Telakkaranta,-Skanska_solid_house_magazine_300_CMYK

Taantumaa ei ole pysäyttänyt Skanskan rattaita

Vaikka kaikkialla kuulee puhuttavan uudisrakentamisen taantumasta, urakoi Suomen suurimpiin kuuluva rakennusliike edelleen pääsääntöisesti uusien asuintalojen parissa. 

Lähes jokaiselle tuttu Skanska on maailmanlaajuinen, Tukholman pörssissäkin noteerattu yritys, joka toimii Skandinavian ohella Pohjois-Amerikassa, Iso-Britanniassa ja Keski-Euroopassa. Suomen osuus kaikista maailmalla työskentelevistä noin 60 000 skanskalaisesta on vajaa 10 % ja liikevaihdollisesti yritys on maamme kolmanneksi suurin rakennusliike. Asiakkaat tuntevat Skanska Talonrakennus Oy:n luotettavana ja osaavana rakennusliikkeenä, jonka toiminnassa näkyvät vahvasti myös turvallisuuteen ja eettisyyteen liittyvä arvot.

Skanskan Varsinais-Suomen yksikkö työllistää yhteensä noin 100 omaa työntekijää ja suuren joukon alihankkijoita. Turkua pääpaikkanaan pitävä yksikkö on pieni verrattuna esimerkiksi pääkaupunkiseutuun, mutta sen ansiosta myös työtehtävät vaihtelevat asuinrakentamisesta aina kirkkoihin ja uimahalleihin. – Monipuoliset ja vaihtelevat hankkeet pitävät mielenkiintoamme yllä ja takaavat henkilöstön laajan ammatillisen osaamisen, pohtii tulosyksikön johtaja Olli-Pekka Otava.

Turun Telakkaranta

Yksi merkittävimmistä Skanskan tämänhetkisistä kohteista on Turun Telakkaranta, jonka rakentaminen alkoi vuonna 2010 As Oy Turun Paraatirannasta. Sittemmin Skanska on rakentanut alueelle kaksi asunto-osakeyhtiötä lisää, toisen omana kohteenaan ja toisen Satolle. Tällä hetkellä käynnissä on neljäs kohde, As Oy Telakanportti, jonka asunnoista jo yli 60 % on löytänyt tulevan ostajansa.

Telakkaranta sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä keskustaa, ja sinne rakentuvat asunnot ovat hyvin varusteltuja mm. talotekniikan osalta. – Telakkarannasta puhuttaessa tyypillisin asunnonostaja onkin eläkkeelle siirtyvä iäkkäämpi pariskunta, joka haluaa vaihtaa omakotitalosta helpompaan asumismuotoon palveluiden äärelle, kertoo Otava.

Pääkriteereinä laatu ja turvallisuus

Kuten Telakkarantakin osittaa, on Skanskan viimeaikainen toiminta taantumasta huolimatta perustunut vahvasti asuinrakentamiseen. Omassa tuotannossaan Skanska haluaa panostaa erityisesti laatuun, sillä heidän mielestään rakennusala on saanut kärsiä jo aivan tarpeeksi siihen liittyvistä ongelmista. Toinen skanskalaisille tärkeä arvo on työturvallisuus, ja viime vuosina muutokset välinepuolella ja ajattelutavoissa ovatkin tuottaneet toivottua tulosta. – Kolmen viime vuoden aikana Turun yksikössä on tapahtunut vain yksi yli päivän mittaisen poissaolon vaatinut tapaturma, Otava kertoo. – Toki sekin on yksi liikaa, mutta mielestäni olemme silti saaneet aikaan merkittävän muutoksen.

Omat haasteensa rakentamiseen tuo usein hitaasti etenevät kaavoitusprosessit ja sopivien tonttien löytäminen. Siitä huolimatta Skanskassa halutaan uskoa tulevaisuuteen, koska vain sillä tavoin asuntomarkkinat saadaan pysymään vireinä.