hartela_solid_house_300_CMYK

Sujuvampaa rakentamista

Yli 70 vuotta rakennusalalla toimineesta Hartela konsernista löytyy näkemystä ja kokemusta moneen lähtöön, eikä yrityksessä pelätä vanhojen ajatusmallien haastamistakaan.

Rakentamisen monialatoimija Hartela Oy:llä on meneillään useita mielenkiintoisia projekteja ympäri Lounais-Suomen. – TYKsin ja Raision Myllyn saneeraukset sekä laajennukset, Logomo, Piikkiön Raadelman alueen rakentaminen…, luettelee Turun aluejohtaja Mikko Kilpi tällä hetkellä käynnissä olevia urakoita. Myös Turussa kaavoitetaan vinhaa vauhtia Herttuankulman aluetta, jossa Hartelan olisi tarkoitus aloittaa rakennustyöt kesällä 2016.

Uusia ajatusmalleja

Herttuankulma tulee olemaan looginen Turun keskustan laajenemissuunta, joka tarjoaa valmistuttuaan kaupunkilaisille sekä kohtuuhintaisia asuntoja että kaupallisia toimitiloja kauniissa merimaisemissa. Vesistön ohella alueelle haetaan myös puistomaisuutta, minkä vuoksi Hartela on pitänyt tärkeänä ottaa ympäristösuunnittelija mukaan kaavoitusvaiheesta lähtien.

Myös alueelle rakentuvien asuntojen suunnittelu sujuu perinteistä poikkeavilla tavoilla. Valmiiden suunnitelmien ja ennakkomarkkinoinnin sijaan Hartela käynnistää kohteen osalta johdattelevan kyselyn saadakseen impulssin siitä, mitä markkinoilla todella halutaan. – Nettikyselyn kautta ihmisille tarjotaan 2–4 erilaista asuntoluonnosta hintahaarukoineen. Lopullinen asuntojakauma ja -pohjat syntyvät siis vasta kyselystä saatujen tulosten perusteella, Kilpi kertoo.

Hartela onkin jo pitkään pyrkinyt tuomaan uusia ajattelutapoja asuntosuunnitteluun ja rakentamiseen. Konsernin sisällä on mm. koottu hyväksi havaituista asuntopohjista laaja vakioitu kirjasto, jonka avulla kerrostalojen suunnitelmat syntyvät nopeasti ja helposti.

Toteutuuko demokratia kaavoituksessa?

Herttuankulman kaavoitusprosessi on Hartelan mukaan sujunut erittäin mallikkaasti, mutta aina näin ei välttämättä ole: – Valmisteilla oleva kaava käy läpi lukuisia lautakuntia, valtuustoja ja asiantuntijoita, mutta lopulta vain yksittäisenkin ihmisen valitus voi jarruttaa hanketta jopa vuosia. Voidaanko silloin todella puhua demokratiasta? Kilpi kysyy. – Säännöt ja määräykset ovat toki tarpeellisia, mutta jos ne menevät liian tarkoiksi, aiheutamme vain itse itsellemme turhia ongelmia, hän jatkaa. Hartelan Turun aluejohtaja toivookin, että kaavoitusta koskeviin valitusoikeuksiin saataisiin tulevaisuudessa nykyistä enemmän tolkkua.