Forssassa majapaikkaansa pitävä Suomen suurin lasi- ja umpipalo-ovien valmistaja sekä toimittaja tarjoaa tuotteitaan rakennus- ja tukkuliikkeille kautta maan.

Suomen johtava teräspalo-ovien valmistaja

www.forssanmetallityot.fiFORSSAN_METALLITYOT_160

 

Kun Forssan Metallityöt Oy:n tehtaalle eräänä 70-luvun lopun arkipäivänä saapui konsultti, joka julisti yrityksen pelastukseksi teräsveneiden valmistuksen aloittamisen, päätettiin yhdessä ryhtyä tuumasta toimeen. Testiveneen valmistuttua yritysjohto kuitenkin tuli pikaisesti toisiin ajatuksiin. Jos kukaan työporukasta ei osaa varsinaisesti edes soutaa, niin olisiko sittenkin parempi ajatus keskittyä vaikkapa palo-oviin? Käynnistyi Suomen johtavan teräspalo-ovien valmistajan kasvutarina.

– Me olemme kyllä tehneet ihan kaikkea lipputangoista alkaen, naurahtaa Forssan Metallityöt Oy:n toimitusjohtaja Vesa Lundström.

Yhtiön juuret juontavat 60-luvulle, jolloin yritys toimi Rakennusliike Lindholm & Johanssonin teräspajana. Vuonna -87 Vesan isä Markku Lundström, osti silloisen yhtiökumppaninsa kanssa yrityksen osakkeet, ja jatkoi hankkimalla koko osakekannan omistukseensa 2004.

Nykyisin Vesa johtaa yhtiötä ja hänen siskonsa Ulla vastaa HR- ja laskutuspuolesta Markun toimiessa hallituksen puheenjohtajana.

Forssassa majapaikkaansa pitävä Suomen suurin lasi- ja umpipalo-ovien valmistaja sekä toimittaja  tarjoaa tuotteitaan rakennus- ja tukkuliikkeille  kautta maan. Pienrakentajia yhtiö palvelee Keskon, Starkin ja Hartmanin jälleenmyyjäverkoston kautta. Tyytyväisiä asiakkaita löytyy oman viennin ja suurten suomalaisten toimijoiden kautta myös ulkomaita myöten.

Tilauskanta tehtaalla vaihtelee vuodenajasta riippuen pääsääntöisesti yhdestä kuuteen viikkoon. Rakennusprojekteissa tilauksia voi tulla vuodenkin päähän, mutta yhtiön on mahdollista toimittaa ovia jopa päivän varoitusajalla.

– Yritämme olla erittäin joustavia, se on meidän valttikortti. Lyhyen toimitusajan ja tilauskannan salaisuus perustuu pitkälti siihen, että keskitymme pääsääntöisesti tuotantoon, emme asennukseen.

Kiristyvät normit luovat paremmat standardit

EU-aikakaudella palo-ovien turvanormit ovat kiristyneet. Ne ovat monipuolisemmat ja yksityiskohtaisemmat kuin vanhat kansalliset normit. Lisäksi normit kehittyvät koko ajan, joten tuotekehityksessä pitää olla valpas ja askeleen edellä. Muuttuvien määräysten johdosta Forssan Metallityöt testaakin tuotevalikoimaansa ahkerasti sertifioiduissa laboratorioissa.

Palo-ovien kestoluokat vaihtelevat 15-120 minuutin välillä, mutta Lundströmin mielestä kaikesta tuotetestauksista ja teknisistä hienouksista huolimatta parhaimpienkaan ovien ominaisuudet eivät auta, ellei yksi asia ole kunnossa.

– Teräspalo-ovi suojaa omaisuutta ja ihmishenkiä, kunhan se on suljettu, hän muistuttaa.

Tulevaisuuden­näkymiä

Lundström listaa Forssan Metallitöiden valttikorteiksi hyvät työntekijät ja laadukkaat tuotteet. Vaikka kilpailu ja eläköityminen ovatkin asettaneet haasteita, ei tulevaisuus näytä hassummalta.  Yhtiön tontilla menossa oleva hallilaajennus kasvattaa kapasiteettia, ja myöhemmin on tarkoitus aloittaa uuden jauhemaalaamon rakentaminen. Vaikka metallialalle ei ole viimeaikoina ollut tunkua, on uudessa sukupolvessa selkeästi merkkejä kiinnostuksesta.

– Teemme yhteistyötä esimerkiksi ammatti-instituutin ja aikuiskoulutuskeskuksen kanssa, jotta metallialan kiinnostavuus saadaan nousuun.

Lundström näkee tärkeänä, että yli 50 vuotta alalla toiminut yhtiö on aina pystynyt kasvattamaan tiloja ja investoimaan koneisiin ja laitteisiin.

– Kehitämme koko ajan tuotteita ja henkilöstömme hyvinvointia. Vain investoimalla olemme voineet tarjota henkilökunnalle mielekästä työtä ja vastata asiakkaan tarpeisiinhän toteaa.