Formesa valmistaa mm. Secto Designin tämän talven uutuutta, Teelo-valaisinta.

Suomalaisen laadun puolestapuhujat

www.formesa.fi

 

Suomalaiselle designille on jo pidemmän aikaa ollut kysyntää niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Muotopuristuksen edelläkävijä Formesa tukee osaamisellaan suomalaisen muotoilun menestystä maailmalla.

Formesa Oy on suomalainen toisen sukupolven perheyritys, joka on valmistanut erilaisia muotopuristekomponentteja eli vaneritaivutteita jo yli kolmen vuosikymmenen ajan. Yrityksen toinen omistaja Rami Aaltonen kertoo Formesan tarjoavan kotimaista koneistusosaamista hyödyntäen cnc-tekniikkaa ja 3D-ohjelmointia. Formesan tuotteet vaihtelevat muotopuristeaihioista pintakäsiteltyihin ja viimeisteltyihin muotopuristekomponentteihin. Viime aikoina komponenteista on myös alettu kasata yhä suurempia kokonaisuuksia.

– Pystymme tekemään käytössämme olevilla koneilla vaikeitakin muotoja ja tuotteita sekä massiivipuun työstöä. Ratkaisumme soveltuvat niin kalusteiden valmistukseen kuin tuotekehittelyyn, Aaltonen toteaa.

Suomen eturivin design-kaluste- ja valaisinvalmistajat ovat läpi yhtiön historian olleet yrityksen merkittävimpiä työllistäjiä ja ovat sitä edelleen. Lisäksi yritys palvelee monipuolisesti suunnittelijoita ja tarvittaessa myös esimerkiksi laivojen hyttikomponenttien valmistajia tuotteiden valmistusmahdollisuuksien puitteissa, ottaen kuitenkin huomioon tuotannon teollisen kannattavuuden. Formesan osaaminen tarjoaa mahdollisuuden lähes rajattomaan tuotteiden kehittelyyn, mutta mikäli valmistus tulee liian kalliiksi, ei tuotetta välttämättä sellaisenaan kannata ottaa tuotantoon.

– Valmistamme paljon esimerkiksi tuolien osia: istuimia, selkänojia sekä erilaisia verhoilulevyjä. Muottimme tehdään aina asiakkaan toiveiden ja designin mukaisesti, ja muotit säilyvät asiakkaan omaisuutena. Avokonttoreihin tuleviin äänieristettyihin puhelinkoppeihin teemme puristekomponentteja, jotka ovat työllistäneet meitä viime vuosina ja tällä hetkellä, ja toivon mukaan työllistävät myös jatkossa merkittävästi. Erilaiset valaisinkomponentit ovat myös kasvattaneet osuuttaan huomattavasti liikevaihdostamme viime aikoina, ja näin ollen tänä päivänä ohittaneetkin jo mm. tuolien osat, Aaltonen selventää.

Kotimaisuudesta kilpailuetua

Formesa toimii ilman omaa myyntiorganisaatiota, joten erilaisten verkostojen hyödyntämisellä on suuri merkitys liiketoiminnassa. Yritys tekee myös tiivistä yhteistyötä suunnittelijoiden kanssa ja keskustelee siitä, mikä on teollisesti järkevällä tavalla toteutettavissa. Vastaavia muotopuristusta tekeviä yrityksiä ei Suomessa ole montaa, ja Aaltonen mainitseekin Formesan kovimpien kilpailijoiden tulevan Baltian maista ja Puolasta.

– Liiketoiminnan menestymisen kannalta meidän tulee jatkuvasti pitää huolta oman toimintamme tehokkuudesta, koska työn kustannus on Suomessa selvästi kilpailijamaitamme korkeampi. Läpimenoaikamme on oltava lyhyt ja työn tekemisen on oltava tehokasta. Vaikka joidenkin viilujen osalta haasteena on ollut pitkä toimitusaika, Formesa on halunnut pitää tuotantonsa täysin kotimaisena, ja onkin ollut erittäin tyytyväinen materiaalintoimittajaansa. Yritys on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa luotettavana toimijana, jonka toimitusajat pitävät ja jonka laatu on korkealla tasolla.

­– Lähitulevaisuus näyttää positiiviselta, sillä olemme saaneet uusia merkittäviä asiakkaita. Emme kuitenkaan hae suurta kasvua, vaan pyrimme ensisijaisesti kehittämään nykyistä toimintaamme. Samalla kannustamme ihmisiä arvostamaan suomalaista tekemistä ja työtä, sillä se on laadukasta, Aaltonen kiteyttää.