jannekataja

”Suomalaiset pelkäävät kyllästymistä!”

Koko kansalle tuttu Janne Kataja on huippuluokan viihde-esiintyjä, joka ilahduttaa meitä juontajana, koomikkona ja taikurina. Hän on omien sanojensa mukaan esteetikko, joka ei osaa piirtää ja hyvän rytmitajun omaava mies vailla laulutaitoja. Luomisvimman riivaamana hän on nykyään myös juontaja, joka sisustaa.

Kaikki tietävät kuka on Janne Kataja, mutta kuka on Janne Kataja?

Julkisuudessa minut tunnetaan erinäisistä viihdyttäjän rooleistani. Siviilissä Janne Kataja on utelias, tiedonhaluinen ja hassu perheenisä Riihimäeltä, joka on aina kiinnostunut uusista asioista. Uteliaisuus on ehdottomasti tyypillisin luonteenpiirteeni. Kun innostun jostain asiasta, tunnen valtavaa tiedonjanoa ja yritän ottaa asioista selvää niin paljon kuin maallikon on mahdollista.

Olet ollut monessa mukana, mutta missä kaikessa?

Olen ollut vahvasti mukana teatterimaailmassa. Olen itse asiassa jo lapsena tutustunut alaan toimimalla teatteriavustajana ja myöhemmin opiskelin taideakatemiassa. Eräässä vaiheessa toimin myös markkinointipäällikkönä teatterissa. Ammatikseni olen toiminut juontajana, koomikkona ja taikurina sadoissa yritystilaisuuksissa.
Olet myös yrittäjä.
Kyllä, perustimme aikoinaan Aku Hirviniemen kanssa Hihhihhii Oy:n, joka ensin toimi ohjelmatoimistona ja myöhemmin muuttui tapahtumatoimistoksi, joka järjesti erinäisiä yritystapahtumia. Sen mukaan, kun uramme ovat kehittyneet, myös yrityksen toimiala on vaihtunut. Nykyään Hihhihhii Oy toimii palkkapalveluna minkä tahansa alan ammattilaisille, jotka eivät halua perustaa omaa yritystä. Toimimme siis heidän työllistäjinä ja hoidamme näin palkanmaksut ja muut lakisääteiset asiat.

Pitääkö paikkaansa, että olet lähtenyt mukaan sisustusalalle?

Päätoimisesti olen edelleen juontaja ja koomikko, mutta luon mielelläni saneerausten yhteydessä miljöitä. En kutsuisi sitä työksi, se on enemmänkin harrastus, mutta tosiaan palvelu niille, ketkä haluavat että Janne Kataja suunnittelee heidän remonttinsa. Homma alkoi omasta tarpeesta ja sitä myöten on tullut kysyntää. Olen ollut mukana tekemässä muun muassa keittiötä, kylpyhuonetta, ravintolaa ja vinttiä.
Harrastin aikoinaan lavastamista teatterissa ja siitä olen saanut intohimoni remontteihin. Luova työ on kiinnostanut minua lapsesta asti ja teatterilavastusten parissa oli upeaa rakentaa maisemia ja vaikuttavia kokonaisuuksia. Olen esteetikko ja rakastan kauniita ja vaikuttavia interiöörejä, esineitä ja tiloja. En ole ikinä osannut piirtää enkä ilmaista luovuuttani paperilla, joten totesin, että voin sen sijaan luoda taideteokseni tilaan. Visioin ja teen pintoja, loput taideteoksestani hoitavat rakennusalan ammattilaiset.

Mikä on sisustamisessa tärkeää ottaa huomioon?

On tärkeää kuunnella asiakasta. Omissa projekteissani huomioin rakennuksen ja tilan aikakautta sekä tyyliä, jotta rakennukselle ominainen tyyli myös näkyy sisustuksessa. Nämä tilalle tyypilliset elementit yhdistetään sitten suunnittelijan omaan makuun, joka lähtee asiakkaan tarpeesta. Koen samalla tärkeäksi jättää ripauksen Jannea suunnittelemaani kohteeseen, usein se tarkoittaa jonkin muodon tai värin tuomista tilaan.
Yhdistin esimerkiksi pienessä suihkutilassa kylpyhuoneen ja saunan yhdeksi tilaksi poistamalla väliseinän. Tilat ikään kuin liukuvat toisiinsa mutta edustavat silti kahta erilaista interiööriä. Tällaisia ratkaisuja näkee harvemmin. Pidän erittäin paljon värien ja muotojen kanssa leikkimisestä. Tällä hetkellä haaveilen mandariininvärisen span tekemisestä. Minulla on jo selvä visio siitä, odotan vain tilaajaa. Haluaisin yhdistää mandariinin pohjan valkoisiin kalusteisiin oikein raikkaan lopputuloksen saamiseksi.

”Kyllästymisen pelko aiheuttaa hieman tylsänpuoleisia sisustusratkaisuja.”

Mitä muuttaisit suomalaisten sisustuskulttuurissa?

Tähän sanon yhden asian: Kokeilkaa rohkeammin värejä ja kuvioita. Suomalaiset pelkäävät kyllästymistä, eivätkä siksi myöskään uskalla sisustaa väreillä tai isoilla kuvioilla. Ei kyllästymisessä ole mitään vikaa, jos tapettiin kyllästyy viiden vuoden jälkeen, sen voi vaihtaa toiseen. Näin itse tila pysyy kunnossa, kun sitä aika ajoin uudistaa. Kyllästymisen pelko aiheuttaa kuitenkin hieman tylsänpuoleisia sisustusratkaisuja. Ihmiset ovat varovaisia ja yrittävät piristää yleisilmettä värikkäillä tyynyillä tai verhoilla. Itse koen, että tekstiileillä luodaan pelkkä kausi eikä niillä tehdä sitä tilaa.

Huom!in välittäjät halusivat tiedustella Jannelta.

Kerro kokemuksiasi kiinteistönvälittäjistä.

Minulla on pelkkiä hyviä kokemuksia kiinteistönvälittäjistä. Olen ollut monen kanssa tekemisissä ja pidän siitä, että he välittäjinä toimivat rohkeasti ja ottavat yhteyttä, kun kokevat löytäneensä jotain minun makuuni. Pidän erityisesti siitä, kun välittäjä uskaltaa näyttää persoonaansa. Se on hyvä tapa jäädä asiakkaan mieleen.

Voisitko nähdä itsesi kiinteistönvälittäjänä?

Arvostan ammattia ja tiedän, että se vaatii paljon ammattitaitoa. Tykkään itse myydä ja olen ehdottomasti kauppamies. Kuten aiemmin sanoin, uskon, että ammatissa tarvitaan persoonaa enkä koe, että kaikki pärjäisivät työssä. Suosittelen toki mielelläni kohteita tutuilleni, mutta enemmän ystävänä, joka on innostunut ideasta. Jos opiskelisin alaa, voisin luultavasti toimia kiinteistönvälittäjänä, mutta se vaatii tosiaan ammattitaitoa.

Haluaisitko lähettää terveisiä lukijoillemme?

Ihmiset, ostakaa rohkeasti asuntoja. Nyt ovat ostajan markkinat, joten ei kannata pelätä. Näin saamme rahan lähtemään liikkeelle ja kun raha vaihtaa omistajaa, taantuma poistuu. Siinä teette monta palvelusta. Ihmiset valittavat, että eivät saa lainaa pankista. Tähän toteaisin: Oletko kysynyt? Vinkkini on: Kun löydät itsellesi oikean kohteen, anna mennä! Sen minkä voit tehdä tänään, tee se.
Käykää myös Facebookissa tutustumassa Ophelia-lehmään!