HRsuunnittelu_solid_house

Talon rakentamisessa maltti on valttia

Oman kodin rakentaminen on pitkä prosessi, joka tulisi tehdä ilman kiirettä. Liedossa ja sen lähiympäristössä toimiva HR-Suunnittelu Oy on toiminut rakennusalalla jo 25 vuotta ja tietää mitä unelmien kodin rakentamiseen vaaditaan. – Kaiken perusta on rakentamiseen ja suunnitteluun varattava aika, tietää niin suunnittelupöydän ääressä kuin työmaallakin hääräävä yrittäjä Rauno Rusi.

Kun kyse on oman kodin rakentamisesta, ei koskaan voi olla liikkeellä liian ajoissa. Rusiin otetaan usein yhteyttä jo tonttia valitessa. Hän lähteekin mielellään mukaan arvioimaan tontteja ja tekemään alustavaa suunnittelutyötä paikan päälle. – On tärkeää, että talo suunnitellaan tontin mukaan eikä päinvastoin. Yksilöllinen suunnittelu voi myös tulla edullisemmaksi kuin tontin muokkaaminen tyyppitaloa varten, Rusi kertoo. HR-Suunnittelu tarjoaa rakennuttajille pääasiassa avaimet käteen -palvelua, mutta Rusi on mukana myös omatoimisissa rakennusprojekteissa valvojan roolissa. – Moni palkkaa halvimman urakoitsijan ja se näkyy työn jäljessä. On tärkeää ottaa selvää urakoitsijan taustoista, Rusi sanoo.

Monesti projektin loppuvaiheilla houkutus muuttaa omaan kotiin on jo suuri. Rusi neuvoo malttamaan kuitenkin mielensä, sillä rakenteiden kuivumiseen on jätettävä tarpeeksi aikaa. – Esimerkiksi betoni kutistuu ja voi halkeilla kuivuessaan. Tästä syystä rakentamiseen on varattava aikaa vähintään vuosi. Tämä palvelee myös rakennuttajaa, sillä usein valmiin talon näkeminen synnyttää vielä uusia sisustusideoita. Julkisivuthan voi sisään muuttaessa jättää vielä vaiheeseen, Rusi muistuttaa.