MARICKEN_solid_house_300_CMYK

Sisustusräätälit työssään

Tutustu yritykseen www.maricken.fi

Sisustusalalla pitkään toimineessa yrityksessä tiedetään, että vaikka trendit ovatkin ohimeneviä, kestää huolella suunniteltu ja tyylikkäisiin materiaaleihin perustuva sisustus aikaa.

Maricken Oy palvelee asiakkaittaan monenlaisissa sisustukseen liittyvissä kysymyksissä ja tarjoaa tyylikkäitä ratkaisuja tilaan kuin tilaan. Yritys toimii tapettien, kankaiden ja muiden sisustustuotteiden maahantuojana ja valikoimaan kuuluukin monia eurooppalaisia huippumerkkejä. Myymälöiden lisäksi Marickenilla on käytössään myös oma ompelimo ja ammattitaitoiset sisustussuunnittelijat, joiden avustuksella toteutuvat vaativammatkin projektit. Vaikka toiminnan pääpaino olikin ensin vahvasti yksityiskotien puolella, on palvelutarjonta sittemmin laajentunut kattamaan myös julkisten tilojen tarpeita. – Olemme suunnitelleet sisustuksia mm. lääkäriasemille ja erilaisiin toimistoihin, kertoo yrittäjä Marjatta Tuomes. – Koska valikoimamme ovat niin suuret, voimme suhtautua avoimin mielin projektiin kuin projektiin, hän jatkaa.

Mieluummin tyylikästä kuin trendikästä

Messut ovat olennainen osa kaikkien sisustusalalla toimivien työnkuvaa, varsinkin Suomessa, jonne trendit rantautuvat muutoin melko hitaasti. Vain messuja kiertämällä saa selkeän kuvan siitä, mitä on menossa, mitä tulossa ja mitkä ovat sisustusmaailman tuoreimmat trendit, sillä jo vuodessa asiat ehtivät muuttua paljon. – Alan ammattilaisina meidän täytyy olla asiakkaitamme viisaampia, jotta tiedämme, mitä heille tarjota. Siihen messut ovat oiva keino, pohtii Tuomes. – Omat asiakkaamme liikkuvat kuitenkin harvoin trendien perässä, vaan haluavat kotiinsa mieluummin tyylikkäitä ja aikaa kestäviä ratkaisuja, hän huomauttaa.

Samasta syystä myöskään sisustusblogit tai –lehdet eivät juurikaan vaikuta Marickenin toimintaan. – Toki seuraamme kaikkea alaan liittyvää, mutta ammattilainen löytää ideansa kyllä muualtakin, Tuomes kertoo.

Maricken ei leimaudukaan pelkästään yhden tyylifilosofian edustajaksi, vaan vastaa asiakkaiden moninaisiin tarpeisiin. Avaimet käteen-periaatteella toimiva yritys aloittaa suunnittelun aina kuulemalla ensin asiakkaan toiveita ja ajatuksia, vasta sen jälkeen pohditaan, minkä tyylisiä tuotteita suunnitelman toteutukseen tarvitaan. – Työn luonteen vuoksi parempi ammattinimike kohdallamme olisikin ehkä sisustusräätäli, naurahtaa Tuomes.

Muuttuneet ajattelutavat

Jos muoti on ajan saatossa muuttunut paljon, niin ovat myös ajattelutavat. Ihmiset toteuttavat nyt yhä suurempia projekteja, mutta toisaalta hakevat koteihinsa myös entistä pysyvämpiä ratkaisuja. Muutos on helppo havaita jo pelkästään verhoissakin: – Siinä missä ennen vaihdettiin uutta jouluksi ja juhannukseksi, panostetaan nyt laatuun, ja samat verhot pysyvätkin ikkunassa helposti sesongista toiseen, kertoo Tuomes. Sesongit näkyvät alalla muutenkin koko ajan vähemmän, sillä erilaisia tunnelmia luodaan yhä pienemmillä keinoilla, kuten ajankohdan mukaan muuttuvilla kattauksilla.

Myös elämäntapojen muutos vaikuttaa sisustusratkaisuihin. Esimerkiksi eläkeläiset viettävät yhä enemmän aikaa matkustellen tai loma-asunnoillaan, ja silloin oman kodin tarpeitakin on syytä punnita uudelleen. Onko kaksi työhuonetta välttämättä enää tarpeen tai kannattaisiko oikeat kukat korvata helppohoitoisemmilla mutta yhtä näyttävillä tekokasveilla?

Panosta kokonaissuunnitelmaan

Olivatpa tarpeet tai toiveet mitä tahansa, korostuu sisustuksessakin silti aina huolellisen suunnittelun merkitys. Hätäisesti tehty voi mennä hieman hukkaan, mutta jos asunnon sisustusta toteuttaa ajatuksella laaditun kokonaissuunnitelman mukaan, on lopputulos varmasti onnistunut.

Sisustamiseen pätevät ylipäätään samat lainalaisuudet kuin rakentamiseenkin; päivässä on turha odottaa saavansa mitään valmiiksi. Sen vuoksi Marickenillakin varataan suunnitteluun aina reilusti aikaa, jotta ideat ehtivät kehittyä rauhassa ja asiakas kasvaa kiinni suunnitelmaan. – Kaikki lähtee liikkeelle haastattelusta, jonka jälkeen suunnitelmaa aletaan työstää. Usein valmista tulee kuitenkin vasta parin lisäkeskustelun jälkeen, kertoo Tuomes. Suunnitelman hiominen on pitkä mutta kannattava prosessi. – Kun asiassa on sydämellään mukana, ei lopputuloksessakaan ole yleensä moitittavaa, kiteyttää Tuomes lopuksi.