Sisältyykö laatu määrään?

teppo_shMitä määrä ja laatu sitten oikeastaan ovat? Määrä on helppo juttu, se on mittayksiköinä mitattavissa oleva palvelun tai tuotteen ominaisuus. Laadun seikkaperäiseen määrittelyyn tarvitaan kirjakaupalla sanoja. Useimmiten se mielletään tuotteen kestävyyteen ja toimivuuteen tai prosessin ominaisuuksiin ja haluttavuuteen.

Keramiikkaopettaja jakoi oppilaansa kahteen ryhmään ja antoi molemmille ryhmille tehtävän. Ensimmäisen ryhmän tehtäväksi tuli suunnitella ja valmistaa yksi aivan täydellinen saviruukku. Mikäli ryhmä saisi tehtyä aivan täydellisen ruukun, saisi se siitä arvosanaksi täyden kympin. Toisen ryhmän tehtävänä oli tehdä määräajassa mahdollisimman paljon saviruukkuja. Mikäli he saisivat tehtyä 50 kg ruukkuja, olisi arvosana kymppi.

Laaturyhmä ponnisteli ja teki kaikkensa onnistuakseen suunnittelemaan ja toteuttamaan yhden täydellisen saviruukun; valitettavasti ryhmän taidot eivät siihen riittäneet. Määräryhmä teki suuren määrän ruukkuja. He oppivat jokaisesta virheestään ja sen vuoksi jokaisesta ruukusta tuli edellistään täydellisempi ja myös valmistustavat kehittyivät.

Sen lisäksi, että määräryhmä teki paljon saviruukkuja, he myöskin valmistivat täydellisen saviruukun loppuun hiotulla valmistustavalla. (David Bayles & Ted Orland: Art & Fear).

Tämä tarina pysäytti ajattelemaan, koska olin kuvitellut laadun olevan itseisarvo ja määrän taas osaamattomuuden peittelyä.
Kyseessä on ajatusmalli, jossa ajatellaan, että tietotaito ja osaaminen auttavat parhaan lopputuloksen saavuttamisessa ennemmin kuin ponnistelu ja sisu. Se, ettei näin välttämättä aina olekaan, vaatii ennakkoluulotonta ajattelua, mutta tuo tuloksia. Tilastollisesti kyse on siis siitä, että mitä enemmän yrität, sitä todennäköisemmin onnistut. Tutkijat kertovat meille, että voit onnistua yhden kerran tuhannesta yrityksestäsi saavuttaaksesi päämääräsi. Tämähän tarkoittaa käännettynä sitä, että pääset taatusti haluamaasi tulokseen yritettyäsi tuhat kertaa.

Thomas Alva Edison sanoi yrittäessään keksiä, miten hehkulamppu saatiin toimimaan: ”En epäonnistunut. Löysin 2000 keinoa, miten hehkulamppu ei syty. Tarvitsin vain yhden keinon saadakseni sen syttymään”

Ajatusmallin sisältö on siis määrä ja toistot, menestys on numeroissa.