granberg

Sinustako tuleva isännöitsijä?

Asunto on ihmisen suurin yksittäinen omaisuus ja isännöitsijän tehtävänä on ylläpitää sujuvaa asumista. Se vaatii suurta tarkkuutta ja stressinsietokykyä, mutta innokkaille tekijöille alalla on kasvava tarve.

Isännöitsijän päärooli taloyhtiössä on asianhoitaja, joka toteuttaa hallituksen päätökset, huolehtii asunto-osakeyhtiön päivittäisestä paperityöstä ja toimii yhteistyökumppanina rakennushankkeissa. Turun alueella suuri osa tämän hetken isännöitsijöistä on jäämässä eläkkeelle viiden vuoden sisällä ja tekijöistä tulee olemaan huutava pula. Taloyhtiöiden määrä tuskin tulee vähenemään ja tarve isännöitsijöille tulee olemaan suuri myös tulevaisuudessa.
– Isännöintialaa harkitseville voin kertoa, että töitä tulee riittämään pitkälle, yrittäjä ja isännöitsijä Tiia Granberg kertoo.

Oppisopimuksella ammattilaiseksi

Isännöinti Granberg Oy on paikallinen perheyritys, joka on palvellut asunto-osakeyhtiöitä vuodesta 1977 asti. Granbergin mukaan isännöitsijän tehtäviin ei periaatteessa ole koulutusvaatimuksia lain mukaan, mutta isännöintialalle on tarjolla tällä hetkellä kolme eritasoista koulutusta. Teknisestä tai taloudellisesta taustasta on ehdottomasti kuitenkin hyötyä alalle tultaessa. Alan laaja tehtäväluettelo haastaa ja antaa innokkaan tekijän mielenkiinnolle vastinetta. Sopivan taustatiedon ja innokkuuden lisäksi isännöitsijältä haetaan stressinsietokykyä, tarkkuutta ja hyviä vuorovaikutustaitoja.

– Taloyhtiön asukkaat koostuvat erilaisessa elämäntilassa olevista ihmisistä, joiden kanssa on tultava toimeen. Hyvä ihmistuntemus on äärimmäisen tärkeää työssä, Granberg korostaa.
Alasta kiinnostuneiden nuorten kannattaisi Granbergin mukaan reippaasti ottaa yhteyttä yrityksiin ja tiedustella esimerkiksi oppisopimuspaikkoja. Aikuiskoulutuksen ja työvoimapoliittisten koulutusten kautta ammattitutkinnon voi nimenomaan suorittaa oppisopimuksella, jolloin työnantaja saa korvausta opetustyöstä ja työntekijä saa tukea ja koulutusta työpaikalla. Granbergin mukaan kaikki työ opettaa ja koulun sekä työnteon yhdistäminen antaa hyvän pohjan ja työntekijä pääsee näin nopeasti perille töistä.

Korjausrakentaminen tulevaisuuden suuri työllistäjä

Turussa suurin asuntokanta on pitkälti samalta vuosiymmeneltä ja tulee näin ollen samaan aikaan korjaustarpeen alle. Putki- ja julkisivuremontit ovat jo vahvasti tapetilla ja korjausrakentaminen tulee seuraavan vuosikymmenen aikana olemaan todella suuressa roolissa työllistäen rakennusalan ammattilaisten lisäksi isännöitsijöitä ja suunnittelija- ja valvontatahoja. Granbergin mukaan korjausrakentamisen taso Turussa on erittäin hyvä, mutta palvelusta on myös oltava valmis maksamaan.

– Korjausrakentamiseen liittyvissä päätöksissä ollaan tarkkoja, mutta usein myös liian hinta-arkoja. Laadusta on maksettava, sen ympäri ei pääse. Siksi nykyiset valtionavustukset ovatkin erittäin tärkeitä, ne helpottavat päätöksentekoa. Tällöin raha saadaan kiertämään: lisääntyvät työt tuovat lisää rahaa valtiolle.