LT-SÄHKÖ_solid_house_300_CMYK

Sähköalan monitoimiyritys ideoi itseään eteenpäin

Idearikas yrittäjä on vienyt sähköliikkeensä aivan uudelle tasolle ja tarjoaa asiakkailleen myös monia erityispalveluita.

Yrittäjä Tomi Lehtosen isä Tapio Lehtonen perusti LT-Sähkö Oy:n aikanaan pienimuotoisia sähkökeikkoja varten, lähinnä omaksi harrastuksekseen. Pojan into päästä mukaan yritystoimintaan oli kova, ja kun hänen myötään hommia alkoi kertyä yhä enemmän, muuttui myös isän harrastustoiminta pikku hiljaa kokopäivätyöksi. – Lopulta päätimme, että lunastan koko firman osakekannan itselleni ja isä siirtyy minulle töihin harrastaman niin paljon kuin haluaa, Tomi Lehtonen naurahtaa.

Pääasiassa Satakunnan alueella toimivan LT-Sähkö Oy:n palveluksessa on tällä hetkellä seitsemän asentajaa ja yksi toimistotyöntekijä. Tulevaisuuden tavoitteisiin kuuluu myös toiminnan laajentaminen Tampereen suunnalle.

Yrityksen toimenkuva on laaja ja kattaa lähestulkoon kaiken mahdollisen lamppujen vaihdosta uudisrakentamiseen ja sähkösaneerauksiin. Keskusta-alueiden ulkopuolella asuvien asiakkaiden palvelua helpottavat myös omat varastot, josta löytyvät kaikki perustarvikkeet helposti ja nopeasti.

Kekseliäisyys kannattaa

Nuori yrittäjä saa olla ylpeä firmastaan, sillä korkeimman mahdollisen luottoluokituksenkin omaava LT-Sähkö Oy nousi viime vuonna Suomen menestyneimpien yritysten joukkoon. Myös Lehtonen itse palkittiin hiljattain Noormarkun vuoden yrittäjänä.

Menestys ei ole kuitenkaan tullut itsestään, vaan sen taustalta löytyy paljon työtä ja kekseliäisyyttä. – Minulla on jatkuva halu viedä asioita seuraavalle tasolle, Lehtonen kertoo. – On ollut kuitenkin tärkeää huomata, että vaikka ideoita riittäisi, ei kaikkea silti kannata lyödä pöytään saman tien, vaan antaa asioiden kasvaa rauhassa pykälä kerrallaan, hän jatkaa.

Uusia ideoita Lehtonen saa nähdessään erilaisia kohteita ja miettiessään, miten itse niissä toimisi. Tänä päivänä yrittäjän kekseliäisyys ei rajoitu enää pelkästään sähköalaan, vaan mielessä kypsyy myös monia muita ajatuksia. – Jotkut pitävät rutiineista, mutta ainakin minua uudet ideat kannustavat yrittämään entistä enemmän, Lehtonen kertoo.

Sähkölaitteiston kuntokartoitukset auttavat ennaltaehkäisemään ongelmia

Yksi Lehtosen alaa laajentavista ajatuksista liittyy sähkölaitteistojen kuntokartoituksiin, joita tehdään Suomessa vielä harmittavan vähän. – Yrityksemme tarjoaa asiakkaille sähkölaitteiden lämpökuvauksia, puhdistuksia ja korjauksia, joiden avulla monet vikatilanteet ja onnettomuudet voidaan ennaltaehkäistä, Lehtonen kertoo. Lisäksi palvelutarjontaan kuuluvat myös erilaiset tarvekartoitukset, jolloin esimerkiksi taloyhtiö saa kirjallisen arvion siitä, mitä seuraavan viiden vuoden sisällä täytyisi mahdollisesti tehdä. – Kun asioista tiedetään etukäteen, voidaan kuluja hajauttaa ja projekteja kilpailuttaa. Jos jokin laite hajoaa yhtäkkiä, on sen korjaaminen yleensä aina kalliimpaa kuin ennaltaehkäisy, Lehtonen muistuttaa.

Yrittäjä uskoo, että myös sähkölaitteistojen kuntokartoitukset tulevat yleistymään ihmisten ymmärtäessä niistä saadun hyödyn. – Tällä hetkellä ehkä vielä ajatellaan, että miksi täytyisi tehdä jotain silloin, kun homma vielä toimii, Lehtonen arvioi.

Uusia aluevaltauksia

Kuntokartoitusten ohella LT-Sähkö Oy:n tarjontaan kuuluu myös monia muita tavallisen sähköfirman toimenkuvasta poikkeavia palveluita. Yksi niistä liittyy turvallisuusteknisenä asiantuntijana toimimiseen. – Käytännössä se tarkoittaa sitä, että käymme läpi esimerkiksi asiakkaan potilashoitokutsujärjestelmän ja opastamme häntä sen käytössä. Myös säännölliset huoltosopimukset ovat mahdollisia, Lehtonen kertoo.

Toinen mielenkiintoinen aluevaltaus liittyy puolestaan Organic response-valaistusjärjestelmiin, joita yritys on ollut asentamassa mm. Porin kaupungin IT-palvelukeskukseen. Kyseessä on älykäs valaistusjärjestelmä, joka erilaisten tunnistimien avulla seuraa tilan käyttöä ja säätelee valotehoa sen mukaan. – Kyseinen järjestelmä on oivallinen esimerkiksi avokonttoreissa, joissa kaikki työpisteet eivät välttämättä ole käytössä yhtä aikaa ja jolloin valontarvekin on eri kohdissa tilaa erilainen, Lehtonen kertoo.