Hirvensalon-Talonrakennus-Oy_solid_house_magazine_300_CMYK

Tarinoista syntyvät talot

Osa pelkää erilaisuutta, osa taas löytää siitä vahvuutensa ja valttinsa. Turkulainen rakennusalan yritys valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon – hyvin tuloksin.

Noin viisi vuotta sitten Arttu Virtanen havahtui siihen, ettei asuntomarkkinoilta löytynyt juurikaan häntä miellyttäviä taloja. Havainnosta syntyi rivitalo omia tarpeita silmällä pitäen, mutta myös Hirvensalon Talonrakennus Oy, jota Virtanen pyörittää nyt yhdessä yhtiökumppaninsa Riku Heikkalan kanssa. – Tavoitteemme on rakentaa valtavirrasta poikkeavia asuntoja, jotka tarjoavat asukkailleen kilpailukykyiseen hintaan jotain hieman enemmän, kuvailee Virtanen yrityksen filosofiaa. Tällä hetkellä kaksikon rakentamia suoralinjaisia ja skandinaavisen moderneja taloja löytyy Turusta ja Hirvensalosta jo useampia.

Harkittuja liikkeittä

Jokainen yrityksen rakentama kohde on tarkoin harkittu kokonaisuus. Sijainnin ohella Hirvensalon Talonrakennuksessa pohditaan huolella mm. sitä, kenelle talo rakennetaan, millaisia tarpeita kyseisellä kohderyhmällä on ja miten niitä voidaan tukea arkkitehtuurin avulla. – Rakentamisessa kaikki kulkee käsi kädessä. Talon täytyy sopia sekä ympäristöönsä että asukkaisiinsa, pohdiskelee Virtanen. Yrityksen ideologiaan kuuluu myös ajatus jatkuvasta kehittymisestä. Asiakkaita kuunnellaan ja heidän toiveensa otetaan huomioon uusia kohteita suunniteltaessa, joten kahta samanlaista asuntoa tuskin löytyy.

Myös suunnittelun lähtökohtana olevat tarinat tekevät jokaisesta valmiista kohteesta yksilöllisiä kokonaisuuksiaan. Esimerkiksi Virtanen nostaa Turun Arolan metsäisessä ympäristössä sijaitsevan asunto-osakeyhtiö Black Swanin, jonka nimikin viittaa sen olevan jotain yllättävää, tavanomaisesta poikkeavaa.
–Otimme pienen riskin rakentaessamme kenties Suomen ensimmäiset mustat, funkkistyyppiset rivitalot, mutta lopputulos on saanut paljon kehuja. Sittemmin Black Swanin rinnalle on noussut Black Eagle-niminen yhtiö ja nyt rakenteilla on niiden vastinpari White Swan. Muut yrityksen rakentamat kohteet tunnetaan nimillä Domino I – IV ja Quutio.

Erilaisuus kiinnostaa

Kun Hirvensalon Talonrakennus aloitti toimintaansa, oli ideoiden pohjaksi turha etsiä mitään vastaavaa. Virtanen ja Heikkala ovatkin joutuneet turvautumaan pitkälti mielikuvitukseensa ja luomaan oman tyylinsä vailla esikuvia. Apuna ovat olleet taitavat arkkitehdit (muun muassa Pekka Mäki ja Vesa Arosuo), joiden avulla kaksikon ideat ovat siirtyneet paperille. – Rakennuksemme jakavat mielipiteitä, mutta tärkeintä onkin niiden synnyttämä keskustelu, Virtanen miettii. – Haluamme osoittaa, että rakentamisen tasoa on mahdollista nostaa ja että ihmisillä on vaihtoehtoja.

Kovan työn ja nöyrän asenteen ansiosta yritys on alkanut saada nimeä ja löytää jalansijaa markkinoilta. Viime aikoina heidän omaleimainen tyylinsä on saanut seuraajia, mikä myös osaltaan osoittaa, että erilaiselle rakentamiselle löytyy ehdottomasti tilausta.