Kustannustehokas hybridimenetelmä on turvallinen ja kestävä ratkaisu taloyhtiöiden putkiongelmiin. Sukitettu putki kestää vähintään 50 vuotta.

Sukitus säästää aikaa, vaivaa ja rahaa

Kustannustehokas hybridimenetelmä on turvallinen ja kestävä ratkaisu taloyhtiöiden putkiongelmiin. Sukitettu putki kestää vähintään 50 vuotta.

– Perinteisellä tavalla tehty remontti on lopputulokseltaan taattu ja hyvä, mutta koska vanhat putket poistetaan uusien tieltä, kaikki on revittävä auki. Asukkaat joutuvat väistymään remontin ajaksi ja kustannusrasite on suuri; Putkiremonttibarometri- tutkimuksen mukaan pääkaupunkiseudulla noin 940 euroa per neliömetri, sähkötöineen kaikkineen yli tuhat euroa, kertoo toimitusjohtaja Tapio Falck Insinööritoimisto Buildnet Oy:stä.

Perinteisen vaihtoehdon rinnalle tuli uusi kymmenisen vuotta sitten. Vanhoja putkia ei kaiveta rakenteista, vaan viemäriputket voidaan sukittaa, joka tarkoittaa sitä, että vanhan putken sisään puhalletaan paineilmalla epoksilla imeytetty huopasukka. Se kovetetaan lämmön tai kuuman höyryn avulla, jolloin se muodostaa vanhan putken sisään kokonaan uuden putken.

– Sukka vastaa kaikilta ominaisuuksiltaan uutta putkea. Seuraavana päivänä vanha putki sukan ympärillä menettää merkityksensä ja voi vaikka murentua pois. Sukka kantaa itse itsensä, ja on uutta viemäriputkeakin jäykempi rakenteeltaan. Lukuisten testien perusteella sen käyttöikä on vähintään 50 vuotta, Falck muistuttaa.

Asuntoa voidaan käyttää remontin aikana ja asumishaittakin kestää vain viikosta kahteen. Kustannus neliötä kohti on vain 75-125 euroa.

Insinööritoimisto Buildnet elää vahvaa kasvun aikaa

Insinööritoimisto Buildnet on läpivienyt viimeisen kolmen vuoden aikana lähes 70 hybridimenetelmällä toteutettua remonttia Uudellamaalla. Jutun kirjoitushetkellä yrityksellä on meneillään Suomen suurin sukitustyömaa Helsingin Vuosaaressa. Projekti alkoi viime vuoden lopulla ja se käsittää 12 kerrostaloa, joissa on 512 asuntoa. Työmaa valmistuu vuoden loppuun mennessä.

Insinööritoimisto Buildnet laatii suunnitelmia, johtaa projekteja ja tekee myös valvontaa. Tällä hetkellä töissä on 10 asiantuntijaa, mutta Falck kertoo määrän kasvavan.

– Haemme voimakasta kasvua, joka olisi jatkumoa viime aikojen kehitykselle. Kun me kilpailutamme urakoitsijoita, tarkastelemme myös yritysten talouden mittareita. Tilaajat katsovat samalla tavalla meitä rakennuttajakonsulttiyrityksiä. Siksi on tärkeää, että kykenemme osoittamaan hyviä liiketoimintalukuja; ne kertovat osaamisestamme ja siitä, että hinnoittelumme on oikealla tasolla, ja että teemme hyvää työtä. Tämä osoittaa myös, että olemme luotettava kumppani, Tapio Falck kiteyttää.

Falck on huomannut, että isot suunnittelutoimistot  ja urakoitsijat pyrkivät ohjailemaan markkinoita perinteisten remonttien suuntaan, vaikka hybridimenetelmä on kustannustehokkaampi.

– Asiakkaiden kannalta se on huono asia, sillä suuret remonttilainat rasittavat etenkin eläkeläisen ja lapsiperheen taloutta kohtuuttomasti. Ihmisillä ei ole aina varallisuutta kalliisiin remontteihin ja siinä hybridimenetelmä tulee avuksi.