Talo on kokonaisuus

www.mannonenoy.fi

 

Joskus pienestä pintaremontista voi olla suuri apu, mutta rakennuksen perimmäisiä ongelmia se ei ratkaise. Rakennus on moniosainen kokonaisuus, jonka remontoinnissa tulee edetä rakenteiden kunto edellä.

Vaikka ihmiset tänä päivänä ovat tietoisia ilma- ja kosteusongelmista, saattaa moni kokea nämä asiat vieraiksi kun kyse on omasta kodista. Pelkkä pintaremontti ei poista rakennuksen perimmäisiä ongelmia, ja rakenteiden kunnon arvioiminen itse voi olla tavalliselle pientaloasujalle haastavaa. Moni rakennusalan ammattilainen tekee ilmaisia kuntoarvioita, jotka eivät velvoita asiakasta vielä mihinkään. – Ongelmista ollaan tietoisia, mutta toteutus omassa kodissa jää puolitiehen, koska ei oikein ymmärretä. Talo pitäisi ottaa kokonaisuutena hallintaan, eli myös rakenteiden sisälle pitäisi tehdä remonttia. On paljon vanhoja taloja, joista puuttuvat salaojat, ja kellarillisia rakennuksia, joissa ei ole vedenpaine-eristysseiniä. On kattovikoja ja virheellisiä rakennustapoja, luettelee yrittäjä Harri Mannonen H & J Mannonen Oy:stä.

Asiaa toimivasta ilmanvaihdosta

Ilmanvaihdolla on asumisterveyden kannalta tärkeä rooli. Erityistä huomiota Mannosen mukaan tulee kiinnittää tuloilman saantiin: – Ilmanvaihto muuallakin kuin kosteissa tiloissa on oltava hyvä. Vähintään makuuhuoneissa, olohuoneessa ja keittiötilassa on oltava jonkinlainen tuloilma, hän kertoo. Iäkkäisiin rakennuksiin ei saa välttämättä asennettua ilmanvaihtolaitteistoa, mutta esimerkiksi ikkunavaihdon yhteydessä raitisilmaventtiilillä tuloilman saantia saadaan parannettua. – Hirsitalonkin hengittävyys voi jäädä pois remontin yhteydessä, jos seiniin laitetaan esim. muovitapetit, Mannonen muistuttaa. Myös passiivitalon ilmanvaihtoa on huollettava säännöllisesti vaihtamalla suodattimet ja puhdistamalla ilmanvaihtokanavat.

Mallia taloyhtiöiltä

Taloyhtiöpuolella tilanne on jonkin verran parempi, sillä kiinteistöjen kunnosta huolehtivat ammatti-isännöitsijät. Lisäksi taloyhtiöissä suoritetaan lakisääteisesti korjaustarvesuunnitelmat viideksi vuodeksi eteenpäin. Kun korjaustarpeet on selvitetty ja aikataulutettu, taloutta pystytään hallitsemaan paremmin ja asunnon ostajat saavat arvokasta tietoa niin menneistä kuin tulevista remonteista. Mannonen suosittelee lämpimästi korjaustarvesuunnitelman tekemistä myös pientaloasujille: – Peruskorjausremontit eivät ole välttämättä näkyviä ja mukavia asioita, mutta ne ovat terveyden ja kiinteistön arvon kannalta erittäin tärkeitä.

Rakennusalan tietämyksestä on hyötyä

Rakennuksen kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen vaaditaan sekä tietoa rakennusfysiikasta että kokemusta ja aitoa kiinnostusta rakennusalaan. Korjausrakentamiseen keskittyvän H & J Mannonen Oy:n toiminnan lähtökohtia ovat perusteellinen rakenteiden huomioiminen ja asumisviihtyvyyden parantaminen. Laadukas ja hyvin tehty työ on poikinut yritykselle uusia asiakkaita, ja tänä vuonna kysyntä on kasvanut aina vuoden edetessä: – Yleisiä piristymisen merkkejä on havaittavissa. Kannattaa olla hyvissä ajoin liikenteessä, sillä tällä hetkellä korot ovat järkeviä ja kun rakentaminen kiihtyy, hyvät tekijät voivat olla jo varattuja, Mannonen muistuttaa.