kuluessa. Vahvoina jatkavat siis edelleen myös aiemmat suosikit, kuten puu- ja betonikuosi. Myös marmoria jäljittelevät laatat ovat nousemassa voimakkaasti pinnalle.

Muutoksia on havaittavissa myös muodoissa. – Laatat eivät ole enää pelkästään nelikulmaisia, vaan uusista sarjoista löytyy esimerkiksi pisaran mallista laattaa. Jo muutaman vuoden ajan erityisen suosittu on ollut myös kuusikulmainen Natura-laattamme, jota Pukkila on valmistanut jo 1950-luvulla, Tuomi kertoo.

Trendit tulevat Euroopasta

Pukkila käy katsastamassa uusimmat trendit vuosittain useilla alan messuilla, joissa eurooppalaiset laattafirmat edustavat tuotteitaan. Yksi tärkeimmistä lienee Italiassa pidettävä Cersaie, mutta myös Espanjassa ja Turkissa järjestettävät messut keräävät paljon osanottajia. Pukkila tuo messuilta mukanaan parhaimmat tuotteet suomalaiseen makuun.

Etelä-Euroopan maat ovat olleet alalla aina vahvassa asemassa, sillä niissä laatan käytön perinne on pitkä. Samalla suunnalla, tarkemmin sanottuna Portugalissa, valmistuvat nykyään myös kaikki Pukkilan suosituimmat laattasarjat. – Ratkaisu on ollut toimiva ja olemme saaneet Portugalista erittäin hienopintaista, laadukasta ja kestävää laattaa. Vaikka tuotanto onkin siirtynyt ulkomaille, on suunnittelu, tuotekehitys ja laadun valvonta edelleen meidän omissa käsissämme, Tuomi kertoo.

Ei pelkästään kylppäriin

Pukkilan isot ja monipuoliset laattasarjat mahdollistavat upeiden kokonaisuuksien toteuttamisen, sillä niistä löytyy isoa ja pientä kokoa, mosaiikkia, sekä erilaisia värejä ja pintoja. Laatta onkin oiva materiaali myös muualle kuin kylpyhuoneeseen tai keittiön välitilaan. Lattialämmityksellä varustetuissa taloissa se toimii aivan yhtä lailla esimerkiksi eteisessä, olohuoneessa, makuuhuoneessa tai jopa terassilla. – Kaikki tiiviit laatat kestävät ulkotiloissakin, kunhan ottaa huomioon muutaman seikan. Ulkona laatan esimerkiksi täytyy olla karheapintainen, jotta se ei olisi liukas sateella ja pakkasilla. Terassille ei myöskään kannata valita aivan tummaa laattaa, sillä se tuntuu kuumalta auringon paisteessa, Tuomi neuvoo.

Rohkeasti laatoittamaan!

Markkinointivastaavan tärkein vinkki laattojen suhteen on kuitenkin seuraava: – Ei pidä pelätä kyllästymistä! Moni ajattelee sitä laattaostoksilla, mutta itse kuitenkin uskon, että se laatta johon on iskenyt silmänsä ja tykästynyt heti alussa, miellyttää myös tulevaisuudessa. Täytyy olla rohkea ja kuunnella oman sydämensä ääntä tässäkin asiassa, eikä mennä vain trendien mukaan, Tuomi sanoo. Laattaostoksilla ei kannata tuijottaa myöskään pelkkää hintaa. – Laatat ovat loppujen lopuksi pieni kustannus koko kylppäriremontissa. Tärkeintä on valita jotain uutta ja erilaista, sellaista mistä todella tykkää, nainen lisää.

Jos valikoiman laajuus huimaa päätä, on Pukkilan liikkeissä aina myös alan ammattilaisia ja sisustussuunnittelijoita, jotka osaavat antaa neuvoja oikean laatan valinnassa. Heidän juttusilleen pääsee piakkoin myös Pukkilan uudessa Raision myymälässä, joka avautuu kevättalvella aivan Myllyn kupeeseen. – Myymälästä tulee meidän lippulaivamme ja koko Suomen hienoin laattaliike, Tuomi lupaa.