Sähköalan moniosaaja

www.telila.fi

 

Telilän Sähkötyö Oy on malliesimerkki pitkän linjan perheyrityksestä, jossa sukupolvi toisensa jälkeen on kasvanut mukaan firman toimintaan. – Isoisäni Erkki Telilä perusti yrityksen vuonna 1956 ja toimi sen johdossa parikymmentä vuotta. Sen jälkeen vetovastuu siirtyi isälleni ja häneltä vuorostaan minulle noin kahdeksan vuotta sitten, kertoo yrityksen nykyinen toimitusjohtaja Pekka Telilä.

Jokainen uusi sukupolvi on kehittänyt yritystä vastamaan oman aikansa vaatimuksia, minkä ansiosta Telilän Sähkötyö Oy on säilyttänyt asemansa vahvana ja monipuolisena sähköalan toimijana läpi vuosikymmenten.

Koko suvun yritys

Sähköalalla toimiminen merkitsi vuonna 1956 hieman eri asioita kuin nyt. – Isoisäni rakensi sähkölinjoja Rosenlewillä ja sai sitä kautta asennusoikeudet. Silloin työmaalle lähdettiin maanantaiaamuna hevosella, asuttiin viikot asiakkaiden rakennuksissa (aitoissa) ja kotiin palattiin takaisin vasta perjantaina, Telilä kertoo.

Vuosien varrella Erkki Telilän perustama yritys on työllistänyt monta suvun jäsentä. – Jossain vaiheessa yhteisissä tapaamisissa ei voinut olla aivan varma, oliko kyseessä yrityksen tilaisuus vai sukujuhlat, Telilä naurahtaa. Tänä päivänä perustajasukua yrityksessä edustavat toimitusjohtajan ohella vielä hänen pikkuveljensä Antti, isänsä Sakari Telilä (osa-aika eläkkeellä) ja serkkunsa Manne Telilä.

Pekka Telilän oma tie yrityksen johtoon kulki alan opintojen kautta. – Perheyrityksen toiminta on aina kiinnostanut minua, vaikka hetken aikaa olen tehnyt töitä myös vieraalle. Opiskellessani Porin AMK:ssa kuulin yrityskiihdyttämön vetämästä sukupolvenvaihdosprojektista, johon päätimme lähteä mukaan. Saimme sieltä paljon hyviä neuvoja sukupolvenvaihdoksen toteuttamiseen ja ylipäätään yritystoiminnan pyörittämiseen, toimitusjohtaja kertoo.

Asiakkaita kiinnostaa muunneltavuus ja uudet tekniikat

Tänä päivänä Telilän Sähkötyö Oy urakoi sekä uudis- että remonttikohteissa. Asiakaskunta koostuu niin ikään yksityisistä kuluttajista kuin julkisista toimijoista. – Emme ole halunneet sulkea pois mitään asiakasryhmää tai toimialaa, vaan olemme yhä edelleen kaikkien sähköliike. Pitkän historian ohella myös joustavuus on yksi sellainen tekijä, jota asiakkaamme arvostavat, Telilä kertoo.

Sekä yksityisten omakotirakentajien että julkisten toimijoiden sähköliikkeelle asettamat toiveet ovat osin yhteneväisiä – tämän päivän asiakkaat ovat kiinnostuneita etenkin led-tekniikasta, aurinkoenergiasta ja kiinteistöjen automaatio-ohjauksesta. Uudet tekniikat mahdollistavat kiinteistön muunneltavuuden, eikä esimerkiksi kulunvalvonnan ja kameroiden asentaminen ole ylivoimaisen kallista tai vaikeaa edes kuluttajille.

Aina ajan hermolla

Telilän mukaan yksi alan suurimmista haasteista liittyy nimenomaan ajan hermolla pysymiseen. – Kaikenlainen ohjattavuus lisääntyy koko ajan ja tietokoneet näyttelevät siinä yhä isompaa osaa. Myös led-tekniikka menee jatkuvasti eteenpäin ja mahdollistaa mitä moninaisempien valaistusratkaisujen toteuttamisen. Olemme omalta osaltamme vastanneet kysyntään kouluttamalla henkilöstöämme. Erikoisosaaminen monella eri sähköurakoinnin alalla on ehdottomasti yksi tärkeimmistä vahvuuksistamme, toimitusjohtaja sanoo.

Myös alan valvonta ja erilaiset säädökset ovat tiukentuneet viime vuosina merkittävästi, ja tätä nykyä jokainen sähköurakoinnin osa-alue vaatii omat ajantasaiset sertifikaattinsa. – Kouluttautumisella pyrimme myös siihen, että kaikki työntekijämme noudattaisivat samoja toimintatapoja, Telilä kertoo.

Yrityskaupoilla uutta osaamista

Myös viimeaikaiset yrityskaupat ovat osaltaan auttaneet Telilän Sähkötyö Oy:tä pysymään mukana kehityksessä ja palvelemaan asiakkaitaan yhä laajemmalla sektorilla. – Tämän vuoden toukokuussa teimme liiketoimintakaupan paikallisen Sähköliike Matti Rantalan kanssa, minkä myötä heidän asentajansa, asiakkaansa ja varastonsa siirtyivät meidän allemme. Viime vuoden maaliskuussa ostimme puolestaan lohjalaisen Sähkö-Sinssi Oy:n osakekannan ja laajensimme sitä kautta toimintaamme myös Uudellemaalle, Telilä kertoo.

Lohjan yksikön osakekannan hankkimisen taustalla vaikutti Telilän Sähkötyö Oy:n halu erikoistua myös turvajärjestelmiin ja heikkovirta-asennuksiin. – Yritysosto tuntui helpoimmalta tavalta tuoda taloon kyseisen puolen osaamista. Saimme tarjouksen Lohjalta ja innostuimme asiasta kun huomasimme yritystemme arvojen sopivan yhteen. Uusi yksikkö toimii jo oikein hyvin ja käyn siellä itsekin kerran tai kaksi viikossa, Telilä kertoo.