Tarkista asunnon kunto huolella ennen ostoa

suomen_rakennusasiantuntijat_300_CMYKTutustu yritykseen www.suoraa.fi

Ostaessasi asuntoa on tärkeää, että tiedät mitä olet hankkimassa. Ismo Patrikainen on toiminut kuntokartoitusten parissa 29 vuotta ja valitettavan usein myös asiantuntijana asuntokauppaan liittyvissä riita-asioissa. – Kuntokartoitus palvelee niin ostajaa kuin myyjää, sillä näin ostaja voi olla varma hankinnastaan eikä myyjän enää tulevaisuudessa tarvitse vaivata päätään vanhan asunnon ongelmilla, hän kertoo.

Suomen Rakennusasiantuntijat on kuntokartoituksiin erikoistunut yritys, joka myös järjestää asiaan liittyviä koulutuksia viranomaisille ja kiinteistönvälittäjille. Viimeisin tapahtuma järjestettiin 90 hengelle Helsingissä, ja tarkoituksena oli opastaa kiinteistönvälittäjiä kuntotarkastuksen menettelyyn asuntokauppojen yhteydessä. Koulutusten toivotaan vähentävän riita-asioita, jotka kumpuavat kiinteistön tyytymättömästä kunnosta. – Haluamme, että ihmiset ovat tietoisia niistä vastuista, mitä asuntokauppa tuo mukanaan. Ostajana olisi myös hyvä tietää, mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, kun käy katsomassa asuntoa, Patrikainen kertoo.

” – Kuntokartoitus palvelee niin ostajaa kuin myyjää..”

Loppujen lopuksi on tärkeintä, että jokainen löytää omiin tarpeisiinsa sopivan kodin. Sen tekniset tiedot ja kunto yleensä tukevat ostopäätöstä. Joskus voi olla, että taloon on tulossa remontteja, jotka on huomioitava kauppahinnassa, mutta ne eivät välttämättä häiritse ostajaa, jos kohde muuten on sopiva ja sijaitsee mukavassa ympäristössä. – Sitähän voi esimerkiksi verrata taloon, jonka kunto olisi viimeisen päälle täydellinen mutta sijaitsisi keskellä kaatopaikkaa. Sellaisessa tapauksessa tekninen kunto tuskin olisi ensisijainen asia päätöksenteossa. Pääasia, että kunnosta on tietoinen, jotta ei joudu kärsimään ikävistä yllätyksistä.