Sisäilma puhtaaksi

ivkymppi.fi

 

Säännöllinen ilmanvaihtokanavien puhdistus on tärkeää, sillä ilmanvaihdon toimivuudella ja ilman laadulla on suuri merkitys ihmisten terveydelle.

Puhtaan sisäilman merkitys tunnetaan tänä päivänä jo paljon paremmin kuin vielä kymmenen vuotta sitten, sillä homeongelmat ovat saaneet viime vuosina paljon huomiota myös mediassa. – Suurin osa homeongelmista johtuu rakentamisen aikana rakenteisiin jääneestä kosteudesta, mutta mikäli ilmanvaihto ei toimi oikein, voi myös se edesauttaa homeen syntymistä, kertoo toimitusjohtaja Iikka Hyttinen ilmastointikanavien puhdistus-, huolto- ja asennustöitä tarjoavasta IV-Kymppi Oy:stä.–Säännöllinen huolto on tärkeää, sillä jos ilmastointikoneen suodattimet ovat tukossa, ei esimerkiksi suihkussa käynnin jälkeen ilma vaihdu ollenkaan ja kosteus jää rakenteisiin.

Pienellä vaivalla suuri hyöty

Hyttisen mukaan ilmanvaihtokanavat tulisi puhdistaa asuinkiinteistöissä 5-10 vuoden välein, julkisissa kiinteistöissä kuten kouluissa kerran kolmessa vuodessa ja sairaaloissa vuosittain. – Suosituksissa ei valitettavasti oikein pysytä ja osa isännöitsijöistä ei huolehdi asiasta juuri ollenkaan. Myöskään taloyhtiön hallitukset eivät välttämättä tiedä, että tällaisiakin asioita pitäisi hoitaa, Hyttinen harmittelee.

Ilmanvaihtokanavien puhdistus olisi kuitenkin syytä pitää mielessä, sillä harvoin niin pienellä vaivalla voidaan saavuttaa niin suuri hyöty. – Uudenmaan alueella omakotitalon ilmanvaihdon puhdistus maksaa noin 500 € ja kustannusten kattamisessa voidaan hyödyntää kotitalousvähennystä. Taloyhtiöissä toimenpide tulee yleensä hieman edullisemmaksi huoneistoa kohden, Hyttinen kertoo. – Monissa kymmenen vuotta vanhoissa taloissa on riittänyt laitteiston säätäminen ja puhallinten vaihto.

Joitain toimenpiteitä, kuten pölyjen pyyhkimistä koneesta, suodattimen vaihtoja tai raitisilman hyönteisverkon puhdistuksia voi tehdä myös itse, ja asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä kun olemme neuvoneet heitä niissä.

Viisi vuotta sitten perustetulle IV-Kymppi Oy:lle jokainen asiakas on tärkeä ja työtä tehdään samalla tavalla kuin sitä tehtäisiin itsellekin. – Olemme luotettava ja kilpailukykyinen kumppani, joka ei peräänny ongelmatilanteissakaan, Hyttinen lupaa.